Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Μήνυμα του Οδοντιατρικού Συλλόγου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας,η Δευτέρα 20 Μαρτίου και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Φλώρινας,αισθάνεται τη βαθιά υποχρέωση να υπενθυμίσει στην ελληνική κοινωνία, την αξία της καλής στοματικής υγείας, την άρρηκτη σύνδεσή της με τη γενική υγεία και τα οφέλη της διατήρησής της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία συστήνει και φέτος:
-Την υιοθέτηση της καλής στοματικής υγείας στην καθημερινότητα όλων μας,
-Την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο,
-Την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
-Τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης,
-Την αποχή από την χρήση καπνού,
-Τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας του 2023 είναι η τελευταία χρονιά της τριετούς εκστρατείας που έφερε τον ενιαίο κεντρικό τίτλο ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ. Το μήνυμα αυτό αποτελεί ένα κάλεσμα ενδυνάμωσης για ανάληψη δράσης ώστε οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την αξία της στοματικής υγείας και να ενδιαφερθούν για αυτήν.
Από την έναρξη της χρήσης του κεντρικού τίτλου της ενημερωτικής εκστρατείας, το 2021, η Παγκόσμια οδοντιατρική κοινότητα επιχειρεί να εμπνεύσει μια θετική αλλαγή διαρκείας, εκπαιδεύοντας και ευαισθητοποιώντας τους ανθρώπους για τον ζωτικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η στοματική υγεία στη ζωή όλων μας.
Το 2021 εστιάσαμε στη θεμελιώδη σημασία της στοματικής υγείας για τη γενική υγεία.
Το 2022 εστιάσαμε στους λόγους για τους οποίους η στοματική υγεία είναι απαραίτητη για την ευτυχία και την ευεξία του ατόμου.
Το 2023 εστιάζουμε στη σημασία της φροντίδας του στόματός μας σε κάθε ηλικία ώστε, όπως επισημαίνει το φετινό μήνυμα της Ημέρας, να είμαστε:
ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ μια ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΑΣ
Η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά, ενώ τα νοσήματα του στόματος μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, αυτά εξακολουθούν να επιβαρύνουν
σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους
στον πλανήτη μας.
Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, η Οδοντιατρική κοινότητα επικεντρώνει τις πολύμορφες δράσεις της στην αξία και τη σημασία του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα,ο οποίος “Παίζει Άμυνα για το χαμόγελό σας”.

Όλοι και όλες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν βασικές αρχές και προδιαγραφές κατασκευής, καθώς και κλινικές διαδικασίες που απαιτείται να τηρούνται, προκειμένου οι οδοντίατροι να
παραδίδουν σε κάθε αθλούμενο τον μοναδικό του εξατομικευμένο αθλητικό νάρθηκα. Ο εξατομικευμένος Αθλητικός Νάρθηκας αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη των οδοντικών τραυμάτων.
• Το οδοντικό τραύμα αποτελεί την 5η πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στον κόσμο (πρώτη η τερηδόνα).
• Είκοσι έξι μελέτες ανέφεραν οδοντικό τραύμα κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων, ο επιπολασμός του οποίου κυμαινόταν από 14% έως 47% που ποικίλλει ανάλογα με το άθλημα και τη χώρα.
• Ο αθλητής έχει 50% πιθανότητα να τραυματιστεί στην αθλητική του καριέρα.
• Η επίπτωση των τραυματισμών είναι μέγιστη στην ηλικία 8-11. Η αναλογία στα Αγόρια/κορίτσια είναι 1,5:3,1.
• Τα αθλήματα που έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι:
Πολεμικές τέχνες, Ποδόσφαιρο, Ράγκμπυ, Μπέιζμπολ, Ποδηλασία, Καλαθοσφαίριση, Σκι, Χόκεϋ επί πάγου, Ιππασία.

O Πρόεδρος Γεώργιος Ξανθόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας Κοσμάς Λήτος