Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων – Παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας, χτες Δευτέρα, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Φλώρινας, των εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών και των Οικονομολόγων συναντήθηκαν σε θετικό κλίμα με τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας κ. Ευγενία Μαρνέρη, προκειμένου να της εκθέσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Λύκειο με τον εξοβελισμό των Κοινωνικών Επιστημών, αλλά και των καλλιτεχνικών μαθημάτων.
Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη στην ιστορία της εκπαίδευσης απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, δεδομένου ότι:
1) Όχι μόνο καταργήθηκε το μάθημα της Κοινωνιολογίας από πανελλαδικώς εξεταζόμενο, αλλά και εξαφανίστηκε από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ’ Λυκείου, χωρίς κάποια επιστημονική ή παιδαγωγική αιτιολόγηση και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης όπου η πλειονότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας εξέφραζε την διαφωνία της με την αφαίρεση της Κοινωνιολογίας.
2) Καταργήθηκαν ακόμη και τα άλλα δύο μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών από τη B΄ Λυκείου: Το μάθημα γενικής παιδείας «Σύγχρονος Κόσμος, Πολίτης και Δημοκρατία», και το μάθημα κατεύθυνσης «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών». Ήδη από το 2020 τα παιδιά της Β΄ Λυκείου, και σύντομα πολίτες που αποκτούν δικαίωμα ψήφου, ΔΕΝ διδάσκονται το μάθημα “Πολίτης και Δημοκρατία” που αναφέρεται στις αρχές της Δημοκρατίας, στις εκλογές, τα όργανα και τις λειτουργίες του κράτους, το Σύνταγμα, τα δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο.
3 ) Μειώθηκε κατά μία ώρα η διδασκαλία της «Πολιτικής Παιδείας» στην Α’ Λυκείου, το μοναδικό μάθημα που απέμεινε για τους ΠΕ78 και είναι συνανάθεση με τους συναδέλφους ΠΕ80 – Οικονομολόγων.
Ο πλήρης εξοστρακισμός από το Λύκειο των Κοινωνικών Επιστημών σημαίνει ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα εργαλεία μελέτης και ανάλυσης της κοινωνίας στην οποία ζουν, ούτε να προετοιμαστούν για τον ρόλο τους ως ενεργών και υπεύθυνων πολιτών. Συνεπάγεται ακόμη την απαρχή της εξαφάνισης ενός ολόκληρου κλάδου από τη Δημόσια Εκπαίδευση, του ΠΕ78, ο οποίος αποτελείται από Κοινωνιολόγους, Κοινωνικούς Ανθρωπολόγους, Πολιτικούς επιστήμονες και Νομικούς. Παράλληλα, πλήττονται σημαντικά οι εκπαιδευτικοί Οικονομικών Επιστημών, οι οποίοι/ες συμμετείχαν στη διδασκαλία αυτών των μαθημάτων.
Ευχόμαστε να δούμε σύντομα την άρση της επιστημονικά ατεκμηρίωτης και επιζήμιας για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς απόφασης. Έως τότε ζητούμε τη στήριξη κάθε ευαισθητοποιημένου και ενεργού πολίτη για την αυτονόητα αναγκαία επαναφορά των μαθημάτων που καλλιεργούν την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα στο ελληνικό σχολείο.
Για τον Σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων – Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας
Αναστασία Πάτσιου, Πρόεδρος
Άννα Μπαφίτη, Αντιπρόεδρος