H Ελλάδα… Λιγοστεύει – Η Ελλάδα χάνεται!

H Ελλάδα… Λιγοστεύει

Η Ελλάδα χάνεται!

 

«Δάσκαλε, φέτος μετά από σχεδόν επτακόσια χρόνια (!), δε θα γεννηθεί κανένα παιδί στο χωριό». Κάτοικος κεφαλοχωρίου της Φλώρινας που μέχρι πριν μια δεκαετία έσφυζε από ζωή.                                                                                                                                                                     «Η Ελλάδα σύμφωνα με ασφαλείς υπολογισμούς το 2060 θα έχει πληθυσμό όσο το 1960, περίπου 8.300.000 κατοίκους». Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής, σε εκδήλωση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Φλώρινα.                                                                                                                                    Διαφορετική αποτύπωση του ίδιου προβλήματος.                                                                                   Το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ  πρόβλημα της χώρας, αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, της οικονομίας και της ίδιας της ύπαρξης της πατρίδας μας.                                                                                                                                                               Η Ελλάδα χάνεται μέρα με τη μέρα. Η εποχή που η χώρα μας θα είναι μια κυριολεκτικά χώρα γερόντων, δεν είναι πολύ μακριά.                                                                                                                                 Για μια σχεδόν δεκαετία είμαστε χαμένοι  στο λαβύρινθο της συνεχούς αναζήτησης  εξόδου από την οικονομική κρίση. Απόλυτα λογικό, αφού η χώρα έζησε και συνεχίζει να ζει μια πρωτόγνωρη οικονομική πραγματικότητα.  Προφανώς και κάποια στιγμή οι οικονομικοί δείκτες θα βελτιωθούν, οι περιβόητοι δημοσιονομικοί στόχοι θα πιαστούν και μια σχετική κανονικότητα, ίσως με καθυστέρηση, θα επιστρέψει στην πατρίδα μας.                                                                                                                                        Εν τω μεταξύ,  το σαράκι που ονομάζεται «υπογεννητικότητα» , κατατρώει το παρόν και κυρίως το μέλλον αυτού του τόπου.  Τα στοιχεία, όπως αυτά παρουσιάζονται σε μελέτες και έρευνες, είναι αποκαρδιωτικά και ιδιαίτερα ανησυχητικά. Θα μπορούσα να παραθέσω στατιστικά και πίνακες με την μείωση των γεννήσεων, για το  κλείσιμο και την υποβάθμιση δεκάδων σχολείων κάθε χρόνο, για τις επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα για τις επιπτώσεις στην σύνθεση του πληθυσμού κ.α. Είναι πιστεύω περιττό. Το πρόβλημα είναι ολοφάνερο και δεν χρειάζεται περαιτέρω  αποδεικτικά στοιχεία, αλλά άμεσα μέτρα και  λύσεις.                                                                                                                                                                 Η προβλεπόμενη, απολύτως ορατή πια δημογραφική κατάρρευση επιβάλλει  τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων, όπως:

  • Σύσταση Γραμματείας ή υφυπουργείου Δημογραφικής πολιτικής για την άσκηση αποτελεσματικής δημογραφικής πολιτικής
  • Ενημέρωση του πληθυσμού, αλλά και των διαφόρων φορέων για τη σοβαρότητα της δημογραφικής κατάστασης και τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η υπογεννητικότητα σε όλα σχεδόν τα επίπεδα (οικονομικό, κοινωνικό, εθνικό κ.α.)
  • Στήριξη όλων των μορφών της οικογένειας και βέβαια των τριτέκνων και των πολυτέκνων με φοροαπαλλαγές κ.α.
  • Προστασία της μητρότητας, της εργαζόμενης μητέρας και της εγκυμονούσας εργαζόμενης
  • Προσπάθεια για παλιννόστηση Ελλήνων μεταναστών, κυρίως των χιλιάδων νέων που εγκατέλειψαν την πατρίδα μας τα τελευταία δύσκολα μνημονιακά χρόνια
  • Καθιέρωση κινήτρων, όχι απαραίτητα μόνο οικονομικών, προς τα νέα ζευγάρια, που θα τα διευκολύνουν στο ξεκίνημα της νέας τους ζωής και θα ενισχύουν τις προθέσεις τους για τεκνοποίηση
  • Ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών (βρεφονηπιακοί , παιδικοί σταθμοί ολοήμερου προγράμματος λειτουργίας)
  • Χορήγηση άτοκων δανείων σε νέα ζευγάρια

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της πατρίδας μας έχει καθυστερήσει ανησυχητικά και η οξύτητα του προβλήματος δεν επιτρέπει την ελάχιστη καθυστέρηση.  Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια με την άσκηση συστηματικής δημογραφικής πολιτικής και όχι με τα ημίμετρα, που εφαρμόστηκαν παροδικά και περισσότερο υπηρέτησαν προεκλογικές σκοπιμότητες παρά αναχαίτισαν αποτελεσματικά  την υπογεννητικότητα στην πατρίδα μας.                                                                                                                                                                      Τώρα πια τα στοιχεία είναι αμείλικτα και τα περιθώρια για την αντιμετώπιση του τεράστιου ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ προβλήματος, είναι πλέον περισσότερο από ασφυκτικά.  Η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας  θα πρέπει να αποτελέσει την πρώτη από τις πρώτες επιλογές των κυβερνώντων.                                                                                                                                                                       Η Ελλάδα εκπέμπει SOS για την ίδια την επιβίωση της! Δεν υπάρχει χρόνος!

ΥΓ. Άκουσα πως και στην Φλώρινα τον προηγούμενο χρόνο οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις. Δεν ανέτρεξα προς αναζήτηση των σχετικών στοιχείων, για την επιβεβαίωση της πληροφορίας, αφού νομίζω πως και στον τόπο μας η πραγματικότητα δεν πρέπει να απέχει και πολύ από τη γενική, ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση.

 

Μιχάλης Ε. Χάτζιος

Εκπαιδευτικός