(Το χορευτικό της Ευξείνου Λέσχης με χορευτές από το χωριό Κολχική και χοροδιδάσκαλο τον Γιάννη Σουμελίδη. Γιάννης Σουμελίδης, Θεοδουλίδης Γιώργος , Δημήτριος Τριανταφυλλίδης, Σεχίδης Τριαντάφυλλός, Γυμνόπουλος Σταύρος και ο λυράρης Τάκης Ιωαννίδης).
Συνεχίζοντας την Ιστορική αναδρομή του χορευτικού μπαίνουμε στην δεκαετία του ΄80 και του ΄90 . Στο μικρό χορευτικό μετά τον Γυμνόπουλο τον Σταύρο αναλαμβάνει χοροδιδάσκαλος ο Δημήτρης Ηλιάδης (Μίμης) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Την εποχή του το μικρό χορευτικό συνεχίζει τις επιτυχείς παρουσιάσεις με μεγαλύτερη την πρώτη θέση στον διαγωνισμό – φεστιβάλ στις 15-08-1980 στην Παναγία Σουμελά . Το παιδικό χορευτικό ανάμεσα σε 13 παιδικά χορευτικά από όλη την Ελλάδα παίρνει την πρώτη θέση και είναι ξεχωριστή αυτή η πρώτη θέση γιατί η διαδικασία παρουσίασης των χορών είναι διαφορετική. Τα συγκροτήματα δεν χορεύουν όποιο χορό θέλουν αλλά από ένα σύνολο 10 (δέκα ) χορών τραβάνε κλήρο και παρουσιάζουν το τον χορό που θα τους τύχη μετά από κλήρωση . Αυτό αυξάνει όπως καταλαβαίνουμε την δυσκολία των συγκροτημάτων και δείχνει την επιτυχία του χορευτικού. Το χορευτικό μας παίρνει την πρώτη θέση χορεύοντας τον χορό σερανίτσα. Την χρονιά αυτή διαγωνίζονται και οι λυράρηδες και ο δικός μας λυράρης ο Στύλος Κεσίδης παίρνει και αυτός την πρώτη θέση.
(Χορεύουν Γιώργος Παπαδόπουλος, Τάσα Παπαδοπούλου, Μισαηλίδου Ανατολή, Σοφία Παναγιωτίδου, Δέσποινα Παναγιωτίδου, Ελένη Κωνσταντινίδου και ο λυράρης Στύλος Κεσίδης).
(Ο λυράρης της Ευξείνου Λέσχης Στέλιος Κεσίδης με το πρώτο βραβείο λύρας μαζί με την επιτροπή του διαγωνισμού Παναγιώτη Εφραιμίδη , Δημήτριο Σιδηρόπουλο , Ξενοφώντα Σοφιανίδη, τον χοροδιδάσκαλο Δημήτριο Ηλιάδη και τον Αναστάσιο Θωίδη).
Την δεκαετία του 80 έχουμε και την ανάδειξη μιας νέας ομάδας μεγάλων χορευτών με πρωτοχορευτή τον Γεώργιο Κεσίδη. Στην αρχή χοροδιδάσκαλος σε αυτή την ομάδα την οποία αποτελούν νέοι και νέες κυρίως από τον Άγιο Βαρθολομαίο είναι ο Γιάννης Σουμελίδης . Στο χορευτικό αυτό χορεύουν οι (Γιώργος Κεσίδης , Κοκκινίδης Τάκης , Φουντουκίδης Δημήτρης, Σιδηρόπουλος Αλέκος, Τσαχειρίδης Δημήτρης, Ευθυμιάδης Δημήτρης , Τσαχειρίδου Γιαννούλα, Τσαχειρίδου Βέτα και Τσαχειρίδου Βάσω.)Το χορευτικό αυτό χαρίζει πολλές επιτυχείς παρουσιάσεις και βραβεία στην Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας.
Σαν φυσικό επακόλουθο όπως και είχε συμβεί και με όλους τους προηγούμενους χοροδιδασκάλους ο Γιώργος Κεσίδης αναλαμβάνει χοροδιδάσκαλος του μεγάλου χορευτικού της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας τέλη της δεκαετίας του ΄90 και από το 1994 αναλαμβάνει όλα τα τμήματα της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας .Η Εύξεινος Λέσχης Φλώρινας πιστή στην παράδοση τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας και στο θέμα των χορών δεν παρασύρεται από τον πλειστηριασμό χορών που ακολουθούν πολλοί σύλλογοι .
Στα τμήματα της υπό την στιβαρή καθοδήγηση του Γιώργου Κεσίδη διδάσκονται οι παρακάτω χοροί (Σερανίτσα , Λετσίνα ,Πυρίχιος, Λάχανα, Σαρίγους , Τικ, Τίκ μονό, Κότσαρι , Πιπιλομάτεναν, Ομάλ, Κοτς, Μοναχό, Διπάτ. ). Στους χορούς αυτούς ο Γιώργος Κεσίδης προσθέτει και το χορό (φυσερέτκον) σκοπό που έφεραν οι πρόγονοί μας από την Φυσερά του Πόντου (από εκεί και το όνομα)και έπαιζε ο παππούς του Νικόλαος Κεσίδης.
(διακρίνονται ο Γιώργος Κεσίδης, Βιολέτα Κεσίδου ,Στύλος Κεσίδης, Γιάννης Αντωνιάδης, Μίμης Ηλιάδης και τα παιδιά του χορευτικού).
Συνεχίζεται…