Συνέντευξη τύπου Στάθη Κωνσταντινίδη

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΜΕ ΔΑΚΡΥ, ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»

 

«Θα ήθελα δημόσια να συγχαρώ τη Μητρόπολη μας για την εκπληκτική εκδήλωση για τα εκατοντάχρονα της απελευθέρωσης της Φλώρινας. Δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση. Το εισπράττω στην καθημερινότητα μου» δήλωσε ο βουλευτής ΝΔ Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης στη συνέντευξη του της 9ης Σεπτεμβρίου 2012 στη Φλώρινα.

-Για τις σιωπές είπε ότι «έτσι πρέπει να συμβεί. Γιατί αν σπάσουν αυτές οι σιωπές θα πάρει και θα σηκώσει. Και οι νέες γενιές δε φταίνε σε τίποτα. Ένοχοι είναι μόνο αυτοί που θέλησαν την Ελλάδα ως τη Μελούνα».

– Για την ομιλία του κ. Ανδρέου στις εκδηλώσεις «ΠΡΕΣΠΕΣ» επεσήμανε ότι

«ήταν προκλητική, γνώριζε εκ των προτέρων πως θα ήταν πρόκληση, όμως φαίνεται πως δεν τον ενδιαφέρει. Οι απόψεις είναι δικές του και να τις χαίρεται. Όφειλε όμως να σεβαστεί τον κόσμο, την ημέρα και το βήμα της εκδήλωσης. Από το δικό του βήμα ας κάνει ότι καταλαβαίνει. Και στο δικό του ακροατήριο. Τέτοιου είδους ζητήματα όμως δε μπορεί να θέτει, αφού γνωρίζει ότι δε μπορεί να υπάρξει αντίλογος. Εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση με όχι καλό τρόπο».

-Ο κ. Κωνσταντινίδης επεσήμανε ότι αποτελούν «αναμόχλευση» τέτοιου είδους αναφορές όπως του κ. Ανδρέου που ο κόσμος θέλει να ξεχάσει και να προχωρήσει με ενότητα, γιατί η ωριμότητα δεν αποτελεί δεν σβήνει το παρελθόν. «Αυτές οι τοποθετήσεις δεν θεωρώ πως βγαίνουν σε καλό. Πέρασαν πολλά χρόνια για να κλείσουμε πληγές και δε θα τις ξανανοίξουμε. Αποτελούν αναμόχλευση και διαιρούν τον κόσμο. Το τι έγινε και δεν έγινε το διδάσκει η ιστορία και όλοι σήμερα μπορούν να γνωρίζουν. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κάποια πράγματα που έχουν απασχολήσει πολύ τους Φλωρινιώτες, έχουν κατασταλάξει μέσα τους και έχουν ωριμάσει τόσο πολύ στη συνείδηση τους, ώστε μπορούν μόνοι τους και χωρίς τη «βοήθεια» κανενός να κρίνουν και να πορεύονται με ενότητα. Η ωριμότητα δε σβήνει το παρελθόν, αντίθετα το παρελθόν ζωντανεύει με τα διδάγματα του στη ψυχή του καθένα μας και πράττουμε όλοι το ίδιο λες και υπάρχει μία άνωθεν καθοδήγηση για να κρατάμε ως εφόδια μας μόνο όσα μας ενώνουν».

-Για το τραίνο είπε ότι σύμφωνα με τα όσα του ανέφερε ο Διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΕΝΟΣΕ κ. Ζηλιασκόπουλος το τρένο θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του μήνα

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το χρονικό διάστημα που διανύουμε ίσως είναι το κρισιμότερο από τότε που ξέσπασε  η οικονομική κρίση.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των προβλημάτων επηρεάζονται και τα τοπικά ζητήματα και κάτω από δύσκολες συνθήκες καλούμαστε να αγωνιστούμε και να βρούμε λύσεις.

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Το σημαντικότερο θέμα είναι αυτό του πετρελαίου θέρμανσης. Κάποτε στην ιεράρχηση έβαζα πρώτο ζήτημα τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού για την άρση της ιδιότυπης απομόνωσης της περιοχής. Τώρα το βάζω δεύτερο, γιατί πρέπει πρώτα να υπάρχουν άνθρωποι για να τον περπατήσουν. Η νέα τιμή του πετρελαίου που θα προκύψει από την εξίσωση των φόρων είναι εξοντωτική για τον πληθυσμό.

Η καταβολή επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είναι ένα θετικό βήμα.

Παλιότερα είχα πει ότι η καταβολή του δεν είναι σύννομη. Στο μεσοπρόθεσμο όμως που ψηφίστηκε η εξίσωση των φορών προβλέφθηκαν αντισταθμιστικά μέτρα και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής μπορεί πλέον να καταβληθεί επίδομα.

Δε γνωρίζω βέβαια την έκταση του γιατί και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στα κριτήρια για να γίνει κάποιος δικαιούχος, ούτε αυτή τη στιγμή μπορούμε να υπολογίσουμε το ύψος του ποσού αφού δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων. Σίγουρα όμως μιλάμε για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και για χαμηλά εισοδήματα. Συζήτησα το θέμα με τον κ. Σταϊκούρα και έθεσα τους προβληματισμούς μου.

Θα συζητηθεί και με τον κ. Στουρνάρα. Έχει οριστεί ήδη μια συνάντηση και την ερχόμενη Τρίτη ομάδα βουλευτών θα επισκεφτούμε τον κ. Μαυραγάνη. Επίσης θα γίνει συνάντηση του Πρωθυπουργού με ομάδα Βορειοελλαδιτών βουλευτών.

Είπα στους Υπουργούς, ότι το εισοδηματικό κριτήριο δεν είναι απλά και μόνο ένας αριθμός. Να σας πω ένα παράδειγμα.

Δε μπορούμε να μιλάμε για Χ εισοδηματικό όριο σε κάθε περίπτωση. Γιατί άλλο το ίδιο Χ εισόδημα για μία οικογένεια που δεν έχει υποχρεώσεις και άλλο για μία οικογένεια που σπουδάζει παιδιά ή είναι άνεργα ή υπηρετούν στο στρατό. Δεν είναι το ίδιο. Τελικά, επειδή τα εισοδηματικά κριτήρια μπαίνουν στη ζωή μας και σε κάθε λογής συναλλαγές απαιτείται να καθορισθεί με πλήρη αντικειμενικότητα ποιος τελικά στην Ελλάδα θεωρείται ευκατάστατος και ποιος όχι.

Επισκέφτηκα στο γραφείο του τον Υπουργό Ανάπτυξης τον Κώστα τον Χατζηδάκη. Πολλά από τα θέματα της Φλώρινας ανήκουν πλέον στο υπερυπουργείο που δημιουργήθηκε.

ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ

Συζητήσαμε για το τραίνο. Όπως θυμάστε και έχετε καταγράψει, τα τελευταία δυο χρόνια ακούστηκαν πολλά. Και ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας της γραμμής. Ταυτόχρονα όμως θυμάστε ότι εγώ ποτέ δεν συνηγόρησα υπέρ των φημών, ούτε έκανα μεγαλόστομες εξαγγελίες και αυτό γιατί θέλω να μιλάω υπεύθυνα.

Εδώ και 5 μήνες έχει κατατεθεί ένα βιώσιμο business plan από τον κ. Ζηλιασκόπουλο που το αποδέχθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Περιμένουμε να υπογραφή η σύμβαση μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΔΕΗ, πέρασε από το Δ.Σ της ΔΕΗ και μένει να λυθούν κάποια νομικά ζητήματα και σε 10 ημέρες θα υπογραφεί.

Αν ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ να βρει σε λειτουργία τη γραμμή της Φλώρινας γιατί μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει.

ΕΟΖ (ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕ ΖΩΝΕΣ)

Για την ΕΟΖ συζήτησα με τον κ. Χατζηδάκη και όρισα ραντεβού με το επιμελητήριο της Φλώρινας.

Η ΕΟΖ μπορεί να είναι λύση.

Η σκέψη του κ. υπουργού είναι ότι μπορεί να λειτουργήσουν με θεματικές οι ΕΟΖ, που βοηθάει την περιοχή μας, βέβαια να μην επηρεάσει τους μισθούς των εργαζομένων.

ΟΙ ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Συζήτησα και το θέμα των αξόνων και γνωρίζετε ότι έκανα μία προσπάθεια να  ξεκινήσει η εργολαβία του άξονα Νίκη-Φλώρινα, το οποίο και πάλι αντιμετωπίζει προβλήματα.

Τα οποία αν δεν επιλυθούν θα χαθεί ένα έργο αξίας 80 εκ € το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

Και σε συνάντηση που θα έχω με το  Αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Καλογιάννη θα τεθεί το θέμα της μελέτης του δρόμου Φλώρινα-Πτολεμαΐδα.

ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Έγιναν και συναντήσεις τοπικών φορέων με αρμοδίους του ΕΛΓΑ και με τον Αναπλ. Υπουργό τον κ. Χαρακόπουλο για τις αποζημιώσεις των φασολοπαραγωγών και άλλων αποζημιώσεων όπως αυτές των σιτηρών.

Έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και οι καταγραφές και μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα πληρωθούν  οι παραγωγοί.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τον Οκτώβριο θα επισκεφτεί τη Φλώρινα η Υπουργός Τουρισμού η κ Κεφαλογιάννη, η οποία θα έχει συνάντηση με τους ξενοδόχους του νομού, οι οποίοι με επισκέφτηκαν προ δεκαημέρου και μου ανέλυσαν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο όπου το μεγαλύτερο είναι αυτό της θέρμανσης εξαιτίας της εξίσωσης των φόρων.

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Άλλο πρόβλημα που απασχολεί τον τόπο μας είναι αυτό του ΓΝΝΦ με τα μηχανήματα του τεχνητού νεφρού.

Δεν έχει γίνει η αντικατάστασή τους μέσω ΕΣΠΑ και ο λόγος είναι ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Περιφέρειας και ΔΥΠΕ  και το θέμα θα λυθεί. Το ανέφερα και στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων όπου και μετέχω.

Επίσης το άλλο θέμα  που έθεσα στην επιτροπή είναι αυτό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα προβλήματα δηλαδή που έχουν οι αγροτικοί ιατροί σε χωριά όπου δεν υπάρχει σύνδεση με το  διαδίκτυο .

Υπάρχει μία διένεξη μεταξύ Δημάρχων και ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή και συντήρηση του διαδικτύου.

Άλλο πρόβλημα είναι η στέγαση του ΕΚΑΒ και σε συνεργασία με τον  Αντιπεριφερειάρχη προσπαθούμε να βρούμε λύση.

ΦΡΑΓΜΑ  ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι με οποιαδήποτε ποσοστό η  έκπτωση θα γίνει αποδεκτή.

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Συζήτησα με τον Υπουργό Παιδείας και τον Διευθυντή του για το πρόγραμμα « Αθηνά» που αφορά τη  συγχώνευση των Πανεπιστημίων και έχω τη δέσμευση ότι δε θα πειραχτεί καμία σχολή. Η συγχώνευση θα είναι διοικητική.

Βέβαια για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου πριν 2 χρόνια  όταν  έφερα το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο κατηγορήθηκα για μικροπολιτική.

Δυστυχώς επαληθεύθηκα γιατί υπάρχει τέτοιο σχέδιο.

Τέλος πρέπει να συζητήσουμε  όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την διοικητική συγχώνευση.

ΟΙ «ΠΡΕΣΠΕΣ» ΚΑΙ Ο κ. ΑΝΔΡΕΟΥ

Οι εκδηλώσεις  «Πρέσπες» πήγαν πολύ καλά. Η συμμετοχή του κόσμου και στον Άγιο Αχίλλειο και στη Φλώρινα για την παράσταση του Αττίκ είναι η καλύτερη απόδειξη. Μάλιστα, η εκδήλωση στη Φλώρινα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες. Οι «Πρέσπες» είναι πασιφανές ότι μπορούν να μας ενώσουν. Φέτος όμως το λέω με λύπη η εισήγηση του κ. Ανδρέου στην έναρξη κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση. Λάθος τόπος, λάθος χρόνος, όπως δήλωσε ο Γιώργος Λιάνης, για τη δική του τουλάχιστον στάση.

Εγώ θα πω ότι η τοποθέτηση του κ. Ανδρέου ήταν προκλητική, γνώριζε εκ των προτέρων πως θα ήταν πρόκληση, όμως φαίνεται πως δεν τον ενδιαφέρει. Οι απόψεις είναι δικές του και να τις χαίρεται. Όφειλε όμως να σεβαστεί τον κόσμο, την ημέρα και το βήμα της εκδήλωσης. Από το δικό του βήμα ας κάνει ότι καταλαβαίνει. Και στο δικό του ακροατήριο. Τέτοιου είδους ζητήματα όμως δε μπορεί να θέτει, αφού γνωρίζει ότι δε μπορεί να υπάρξει αντίλογος. Εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση με όχι καλό τρόπο.

Τέλος, αυτές οι τοποθετήσεις δεν θεωρώ πως βγαίνουν σε καλό. Πέρασαν πολλά χρόνια για να κλείσουμε πληγές και δε θα τις ξανανοίξουμε. Αποτελούν αναμόχλευση και διαιρούν τον κόσμο. Το τι έγινε και δεν έγινε το διδάσκει η ιστορία και όλοι σήμερα μπορούν να γνωρίζουν. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κάποια πράγματα που έχουν απασχολήσει πολύ τους Φλωρινιώτες, έχουν κατασταλάξει μέσα τους και έχουν ωριμάσει τόσο πολύ στη συνείδηση τους, ώστε μπορούν μόνοι τους και χωρίς τη «βοήθεια» κανενός να κρίνουν και να πορεύονται με ενότητα. Η ωριμότητα δε σβήνει το παρελθόν, αντίθετα το παρελθόν ζωντανεύει με τα διδάγματα του στη ψυχή του καθένα μας και πράττουμε όλοι το ίδιο λες και υπάρχει μία άνωθεν καθοδήγηση για να κρατάμε ως εφόδια μας μόνο όσα μας ενώνουν.

Ο φανατισμός μας, λέει ο κ. Ανδρέου, σάρωσε τα πάντα από τους «άλλους» Φλωρινιώτες, χώροι λατρείας, τζαμιά, μουσουλμάνων Φλωρινιωτών, συναγωγές Εβραίων Φλωρινιωτών, κοιμητήρια ανθρώπων Φλωρινιωτών. Εξαφανίσθηκαν ως μιαρά στοιχεία κατώτερων πολιτισμών.

Οι Φλωρινιώτες δεν υπήρξαν ποτέ εκδικητικοί. Διακρίνονται άλλωστε για την ευγένεια και τον πολιτισμό τους. Γιατί ο κ. Ανδρέου θέλει να τους απαξιώνει και να του μειώνει είναι ένα ερώτημα με γνωστή την απάντηση.

Να το θέσω αλλιώς. Ότι αφήσαμε στο έλεος του Θεού την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, τι είναι; Πράξη φανατισμού και εκδίκησης για να εξαφανισθούν τα μιαρά στοιχεία του ίδιου του πολιτισμού μας;

Ότι ξηλώσαμε τις ράγες του γαλλικού σιδηροδρόμου προς τα Άλωνα και τη Βίγλα είναι πράξη φανατισμού  και αποβολής των μιαρών στοιχείων του γαλλικής παρουσίας στην περιοχή μας;

Κλείνοντας αυτή την αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα θέλω να πω ότι πράγματι τροφοδοτούμε με σιωπές πτυχές του παρελθόντος. Επιμένω πως έτσι πρέπει να συμβεί. Γιατί αν σπάσουν αυτές οι σιωπές θα πάρει και θα σηκώσει. Και οι νέες γενιές δε φταίνε σε τίποτα. Ένοχοι είναι μόνο αυτοί που θέλησαν την Ελλάδα ως τη Μελούνα.

Επίσης θα ήθελα δημόσια να συγχαρώ τη Μητρόπολη μας για την εκπληκτική εκδήλωση για τα εκατοντάχρονα της απελευθέρωσης της Φλώρινας. Δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση. Το εισπράττω στην καθημερινότητα μου. Και βέβαια δε χρειάζονται τα δικά μου εύσημα. Αποδόθηκαν πάνδημα την ημέρα εκείνη με έναν πρωτόγνωρο ενθουσιασμό. Τώρα αν κάποιοι θέλουν να βλέπουν φαντάσματα, δεν είμαι ο αρμόδιος για να επιληφθώ.

Περνώντας στην πολιτική ζωή της χώρας θα ήθελα να σας θυμίσω ένα απόσπασμα από την ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2011, αναφερόμενος στο έλλειμμα και στην κυβέρνηση Καραμανλή. Έλεγα λοιπόν:

«Όσον αφορά το έλλειμμα σαφώς στο τέλος του χρόνου πλησίασε το 10%. Ναι πέσαμε έξω στην πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου.

Λόγω της διεθνούς κρίσης όμως ποια ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έπεσε έξω στις προβλέψεις; Η Ολλανδία προέβλεπε πλεόνασμα 1.2% και είχε τελικά έλλειμμα 5,4%. Η Πορτογαλία από 3,9% πήγε στο 9.3%, η Μ. Βρετανία από 7,2 στο 11,4%. Εκεί όμως οι εκτιμήσεις δεν ποινικοποιούνται, ώστε να διασύρουν τις χώρες τους στο εξωτερικό για να γίνουν βορά των κερδοσκόπων».

Σε ένα ακόμα απόσπασμα ομιλίας μου στη Βουλή τον Απρίλιο του 2010 για το φορολογικό νομοσχέδιο έλεγα:

«Υφάρπαξε ο Γιώργος Παπανδρέου τη ψήφο του Ελληνικού λαού και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Την επόμενη μέρα ενώ θα έπρεπε να ξεκινήσει την προσπάθεια συγκράτησης του ελλείμματος, ξεκίνησε την προσπάθεια διόγκωσης του προκειμένου να το φορτώσει στις πλάτες της Νέας Δημοκρατίας.

Πάγωσε τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, που τη φέρνετε τώρα, ακυρώνοντας έσοδα της τάξης των 2 δις ευρώ στο τρέχον οικονομικό έτος του 2009. Μετέφερε έσοδα του 2009 στη χρήση του 2010 και έξοδα της επόμενης χρήσης στην προηγούμενη. Κατάφερε, γιατί περί άθλου πρόκειται, και πραγματοποιήθηκε το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου  το 64% της συνολικής υστέρησης δημοσίων εσόδων για ολόκληρο το δωδεκάμηνο.

Έτσι οι μέντορες της δημιουργικής λογιστικής παρουσίασαν έλλειμμα 12,7% και αργότερα 15% χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες για τη χώρα».

Ακούστε τώρα ένα ακόμη τελευταίο απόσπασμα:

«Τα παραπάνω ερωτήματα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν συνυπολογιστεί το περιεχόμενο της έκθεσης 09/244 της ειδικής ομάδας του Δ.Ν.Τ. που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2009 σύμφωνα με την οποία η Ελληνική Οικονομία δεν είχε υποστεί μεγαλύτερη πίεση από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση σε σχέση και με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης ενώ σε καμία περίπτωση δεν προοιωνιζόταν τίποτα από όλα όσα ακολούθησαν μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-2010. Διερεύνησης χρήζουν και οι καταγγελίες πρώην μελών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ρόλο του πρώην Προέδρου της Αρχής κ. Ανδρέα Γεωργίου και για πολιτικές παρεμβάσεις που πιθανόν να οδήγησαν στην παραποίηση στοιχείων και την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του έτους 2009 καθώς και οι καταγγελίες για συνολικά απαράδεκτη και παράνομη λειτουργία της Αρχής κατά την περίοδο της προεδρίας του κ. Ανδρέα Γεωργίου. Εξάλλου είναι σαφές ότι η ακατανόητη αναθεώρηση του ελλείμματος με ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου στο 13.5% για λόγους που παραμένουν απολύτως αδιευκρίνιστοι αποτέλεσε και το σημείο καμπής για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και έδωσε το έναυσμα σε κερδοσκοπικές επιθέσεις που εκτόξευσαν τα spreads των Ελληνικών ομολόγων».

Αυτό το τελευταίο απόσπασμα λέει τα ίδια πράματα με τα δύο προηγούμενα. Δικό μου δεν είναι. Ούτε της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι του ΣΥΡΙΖΑ από την πρόταση του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την προσφυγή της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ. και την υπαγωγή της στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης.

Δε χρειάζεται να πω τίποτα για δικαίωση του Καραμανλή παρά μόνο ένα πράγμα. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Για όσους επιχείρησαν και πέτυχαν εν μέρει να μας ταυτίσουν με το ΠΑΣΟΚ και τα ναυάγια της κυβέρνησης Παπανδρέου αποδεικνύεται ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές κάποιοι επιμένουν να εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες στις πλάτες της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά κλήθηκε σε χαλεπούς καιρούς να βγάλει τη χώρα από το τέλμα που άλλοι την οδήγησαν. Τα μέτρα είναι επώδυνα. Δεν είναι ευχάριστο για κανέναν να επιβάλλει μέτρα. Κρατώ όμως αυτό που είπε ο Σαμαράς, πως είναι τα τελευταία, ώστε να συνεχιστεί ομαλά η δανειοδότηση που θα μας επιτρέψει να επανακαθορίσουμε τη θέση μας με ενισχυμένη αξιοπιστία και να πετύχουμε όρους ανάκαμψης και ανάπτυξης. Πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε παρά το γεγονός ότι θα εκφράσω τις διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα εκεί που θα διαπιστώσω πως υπάρχει απόκλιση από τις εκπεφρασμένες θέσεις μου, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των ΔΕΗ και των λιγνιτικών μονάδων, που θα αντιδράσω.

Οι εξελίξεις τρέχουν και θεωρώ πως σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα να τα ξαναπούμε.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ  

ΕΡΩΤΗΣΗ: αναφερθήκατε στα φορτηγά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με βουλγαρικές και ρουμάνικες πινακίδες. Αυτό δεν προβλέπεται από την ΕΕ; Ο ανταγωνισμός δεν είναι προς όφελος των πολιτών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένα ελληνικό φορτηγό πληρώνει γύρω στις 6.000 ευρώ ασφάλεια κι ένα βουλγάρικο 1500 ευρώ. Τα ελληνικά και κοινοτικά φορτηγά που κινούνται στη Γαλλία την Γερμανία το Βέλγιο πληρώνουν. Να πληρώνουν τα ξένα φορτηγά κάτι παραπάνω ώστε να μην συμφέρει να πάνε σε άλλη χώρα. Να μειωθεί ο φόρος ώστε να μην συμφέρει να κινείται σε άλλη χώρα.

Πρέπει να βρεθεί τρόπος να σταματήσει αυτή η αιμορραγία. Να έχουμε ανταγωνισμό αλλά δεν μπορεί κάποιοι να εκμεταλλεύονται τρύπες ή παραθυράκια που αφήνει η ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, χωρίς να αντιδρά το Ελληνικό κράτος και να μην κάνει τίποτα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω την αίσθηση ότι λειτουργείτε σαν βουλευτής της αντιπολίτευσης. Δηλαδή, κάνατε την καταγραφή αλλά δεν βλέπω πρόθεση λύση  αυτών. Ποιος θα λύσει όλα αυτά τα προβλήματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα αναφέρω ξανά τις προτάσεις που έκανα κατά καιρούς. Το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης το έφερα πριν από 2,5 χρόνια όπως και του πανεπιστημίου στο Νομαρχιακό συμβούλιο και ζήτησα από τα νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια  και τα επιμελητήρια να κάνουν αυτό που πρέπει  να πάρουν αποφάσεις για να αντιδράσουν.

Εγώ κάνω αγώνα να κερδίσω μεγαλύτερο εύρος δικαιούχων και υψηλότερο ποσό διανομής. Αυτός είναι ο αγώνας μου και τον κάνω είτε είμαι βουλευτής συμπολίτευσης είτε αντιπολίτευσης. Για το συγκεκριμένο θέμα έχω κάνει τουλάχιστο 10 ομιλίες και άλλες τόσες παραστάσεις.

Για τον νεφρό, σας εξήγησα ότι ήμουνα αυτός που κατάφερε να πάρει απόσπαση η συγκεκριμένη γιατρός στη Φλώρινα. Σήμερα παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες. Κλήθηκε και ήρθε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όσον αφορά την αντικατάσταση των μηχανημάτων σας είπα ότι πρέπει να αντικατασταθούν αλλά λεφτά δεν υπάρχουν. Πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Η διαδικασία όμως αυτή συντονίζεται από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την ΥΠΕ. Ο βουλευτής τι θέλετε να κάνει; Να υπογράψει ως Υπεάρχης ή ως Περιφερειάρχης. Τα ίδια πράγματα που έλεγα τότε και τώρα το ίδιο κάνω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το έργο του κάθετου άξονα «Νίκη- Φλώρινα», αντιμετωπίζει και πάλι προβλήματα σχετικά με τον δανειοθάλαμο. Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις που δημιουργούν προβλήματα στην υλοποίηση του έργου και ποιοι είναι αυτοί που αποδέχονται τέτοιες παρεμβάσεις όταν υπάρχει απόφαση για  τον δανειοθάλαμο τόσο από την τοπική κοινότητα, το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και από το περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ αν υπάρχουν δυνάμεις ή όχι. Εγώ βλέπω  τα δεδομένα. Δεν  μπορώ να μιλάω υποθετικά. Υπάρχουν τα δεδομένα  που είναι οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν και αυτές κάπου σταματάνε.

Η πληροφορία η δικιά μου είναι ότι η πρώην Γραμματέας περιφέρειας Ηπείρου Μακεδονίας η κ. Μπάστα είχε αναπέμψει την απόφαση. Η κ. Μπάστα μου είπε ότι θα αναπέμψει την απόφαση. Δεν ξέρω αν ήρθε στη Φλώρινα ποτέ η αναπομπή αυτής της απόφασης, γιατί δεν κοινοποιούνται οι αποφάσεις αυτές σε μένα. Και αναπομπή σημαίνει ακύρωση της απόφασης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μας είπατε ότι οι Φλωρινιώτες είναι πολιτισμένοι άνθρωποι και πως υπάρχουν κάποιοι που θέλουν την Ελλάδα στη Μελούνα. Εξηγήστε μου το γεγονός ότι το τζαμί αφέθηκε να γκρεμιστεί κι ένα πολύ μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας σχολείο ισοπεδώθηκε προκειμένου να χτιστεί αυτό το έκτρωμα που λέγεται Γυμνάσιο; Μήπως δεν είμαστε και τόσο πολιτισμένοι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι έγινε από λόγους ρεβανσισμού; Γιατί αφήσαμε και γκρεμίστηκε το σπίτι του Καϊμακάμη; Έχω διαφορετική γνώμη. Ο καθένας μπορεί να βλέπει φαντάσματα ότι αυτά γίνανε από εκδίκηση. Εγώ δεν θέλω να βλέπω φαντάσματα.

Εάν νομίζετε ότι το Γ΄ Γυμνάσιο γκρεμίστηκε για άλλους λόγους πέραν από το ότι θεώρησαν οι τότε υπεύθυνοι, οι τότε τοπικοί φορείς, ότι πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο σχολείο το οποίο θα είναι λειτουργικό, /όσο και αν η απόφαση αυτή  ήταν λάθος, εάν νομίζετε ότι τα κάνανε για να εκδικηθούν κάποιον ή να σβήσουνε τις μνήμες από κάτι είναι δικαίωμα σας να τα πιστεύετε αυτά. Όπως είναι δικαίωμα του κ. Ανδρέου που τα λέει. Δεν τον κατηγόρησα γιατί τα λέει. Έχω διαφορετική αντίληψη.

Τις δικές μου απόψεις για όλα αυτά τα θέματα οι Φλωρινιώτες τις ξέρουν πολύ καλά. Και για τον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στους γηγενείς και για τον τρόπο συμπεριφοράς στους Πομάκους της Θράκης και για την συμπεριφορά του ελληνικού κράτους απέναντι σε όλους τους Μακεδόνες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επειδή είστε έντονα προβληματισμένος θα ψηφίσετε στη Βουλή τα νέα μέτρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θέλετε να συζητήσουμε πριν ανακοινωθούν τα μέτρα. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Επί κυβέρνησης Καραμανλή θα δινόταν κάποια αύξηση 15 ευρώ το μήνα, κάποιο βγαίνανε με αν α κουλούρι στο δρόμο και λέγανε ένα κουλούρι την ημέρα να δίνουνε αύξηση. Σήμερα που θα κόψουν 15 ευρώ το μήνα είναι το τεράστιο ζήτημα και όχι ένα κουλούρι την ημέρα. Ο καθένας τα βλέπει έτσι ‘όπως θέλει να τα βλέπει. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι τεράστιο το πρόβλημα που βιώνουν όλοι.

Το ζήτημα είναι πως κανείς βλέπει το μέλλον αυτής της πατρίδας. Για τον καθένα μας υπάρχουν πράγματα που μπορεί να δεχτεί και άλλα όχι. Όταν δω τα μέτρα, όταν συζητήσουμε τα μέτρα θα ακούσετε και την απόφαση μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτή την περίοδο γιορτάζουμε ένα σημαντικό γεγονός για τη Φλώρινα την απελευθέρωση της από τους Τούρκους. Βλέπουμε όμως να γίνονται ξεχωριστές εκδηλώσεις από τους τοπικούς φορείς όπως είναι η εκκλησία, ο δήμος και η περιφέρεια για το ίδιο γεγονός. Πως το σχολιάζετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιστεύω ότι στη Φλώρινα όλοι πρέπει να λειτουργούμε με ενότητα. Η Φλώρινα δεν έχει την πολυτέλεια της πολυδιάσπασης. Αλλά το ότι ο κάθε φορέας μπορεί να προγραμματίσει μια εορταστική εκδήλωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους. Πιστεύω ότι γίνονται συνεννοήσεις και έχουν γίνει. Υπήρχε ένα συντονιστικό όργανο. Στην εκδήλωση της μητρόπολης συμμετείχε και ο Δήμος και η Περιφέρεια.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΦΓΡΑΦΟΥ: Πως;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Στην πρόσκληση αυτό έγραφε.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΦΓΡΑΦΟΥ: Κι επειδή αυτό έγραφε στην πρόσκληση σημαίνει ότι έγινε από κοινού η εκδήλωση; Γι’ αυτό τους βάλανε στη δεύτερη σειρά τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο της πόλης, επειδή ήταν συνδιοργανωτές και βάλανε στην πρώτη τους Μητροπολίτες τους Στρατιωτικούς και τους βουλευτές; Βάλανε στη δεύτερη σειρά τους συνδιοργανωτές και οικοδεσπότες επειδή θέλανε να τους τιμήσουν; Δεν θα ήταν καλύτερα να είναι από κοινού στο πνεύμα που λέτε, να έχουν και χαμηλότερο κόστος οι εκδηλώσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Υπήρχε συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε αρκετές φορές. Χαιρέτισαν στην εκδήλωση αυτοί που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση. Δεν χαιρέτησε ο βουλευτής.