Η θέση της παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑΙΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για το ορυχείο Βεύης και η απάντηση της Όλγας Μούσιου

ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

«ΕΝΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΥΗΣ

 

Στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος για τις διεκδικήσεις του Δήμου σχετικά με την λειτουργία του ορυχείου της Βεύης.

Γι΄ αυτό το σκοπό ο Δήμος Φλώρινας ζήτησε γραπτώς από την παράταξη μας τις παρατηρήσεις επί σχεδίου ψηφίσματος προκειμένου να συνταχθεί το τελικό κείμενο.

Την ίδια ημέρα διαβιβάσαμε τις παρατηρήσεις μας αλλά ο Δήμαρχος, κατά την πάγια «αυτοκρατορική» τακτική του δεν έλαβε τίποτα υπόψη.

Η παράταξη μας θεωρεί απαράδεκτο γεγονός να μην συμπεριληφθούν στις διεκδικήσεις μας, οι οικονομικές εκκρεμότητες απέναντι στους εργαζομένους, επαγγελματίες, αυτοκινητιστές και αγρότες της περιοχής, η περιβαλλοντική μέριμνα και η υλοποίηση ανταποδοτικών έργων και διαχωρίζουμε τη θέση μας στο ζήτημα των δημοτικών ορυχείων γιατί ξεκάθαρα και από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε στο δημοτικό συμβούλιο, δια του κ. Κωνσταντινίδη, ότι δεν τρέφουμε αυταπάτες και δεν υποσχόμαστε στους συμπολίτες μας πράγματα ανέφικτα και ουτοπικά.

Το πλήρες κείμενο των παρατηρήσεων μας έχει ως εξής:

 

 

                                                                                         Φλώρινα 6/10/2014

 

 

                                                                                        ΠΡΟΣ

                                                                               κ. Μούσιου Όλγα

                                                          Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

 

 

Θέμα: Παρατηρήσεις επί του σχεδίου ψηφίσματος σχετικά με τη λειτουργία του ορυχείου Βεύης και τις διεκδικήσεις του Δήμου Φλώρινας.

 

Κυρία Πρόεδρε,

 

Λάβαμε το σχέδιο ψηφίσματος του Δήμου σχετικά με τις διεκδικήσεις μας και θα παρατηρήσουμε τα εξής:

Αναμφίβολα το ορυχείο της Βεύης αποτελεί μία σημαντική αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας. Η παύση της λειτουργίας του, από τη μία, δημιούργησε πολλά προβλήματα αφήνοντας τεράστιες εκκρεμότητες σε εργαζομένους, γαιοκτήμονες, προμηθευτές κ.α. και από την άλλη στέρησε την περιοχή από έναν διαχρονικό οικονομικό πνεύμονα που η σημερινή δύσκολη συγκυρία επαυξάνει την αναγκαιότητα του.

Άρα, οι διεκδικήσεις μας πρέπει να αποτελούν τον συγκερασμό των προβλημάτων που συσσώρευσε και να ενταχθεί παράλληλα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων η περιβαλλοντική μέριμνα.

 

Στα δίκαια αιτήματα:

  1. απόδοσης τέλους εξόρυξης λιγνίτη στο Δήμο
  2. πρόσληψης προσωπικού από το ντόπιο εργατικό δυναμικό
  3. οικονομικής συνεργασίας της αναδόχου εταιρίας με τους εμπόρους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής.
  4. αποπληρωμής βεβαιωμένων οφειλών στο Δήμο από την προηγούμενη εταιρία,

η δημοτική παράταξη Ενότητα – Συνεργασία προτείνει να ληφθούν σοβαρά  υπόψη και να συμπεριληφθούν στο ψήφισμα:

  1. οι οικονομικές εκκρεμότητες της προηγούμενης εταιρίας εκτός του Δήμου Φλώρινας και στους εργαζόμενους, στους προμηθευτές, στους αγρότες που είχαν παραχωρήσει τις εκτάσεις τους, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυτοκινητιστές.
  2. η παράλληλη, με τη λειτουργία του ορυχείου, αποκατάσταση του περιβάλλοντος για να αποφευχθεί η εγκατάλειψη του μετά το πέρας της εκμετάλλευσης.
  3. τα ανταποδοτικά έργα στις περιοχές όπου η λιγνιτική δραστηριότητα προκαλεί ζημίες.

Τέλος, θεωρούμε ότι η διατυπωθείσα πρόθεση για τη δημιουργία δημοτικού ορυχείου αποτελεί ουτοπία και παγκόσμια πρωτοτυπία. Πουθενά και σε κανένα οικονομικό μοντέλο στο σύγχρονο κόσμο δεν συναντούμε δημοτικά ορυχεία. Τέτοιες απόπειρες έχουν αποτύχει κατά το παρελθόν και έχουν ξεπεραστεί

Εκφράσαμε τις θέσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις επαναλαμβάνουμε.

Ίσως να ηχεί καλά στα αυτιά αλλά  είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε όσα είναι εφικτά και εφαρμόσιμα. Όσα είναι συμβατά με την πραγματικότητα και με το οικονομικό περιβάλλον.

Άλλωστε δεν προβλέπεται από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απέκλεισε και την ίδια τη ΔΕΗ από το να καταθέσει πρόταση και να λειτουργήσει το ορυχείο.

Αλλά και εκτός αυτών.

Ποιος θα αναλάβει τις προαναφερθείσες οικονομικές εκκρεμότητες; Ο Δήμος θα διεκδικεί από το Δήμο;

Ο Δήμος θα είναι και άρχων και αρχόμενος δηλαδή και ελεγκτής και ελεγχόμενος;

Πιστεύουμε πως ο Δήμος Φλώρινας, αναζητώντας τη ρεαλιστική διεκδίκηση δίκαιων και εφικτών αιτημάτων, θα επιτύχει την ενότητα όλων των δυνάμεων του για να επιτύχει στη διαπραγμάτευση το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την περιοχή και τους κατοίκους.

 

Από την Δημοτική Παράταξη

Ενότητα – Συνεργασία

 

——————————————————-

 

ΟΛΓΑ ΜΟΥΣΙΟΥ ΜΥΛΩΝΑ: το ύψιστο χρέος του Δημοτικού Συμβούλου είναι να προασπίζεται τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών του

 

Άμεση ήταν η αντίδραση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας Όλγας Μούσιου, στα όσα αναφέρει η παράταξη του κ. Κωνσταντινίδη “ΕΝΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” σε δελτίο τύπου  σχετικά με το αποσταλέν ψήφισμα για το ορυχείο της Βεύης.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απάντησε σε μία προς μία στις αιτιάσεις της παράταξης του κ. Κωνσταντινίδη, αποκαλύπτοντας την προσπάθεια του να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη,   και του  θυμίζει πως “το ύψιστο χρέος του Δημοτικού Συμβούλου είναι να προασπίζεται τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών του “,  κάτι το οποίο αρνούνται  με τη στάση τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης  “ΕΝΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”.

Η κ. Μούσιου επισημαίνει ότι έχουν ως παράταξη το δικαίωμα να απέχουν από τις διεκδικήσεις αυτές αλλά δεν δικαιούνται να  “εγκαλούν” αυτούς που το κάνουν. “Από τον αγώνα αυτόν έχετε κάθε δικαίωμα να είστε απόντες, παρότι δια του Επικεφαλής σας θα μπορούσατε να είστε η αιχμή του δόρατος των διεκδικήσεων, αλλά δεν δικαιούστε να εγκαλείτε ή να απαξιώνετε όσους επιθυμούν να το πράξουν”.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ κ. ΜΟΥΣΙΟΥ

Προς τη Δημοτική Παράταξη Ενότητα-Συνεργασία
Προς τα Μ.Μ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας

Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Μείζονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας,
Με αφορμή την επιστολή σας σχετικά με το ψήφισμα για τη λειτουργία του Λιγνιτωρυχείου Βεύης, έχω να παρατηρήσω τα εξής.
Καταρχήν, να σας υπενθυμίσω ότι στην Επιτροπή για το ψήφισμα συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος, κ. Μιχαήλ Καρακόλης, ως εκπρόσωπος της Πλειοψηφίας, και ως εκπρόσωποι της Μειοψηφίας ο κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο κ. Ευάγγελος Γκέκτσης και η κ. Αικατερίνη Σταύρου-Λιθοξοΐδου. Με το περιεχόμενο του ψηφίσματος, την εισήγηση του οποίου έκανε ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος, συμφώνησαν οι κύριοι Καρακόλης και Γκέκτσης και η κυρία Σταύρου-Λιθοξοΐδου, επομένως διασφαλίζεται η ισχυρή πλειοψηφική υποστήριξη του ψηφίσματος από τρεις Δημοτικές Παρατάξεις.

Αναφορικά με τις οικονομικές εκκρεμότητες της προηγούμενης εταιρείας σε εργαζόμενους, προμηθευτές και επαγγελματίες, αφενός οι ίδιοι έχουν το δικαίωμα της διεκδίκησής τους με κάθε νόμιμο μέσο και αφετέρου δεν υπάρχει κάποιο σχετικό αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός κι αν έχετε εσείς κάποιο αίτημα προς την Παράταξή σας. Ούτως ή άλλως, όποτε έχει ζητηθεί από τη Δημοτική αρχή η συνδρομή στους δίκαιους αγώνες εργαζομένων ή πληττομένων, η στήριξη του Δήμου υπήρξε ομόθυμη.
Σχετικά με τα θέματα αποκατάστασης των εδαφών μετά το πέρας της εκμετάλλευσης και την υλοποίηση ανταποδοτικών έργων στην περιοχή, αυτά αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών και περιλαμβάνονται στις αντίστοιχες περιβαλλοντικές μελέτες. Ως εκ τούτου, εφόσον δεν εκπληρωθούν ο Δήμος έχει δικαίωμα να προσφύγει σε ένδικα μέσα για τη διεκδίκησή τους.
Η φιλοσοφία του ψηφίσματος είναι η διεκδίκηση θεμάτων, τα οποία αποτελούν, κυρίως,  ηθικές και όχι νομικές υποχρεώσεις των συμβαλλομένων, όπως η στήριξη της τοπικής αγοράς, και αντικείμενα που δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε νομικά πλαίσια, συνιστούν, ωστόσο, σημαντικές παραμέτρους για την ανάπτυξη της περιοχής μας και την ορθολογική εκμετάλλευση των πόρων της.
Τέλος, επί της ουσίας, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του «Καλλικράτη», το ύψιστο χρέος του Δημοτικού Συμβούλου είναι να προασπίζεται τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών του και ο δικός μας Δήμος έχει το πλεονέκτημα να κρύβει στα σπλάχνα του «θησαυρούς», να διαθέτει πολύτιμο ορυκτό πλούτο. Η Δημοτική αρχή και οι δυο Εκπρόσωποι της Ελάσσονος Μειοψηφίας έκριναν ότι αξίζει να διεκδικήσουν τη δημοτική αυτή περιουσία και να αγωνιστούν σθεναρά για την αξιοποίησή  της, ώστε να ανταποδώσει στους Δημότες τα μέγιστα οφέλη. Από τον αγώνα αυτόν έχετε κάθε δικαίωμα να είστε απόντες, παρότι δια του Επικεφαλής σας θα μπορούσατε να είστε η αιχμή του δόρατος των διεκδικήσεων, αλλά δεν δικαιούστε να εγκαλείτε ή να απαξιώνετε όσους επιθυμούν να το πράξουν.
Η Δημοτική αρχή του Δήμου Φλώρινας θα αγωνίζεται για την ενότητα όλων των κοινωνικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων και θα προασπίζεται τα δίκαια συμφέροντα των Δημοτών με όλα τα θεσμικά και κοινωνικά μέσα.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

Όλγα Μούσιου-Μυλωνά
Σχολική Σύμβουλος Π.Ε.