Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων “Πρέσπες 2024”

Το αναλυτικό πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων “Πρέσπες 2024” παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των εκπροσώπων του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας, παρουσία φορέων της Φλώρινας.

Το πρόγραμμα παρουσίασε αναλυτικά η πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Χρύσα Μάντση, ενώ τοποθετήθηκαν ακόμη ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Λιάνης – που έκανε και έναν σύντομο απολογισμό των 34 ετών των εκδηλώσεων – και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Ταμουτσέλης.

Το δικό τους μήνυμα ενότητας, μέσω των εκδηλώσεων, έστειλαν στις δηλώσεις τους ο Μητροπολίτης κ. Ειρηναίος, ο βουλευτής Σταύρος Παπασωτηρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Τάσκας, ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης και η αντιδήμαρχος Αμυνταίου Φωτεινή Τσιναρίδου.

Αναφορά έγινε, από τους διοργανωτές, στο γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν εκδηλώσεις στις Πρέσπες και με αφορμή τη σχετικά ανακοίνωση του Δήμου Πρεσπών. Όπως ανέφερε η κα Μάντση “δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα ούτε με την περιοχή της Πρέσπας, ούτε με τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο.

Η αγάπη, πρωτίστως, του Γιώργου Λιάνη για την περιοχή της Πρέσπας είναι τέτοια που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Αυτό που θέλουμε είναι να συνεχίσουμε το έργο μας για την Πρέσπα. Όμως οι πρακτικές δυσκολίες που προέκυψαν φέτος, μας εμποδίζουν και μας αποτρέπουν να αναλάβουμε μια τόσο μεγάλη ευθύνη για τη διέλευση και την ασφάλεια των πολιτών. Αυτό δε σημαίνει ότι όποιος μετακινείται στην Πρέσπα από αυτόν τον δρόμο δεν έχει ασφάλεια”.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των “Πρεσπών 2024”:

Πέμπτη 22 Αυγούστου Συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου στη Φλώρινα.

23-24-25 Αυγούστου Συνάντηση Βαλκάνιων εικαστικών καλλιτεχνών (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία και Τουρκία) με υπαίθρια εργαστήρια στη Φλώρινα.

Δευτέρα 26 Αυγούστου “Πρέσπες μνήμης”: Αφιέρωμα στους Φλωρινιώτες καλλιτέχνες Δημήτρη Καλαμάρα, Μίμη Σουλιώτη και Θέμη Μηλώση, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Πέμπτη 29 Αυγούστου Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τα 30 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Παρασκευή 30 Αυγούστου Συναυλία αφιέρωμα στον Αντωνή Καλογιάννη με τον Γιάννη Κότσιρα, στο Αμύνταιο.

Σάββατο 31 Αυγούστου Θεατρική παράσταση “Μπαμπάδες με ρούμι”.