Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Λεχόβου

Με τον δέοντα σεβασμό, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 21 Ιουλίου οι εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος της Μαρτυρικής Κοινότητας Λεχόβου.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς, κ.κ. Καλλίνικος, δοξολογία, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Τζέλη Μαρία και κατάθεση στεφάνων.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Ιωάννης Λιάσης, στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, όχι για να κρατήσουμε τις πληγές ανοιχτές μα για να αποτρέψουμε –με κάθε τρόπο-  αντίστοιχα εγκλήματα στο μέλλον.

Χαρακτηρίζοντας το Λέχοβο ως ένα ζωντανό μνημείο αντίστασης απέναντι στον φασισμό, τον ολοκληρωτισμό και τη μισαλλοδοξία, απέδωσε τιμή στους νεκρούς, αποκαλώντας τους ήρωες.

Στην εκδήλωση, που συμμετείχε η χορωδία Αγίου Δημητρίου Λεχόβου κι η κ. Καλλιόπη Τσάμου που τραγούδησε σόλο, παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Αμυνταίου Ασημούλα Λαζαρίδου, Παναγιώτης Κιοσές, Τάνια Γκάλαβου, Φωτεινή Τσιναρίδου και Παύλος Σαργιαννίδης

Η τελετή έληξε με κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής, στη μνήμη των αδικοχαμένων κατοίκων του χωριού.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Βουλευτής ΝΔ Φλώρινας Σταύρος  Παπασωτηρίου, η Βουλεύτρια Νέας Αριστεράς Φλώρινας Θεοπίστη Πέρκα, η Συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Έλενα Σώκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Αθανάσιος Τάσκας, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Ιωάννης Λιάσης, ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, η Αντιδήμαρχος Αμυνταίου και Πρόεδρος του Ενωτικού Συλλόγου Λεχόβου Τάνια Γκάλαβου, η Πρόεδρος του Λεχόβου Ιωάννα Τζουβάρα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Εορδαίας Ιωάννης Χαρακτσής, η Πρόεδρος της Κοινότητα Κλεισούρας Κωνσταντίνα Χήτα, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμφίπολης Ελένη Πατσιά, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέων Κερδυλλιών Γεώργιος Γκάλιος,  ο Διοικητής 1ου Συντάγματος Πεζικού Στέφανος Δοξάκης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ν. Κοζάνης Γκίκας Καμπουρίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας Παναγιώτης Γεωργιάδης, Εκπρόσωπος του Σωματείου Οικοδόμων Λεχόβου, ο Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Απόστολος Πάνος κι ο εκπρόσωπος των απογόνων Μακεδονομάχων Κωνσταντίνος Χριστόπουλος.

Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν η κ. Τζώρτζη Εύη.

Γραφείο Τύπου Δημάρχου Αμυνταίου