Συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας στις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Καστελλόριζου

Συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας στις Επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Καστελλόριζου από κοινού με το Λύκειο των Ελληνίδων Καστελλόριζου

Τετραήμερη επίσκεψη στο Καστελλόριζο θα πραγματοποιήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας από 12-15 Σεπτεμβρίου 2024, συνοδευόμενο από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Φλώρινας κα Σοφία Φουδούλη Τζώτζη
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 81η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού από τον τουρκικό ζυγό, στις 13 Σεπτεμβρίου 1943. Το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας και το Λύκειο των Ελληνίδων Καστελλόριζου θα συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις, .σε μια από κοινού παρουσία με έντονο και υψηλό συμβολισμό!!!

Οι φορείς αυτοί του πολιτισμού φέρνουν κοντά την ακριτική Φλώρινα, με το ανατολικότερο ακριτικό νησί της Ελλάδας, την ηρωική Μεγίστη. Πολλά τα κοινά στοιχεία των δύο περιοχών, οι ίδιες ανησυχίες, οι ίδιες αγωνίες και τα προβλήματα.

Όμως, ίδια και η αγάπη για τον τόπο τους, ο αγώνας για την προβολή τους και η σταθερή πίστη στο «Φυλάττειν Θερμοπύλας».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα μέλη του ΔΣ του Λυκείου θα επισκεφτούν τον Δήμαρχο του Καστελλόριζου και θα συναντηθούν με τα μέλη του ΔΣ του Λυκείου των Ελληνίδων Καστελλόριζου.

Το πρωί της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου θα παρακολουθήσουν τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, θα καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων και θα συμμετάσχουν στην παρουσίαση παραδοσιακών χορών, ενώ συγχρόνως θα προσφερθούν τοπικά κεράσματα.

Την επομένη μέρα θα επισκεφθούν το νησί της Ρω και το μνημείο της γυναίκας -Σύμβολο, της «Κυράς της Ρω» για να αποτίσουν φόρο τιμής στην ηρωική Ελληνίδα Δέσποινα Αχλαδιώτη.

Με την επίσκεψη αυτή τα δύο Λύκεια των Ελληνίδων επιδιώκουν να τονίσουν την αναγκαιότητα καθιέρωσης αμοιβαίων επαφών μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του ακριτικού νησιού του Καστελλόριζου, με συγκεκριμένο περιεχόμενο όπως πολιτιστικές ανταλλαγές, επισκέψεις σε χώρους ιστορικού/αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κλπ. Σκοπός είναι η σύσφιξη των δεσμών της ηπειρωτικής χώρας με τη νησιωτική, καθώς και η ενίσχυση της καταβαλλόμενης προσπάθειας για συγκρότηση κοινωνίας του πολιτισμού, του πνεύματος και της εθνικής αυτογνωσίας, ως μοναδικού όπλου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής.

Εκ μέρους των Διοικητικών Συμβουλίων των Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας Λυκείου των Ελληνίδων Καστελλόριζου

Η Πρόεδρος                                            Η Πρόεδρος
Χριστίνα Δ. Γκόλνα                                  Κυριακή Ντάφλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ