Νέο Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ: Αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς

Συνεδρίασε το Π.Σ της Δ. Μακεδονίας στις 5/7/21. Μέσα στα άλλα θέματα συζητήθηκε και η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή του Νυμφαίου και η αποτροπή της καταστροφής του δάσους στην Περιοχή «Μάνα νερού» της κοινότητας Μεσιανής.

Η «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία» τοποθετήθηκε ξεκάθαρα δια του εκπροσώπου της κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Νυμφαίο και κάλεσε την Περιφερειακή αρχή να στηρίξει πραγματικά τον αγώνα των κατοίκων και να κάνει οτιδήποτε μπορεί ώστε να μην προχωρήσει καμιά νέα εγκατάσταση Α.Π.Ε.

Για το δάσος «Μάνα νερού» όπου η εταιρεία επανέφερε 82 αιτήσεις για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών μέσα στο δάσος της Μακεδονικής Βελανιδιάς η θέση μας είναι σταθερή: Ούτε ένα δέντρο να μη θυσιαστεί στο βωμό των κερδοσκόπων και να μη δοθούν άδειες σε άλλη περιοχή προς αντικατάσταση, όπως απαιτεί ο «επενδυτής».

Στηρίξαμε το αίτημα φορέων του Νυμφαίου ζητώντας να αποφασιστεί από το Π.Σ ώστε να εφαρμοστεί η διαδικασία που προβλέπεται στο αρθ. 2 παρ 9 του Ν 4014/ 2011 σχετικά με το ζήτημα της «επανεξέτασης ενός έργου βάσει νέων περιβαλλοντικών δεδομένων, ακόμα κι αν αυτό έχει ήδη κατασκευαστεί». Με την επιμονή μας στο συγκεκριμένο ζήτημα πάρθηκε θετική απόφαση του Π.Σ.

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρονται επί λέξει τα εξής: “Σε περίπτωση που διαπιστωθούν, από τα πορίσματα των τακτικών και έκτακτων επιθεωρήσεων του άρθρου 20 του παρόντος, σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος ή αν παρατηρηθούν επιπτώσεις στο περιβάλλον, που δεν είχαν προβλεφθεί από τη ΜΠΕ και την ΑΕΠΟ, η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή επιβάλλει πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους ή τροποποιεί τους αρχικούς. Η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή δύναται επίσης να ζητήσει την εκπόνηση ειδικής μελέτης ή νέας ΜΠΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.”

Μεγάλη κουβέντα έγινε και γίνεται από πολλές πλευρές για το «Ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ» το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Αυτό που λέγεται είναι ότι «ανεμογεννήτριες και Φωτοβολταϊκά τοποθετούνται άναρχα χωρίς να υπάρχει κανένας σχεδιασμός.» Με βάση αυτό υπήρξε και η γνωστή απόφαση του Π.Σ: «Να ανασταλούν όλες οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία μέχρι να γίνει το νέο χωροταξικό»

Εμείς, παρότι συμφωνούμε γενικά με την αναστολή, δεν ψηφίσαμε την παραπάνω απόφαση για δυο λόγους: Ο ένας είναι ότι εκτός από το Χωροταξικό υπάρχουν και άλλοι ισχυροί λόγοι για να είμαστε ενάντια στην Εγκατάσταση Αιολικών και Φωτοβολταϊκών στην Περιοχή όπως είναι η καταστροφή της φύσης, η άποψη της τοπικής κοινωνίας καθώς έχει σημασία επίσης τι είδους Α.Π.Ε, από ποιους και για το όφελος ποιών γίνεται. Αυτούς τους λόγους τους αναφέραμε στις «θέσεις μας για τις ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία» τις οποίες στείλαμε στον Περιφερειάρχη, σε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε σε ένα  Χωροταξικό το οποίο έτσι κι αλλιώς το κάνει η Κυβέρνηση (ΥΠΕΝ) με ιδιωτική μελετητική εταιρεία και το πιο πιθανό είναι να ευθυγραμμιστεί με την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της εγκατάστασης απεριόριστων ΑΠΕ. Αυτό αφού κατατεθεί θα ακολουθήσει μια προσχηματική διαβούλευση λίγων ημερών και μετά θα γίνει νόμος του Κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό κι ενώ έχουμε επισημάνει πως το ειδικό χωρικό σχέδιο για τις Α.Π.Ε δεν αποτελεί από μόνο του λύση, προτείναμε να ληφθεί απόφαση ώστε πριν ακόμα εκπονηθεί να κληθούν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και το γραφείο μελετών που έχει αναλάβει την εκπόνηση του “νέου χωροταξικού” σε ένα Π.Σ όπου θα έχουν καλεστεί και οι Φορείς για να δώσουν τις προτάσεις τους μαζί με τις παρατάξεις του Π.Σ και της Περιφερειακής Αρχής.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη το “νέο χωροταξικό για τις Α.Π.Ε” που αφορά όλους και όλες μας να συζητηθεί παρουσία των αρμοδίων και να ακουστούν τα αιτήματα, οι αντιρρήσεις και οι φόβοι, των φορέων, των κινημάτων και του Περιφερειακού Συμβουλίου κι όχι να μας παρουσιαστεί σε λίγο καιρό ως τετελεσμένο γεγονός το οποίο θα τύχει της τυπικής επιφανειακής διαβούλευσης.

Τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν γραπτώς όλες οι παρατάξεις του Π.Σ για να πάρουν θέση κι ελπίζουμε για την μέγιστη σύγκλιση σε αυτό το άκρως δημοκρατικό αίτημα. Να μην αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς!!!

 

Κοζάνη 9/7/2021

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»