ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΤΙΔΕΙΟ ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ Φ.Σ.Φ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Οι μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Φλώρινας βραβεύτηκαν στην ετήσια εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου ευεργέτη του συλλόγου Αρχιμανδρίτη Γερμανού Χρηστίδη την Κυριακή 8 Απριλίου 2012.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του «Φ.Σ.Φ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Κων/νος Ραπτόπουλος-Χατζηστεφάνου είπε:
«Η εφετινή, κορυφαία για τον Σύλλογό μας, τελετή βράβευσης των «πρώτων των αρίστων» μαθητών και μαθητριών Γυμνασίων και Λυκείων των Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών, πάντα με την ενεργή και έμπρακτη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων, αποτελεί την 51η συνεχόμενη εκδήλωση ύμνου προς την παιδεία του τόπου μας. Και λέγοντας «παιδεία δεν εννοούμε μόνο τη συστηματική σχολική παιδεία, αλλά κάθε στιγμή της ζωής όπου κάποια πνευματική δύναμη προσφέρει ένα άλλο νόημα σε κάποιον που δεν το κατέχει. Αυτή η δύναμη μπορεί να είναι ο δάσκαλος, ο γονιός, ο φίλος, ο πολιτικός, ο εργάτης, ο καλλιτέχνης, μπορεί όμως να είναι και ένα τραγούδι, μια εικόνα, ένα μνημείο, η ίδια η φύση. Η παιδεία είναι μια αδιάκοπη λειτουργία της ζωής που μας καταλαμβάνει από τη στιγμή που θα γεννηθούμε και μας παρακολουθεί, άλλοτε πιο έντονη, άλλοτε πιο άτονη, σε ξύπνο και σε ύπνο, ως την τελευταία μας πνοή» (Κων/νος Τσάτσος).
Από την ημέρα των Τριών Ιεραρχών του 1962 (επί προεδρίας Αναστασίου Γκώγκου), ξεκίνησε η λαμπρή και όπως εξελίχτηκε, θεσμική εορτή τιμής προς τους πρωτεύσαντες μαθητές/μαθήτριές του τόπου μας και ταυτόχρονης αναγνώρισης προσφοράς προς τους εργάτες – «λειτουργούς» της παιδείας, τους καθηγητές μας.
Από το 1969 η εορτή αυτή των γραμμάτων μετονομάζεται, με ομόφωνη απόφαση του τότε ΔΣ του ΦΣΦΑ, σε «Χρηστίδειο Τελετή», προς τιμή του Γερμανού Χρηστίδη (1883-1969), από το Μαύροβο Καστοριάς, ιερομονάχου, τίτλου που μαζί με εκείνον του καθηγητή, πρόταξε και διαφύλαξε έναντι πάντων όσων του αποδόθηκαν κατά την επίγεια ζωή του: του αποφοίτου με άριστα από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, του αρχιμανδρίτου, του αναπληρωτού επιθεωρητού δημοτικών σχολείων, του ιεροκήρυκα, του συγγραφέα, του γεν. αρχιερατικού επιτρόπου.
Ο κατά κόσμον Δημήτριος Ρίζος του Χρήστου, πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτη Καστορίας, Γερμανού Καραβαγγέλη, έμελε να τιμάται από έναν Σύλλογο και να ονοματοδοτεί μια κορυφαία πολιτιστική του εκδήλωση, εξαιτίας των ιδιαίτερων και αναγνωρίσιμων χαρακτηριστικών του: Της άφατης αγάπης προς τον συνάνθρωπο, της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τους πάσης φύσης δοκιμαζόμενους και της ευρύτατης, δια βίου φιλομάθειάς του, εντός και εκτός εκπαιδευτικών συστημάτων.
«Ντυμένος μες την πίστη του σεμνότατα» (Κων/νος Καβάφης), στην ηλικία των 25 ετών (1908), δέχεται την «άνω κλίση», χειροτονείται διάκονος αλλάζοντας το όνομά του από Δημήτριος σε Γερμανός προς τιμή του Μητροπολίτη Καραβαγγέλη και έκτοτε, διασαφήνισε με την ζωή του το νόημα της πίστης.
Πιστεύω, στη γλώσσα της Εκκλησίας, αλλά και στα αρχαία Ελληνικά, σημαίνει εμπιστεύομαι, αφήνομαι κάπου με ασφάλεια. Και οι αξίες που πίστευε, που εμπιστευόταν απόλυτα, ήταν η ορθοδοξία με την ορθοπραξία της και η παιδεία με την πνευματική της καλλιέργεια. Αυτά τα δύο τα εκπλήρωνε «σεμνότατα», μη δεχόμενος πεποιθήσεις που θωράκιζαν το εγώ του, που συντηρούσαν την έπαρσή του. Η σεμνότητά του γεννούσε την αυτοπαραίτησή του από κάθε ανθρώπινο αξιακό θώκο. Και γι’ αυτό το λόγο του δόθηκαν απλόχερα τόσοι τίτλοι.
Η σχέση του με τη Φλώρινα και τον Αριστοτέλη; Λατρευτική. Ο αρχιμανδρίτης Γερμανός, αγάπησε και αγαπήθηκε από τη Φλώρινα και τους Φλωρινιώτες, μένοντας πάνω από τη μισή του ζωή -και την πιο παραγωγική- εδώ, στη Φλώρινα. Διδάσκοντας στο Γυμνάσιο Φλώρινας ως καθηγητής, ιερουργώντας στο ιερό θυσιαστήριο πολλών ιερών ναών -ιδίως των χωριών, περιοδεύοντάς τα μάλιστα πεζός ως καλόγερος, μετέδιδε ελπίδα, απαντοχή, καρτερία, αισιοδοξία, φιλοπατρία. Έζησε με τον απλό λαό χαρές και λύπες, μεγαλειώδεις αλλά και μαρτυρικές στιγμές, όπως εκείνες του 1940 και της μετέπειτα τριπλής κατοχής. Συμμετείχε στον Γολγοθά της πατρίδας μας και έζησε την Ανάστασή της• αναδείχθηκε υπέρμαχος της Ορθοδοξίας και ιεροφάντης των Ελληνικών Γραμμάτων.
Γνώριζε 3 ξένες γλώσσες (Γερμανικά, Γαλλικά, Τουρκικά). Ήταν δεινός ορειβάτης και οδοιπόρος. Αθεράπευτα φιλομαθής, αγαπούσε πολύ τα βιβλία και ήταν ικανότατος συγγραφέας. Τακτικός συνεργάτης του περιοδικού του «Α» και περιοδικών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ εκπόνησε πολλές μελέτες εθνικού, παιδαγωγικού και κυρίως ιστορικού περιεχομένου. Για αυτά του τα προσόντα η πολιτεία τον τίμησε με παράσημα.
Ως μοναδικό κληρονόμο όλης της κινητής του περιουσίας όρισε τον ΦΣΦΑ με μοναδικό σκοπό, όπως ανέφερε στη διαθήκη του: «να ανεγερθεί οίκημα προς στέγασιν του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ώστε δια της διαθέσεώς μου ταύτης να συντελέσω και εγώ εις την πρόοδον και ανάπτυξιν της φιλτάτης μου Φλωρίνης μετά της οποίας έχω συνδέσει την ζωήν μου από (50)πεντηκονταετίας περίπου και μάλιστα εις την ανύψωσιν του πολιτιστικού επιπέδου της νεολαίας Φλωρίνης μέσω του Συλλόγου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».
Σ’ αυτόν, κατά βάση, οφείλεται και το υπάρχων κτήριο του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ και γι’ αυτό τον λόγο ο Σύλλογός μας τον ανακήρυξε «Μέγα Ευεργέτη» του.
Προς τιμή του δε, ο καλλιτέχνης Δημήτριος Καλαμάρας, γέννημα-θρέμμα του ΦΣΦΑ, φιλοτέχνησε την κεφαλή του, η οποία και κοσμεί την είσοδο στην Αίθουσά μας.
Τιμώμενοι μαθητές και μαθήτριες.
Το ιστορικό της ημέρας, ανήκει σε μια άλλη εποχή, μακρινή για εσάς και τους γονείς σας, μα όχι και τόσο για τους γονείς των γονιών σας.
Η σημερινή εορτή ανήκει αποκλειστικά πρώτα-πρώτα σε εσάς που αριστεύσατε κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, έπειτα στους καθηγητές σας που μόχθησαν μαζί σας και τέλος στους γονείς και τις οικογένειές σας που σας στήριξαν και σας στηρίζουν, ποικιλοτρόπως, στη δύσκολη για εσάς εφηβεία.
Κυριακή των Βαΐων η σημερινή. Ημέρα της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου. Ημέρα ξεκούρασης και διακοπών. Γιατί σας ανησυχήσαμε και σας βγάλαμε, πρωί-πρωί, από το πρόγραμμά σας; Γιατί σας βραβεύουν οι αρχές του τόπου μέσω του ΦΣΦΑ; Γιατί και σήμερα πλέκουμε το εγκώμιο της παιδείας;
Διότι, στα πρόσωπά σας, αλλά και όλων των συμμαθητών σας, βραβεύεται η παιδεία, τα αγαθά και οι καρποί της, ο πολιτισμός και η ωραιότητα του πνεύματος, η ευγενής άμιλλα, η έντιμη και συνεχής προσπάθεια, η άσκηση ψυχής, ο πνευματικός κόπος, οι παροδικές στερήσεις, η παίδευση και καλλιέργεια του νου, η απόκτηση και η εφαρμογή γνώσεων, η εξάσκηση των αισθήσεων, ο καθορισμός στόχων, η αυτοσυγκέντρωση, η πειθαρχία, η επιμονή, ο δημιουργικός μόχθος, η συνέχιση της ζωής.
Νέες/νέοι, ξεφεύγετε πλέον από τις παιδιάτικες απασχολήσεις και πλάθετε τη δική σας γενιά. Στη γενιά που προσβλέπουμε όλοι ώστε να επιτευχθεί η αναγέννηση της πατρίδας μας, μια επανατοποθέτησή της, όχι στους χάρτες, αλλά στη συνείδηση και τον σεβασμό των λαών της οικουμένης. Αυτή που χάσαμε σε μόλις 35 χρόνια με την πολυέξοδη, φαντεζί, ξέφρενη και αλόγιστη πορεία μας. Υπάρχει μια Ελλάδα των αθλιοτήτων και υπάρχει μια ιδανική πατρίδα-Ελλάδα, αυτή ποθούμε.
Στην ασυμβίβαστη ματιά σας επιζητούμε τους αμείλικτους μεταρρυθμιστές της κοινωνίας, με ξεκάθαρα κριτήρια, ασυμβίβαστες διακρίσεις ποιότητας, απροκατάληπτες αποτιμήσεις αξίας.
Σας ζητάμε να γίνετε η «μαγιά» που θα ζυμώσει το φύραμα της κοινωνίας ενεργά, όχι παθητικά. Σας ζητάμε να οργανώσετε την «πόλη», το οργανωμένο σύνολο όπου οι άνθρωποι όχι απλώς συνυπάρχουν αλλά κοινωνούν μεταξύ τους, έχοντας σημεία αναφοράς τον χώρο του ιερού, τις μνήμες των προγόνων, τις επιδιώξεις για το μέλλον, όλα κοινά, για όλους τους συμ-πολίτες. Οφείλετε να φτιάξετε γένος πνευματικών ανθρώπων, όχι λαό διασποράς.
Κυρίες και κύριοι, ολοκληρώνοντας το καλωσόρισμα, απαραίτητη θεωρείται η αναφορά στους χορηγούς της Χρηστιδείου Τελετής 2012, την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, τον Δήμο Φλώρινας, τον Δήμο Πρεσπών, την Εθνική Τράπεζα και ξεχωριστά τη Βουλή των Ελλήνων και τον Πρόεδρό της κ. Φίλιππο Πετσάλνικο (συγχωριανό του π. Γερμανού Χρηστίδη), ο οποίος, υπό την ιδιαίτερη ευαισθησία, εθελοντική προσφορά και πρόφρονη ανταπόκριση του βουλευτή κ. Ευστάθιου Κωνσταντινίδη μας έστειλε και φέτος εξαιρετικές εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων. Επιπλέον το κατάστημα «Ήχος-Πασχαλίδης» για την τεχνική βοήθεια που μας προσφέρει σε κάθε μας εκδήλωση. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την υποστήριξή τους και τη συμμετοχή τους.
Στο βαρύ βήμα της Χρηστιδείου φροντίζουμε να προσκαλούνται ως ομιλητές άτομα τα οποία με την ευρυμάθειά τους, την αγάπη προς τα γράμματα, τις επιστήμες, τις τέχνες και τον πολιτισμό, την παιδεία με την ευρύτερη έννοια, έχουν προσφέρει τα μέγιστα ο καθένας από τον τομέα του για την πνευματική αναγέννηση της πατρίδας μας. Κατά προτίμηση οι ομιλητές προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή μας, οι οποίοι βεβαίως, τιμούν τον τόπο μας και κοσμούν την όποια θέση κατέχουν.
Ομιλητής της εφετινής εκδήλωσης είναι ο Φλωρινιώτης κ. Γεώργιος Γρούϊος, καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ και Δ/ντης του Εργαστηρίου Μάθησης και Ελέγχου της Κίνησης του ιδίου Τμήματος.
Άνθρωπος της παιδείας και του πολιτισμού, διότι τόσο ο αθλητισμός, του οποίου υπήρξε δραστήριο και άξιο μέλος κατά τη μαθητική και φοιτητική του ζωή και παρότι κακοποιείται βάναυσα στις μέρες μας, συνεχίζει και παραμένει πολιτισμικό προπύργιο της πατρίδας μας, όσο και η παιδεία, την οποία επίσης υπηρετεί ως αναγνωρισμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος, υπερέχει έναντι άλλων, παρότι βάλλεται συνεχώς και από πολλές πλευρές.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο επιστημονικό πεδίο της νευροψυχολογίας και ειδικότερα στη λειτουργική ασυμμετρία των εγκεφαλικών ημισφαιρίων σε γνωστικές, αντιληπτικές και κινητικές λειτουργίες.
Έχει γράψει και έχει παρουσιάσει πολλές επιστημονικές εργασίες σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, αντίστοιχα. Έχει διδάξει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ελληνικών, ευρωπαϊκών και αμερικάνικων πανεπιστημίων.
Εκ μέρους ολόκληρης της Αριστοτελικής οικογένειας, εύχομαι σε όλους/όλες σας τα χρόνια πολλά για τις Άγιες Ημέρες που έρχονται, καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές/μαθήτριες για τις επερχόμενες εξετάσεις, προαγωγικές ή εισαγωγικές για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και καλώ τον ομιλητή κ. Γεώργιο Γρούϊο να αναπτύξει το θέμα της ομιλίας του: «Εκπαίδευση και Δημιουργικότητα: Προϋποθέσεις Συνύπαρξη
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΤΙΔΕΙΟ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ 8-4-2012
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Τάξη Α’ : Ρώμας Ιωάννης
>> Β’ : Τρόκας Παρασκευάς
>> Γ’ : Σταμπουλτζής Δημήτριος
1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Τάξη Α’: Καλαούζης Ιωάννης
>> Α’: Μητσοπούλου Ευδοκία
>> Α’: Φωτιάδου Γεωργία
>> Β’: Καλυβίανου Φρειδερίκη
>> Γ’: Ιωάννου Αναστασία
>> Γ’: Κιατίπη Μαρία
>> Γ’: Τούζος Ιωάννης
2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Τάξη Α’: Αλεξίου Ευαγγελία
>> Β’: Βαρδιάμπαση Άννα
>> Β’: Λαβαντσιώτη Σταυρούλα
>> Β’: Παλικρούσης Λάζαρος
>> Β’: Σελεμίδου Δήμητρα
>> Γ’: Καλαΐτζίδης Βασίλειος
>> Γ’: Πέρκας Νικόλαος
>> Γ’: Σαπουντζή Βασιλική
>> Γ’: Χατζηστεφάνου-Ραπτόπουλος
Αριστείδης
>> Γ’: Χατζηστεφάνου-Ραπτόπουλος
Ιορδάνης
3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Τάξη Α’: Γαζέα Μαρία
>> Α’: Μαλάμας Πέτρος
>> Β’: Βοσκόπουλος Ραφαήλ-Μάριος
>> Γ’: Ζιώγας Ηλίας
>> Γ’: Τριανταφυλλίδου Χαρίκλεια
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Τάξη Α’: Τσαμπάζης Χρυσοβαλάντης
>> Β’: Ιωαννίδης Ιωάννης
>> Γ’: Γεωργοπούλου Ευλαμπία
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΜΟΧΩΡΙΟΥ
Τάξη Α’: Νικοπούλου Τατιάνα
>> Β’: Δημητρίου Σπυριδούλα
>> Γ’: Μάρκου Ελευθερία
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΕΥΗΣ
Τάξη Α’: Παπακωνσταντίνου Όλγα
>> Β’: Ρόμπης Αριστείδης
>> Γ’: Ρούντου Χρυσοβαλάντο
>> Γ’: Τάντση Ευαγγελία
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΛΕΙΝΩΝ
Τάξη Α’: Σιάκου Ειρήνη
>> Β’: Οπασίνη Ελπίδα
>> Γ’: Λαζαρίδου Ευγενία
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΙΜΟΥ
Τάξη Α’: Ρέπα Θεοδώρα
>> Β’: Μιχαηλίδης Νικόλαος
>> Γ’: Αναστασιάδου Θωμαή
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΤΗΣ
Τάξη Α’: Ασλάκη Δήμητρα
>> Β’: Αγγέλου Σοφία
>> Β’: Κωτοπούλου Ραφαηλία
>> Β’: Μπραγιάννη Αντωνία
>> Γ’: Μπαζοπούλου Ιωάννα
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
Τάξη Α’: Παπαγεωργίου Αρχόντα
>> Β’: Γρηγοριάδου Άννα
>> Γ’: Παπά Ευαγγελία
>> Γ’: Ραπασάνη Χριστίνα
1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Τάξη Α’ : Παπαδόπουλος Χρήστος
>> Β’ : Γυμνοπούλου Ελένη
>> Β’ : Τιριακίδης Νικόλαος
>> Β’ : Τόνα Δάφνη
>> Β’ : Τουλίκας Δημήτριος
>> Γ’ : Λαβασίδης Γεώργιος
>> Γ’ : Αραβιάδης Λέανδρος
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Τάξη Α’:Αναστασίου Αλέξανδρος
>> Β’:π.Τσαβδαρίδης Δημήτριος
>> Γ’:Πρίτσκας Κων/νος
2o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Τάξη Α’ : Παπαδόπουλος Ιορδάνης
>> Β’ : Γεράκη Ελένη
>> Γ’ : Καραγιάννη Αλεξάνδρα
3o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Τάξη Α’: Κωστίδου Φανή
>> Β’: Κωτοπούλου Μαρία
>> Γ’: Στρέζου Μαρία
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ
Τάξη Α’: Μπάλκου Χριστίνα
>> Β’: Δίβιου Κασσιανή
>> Γ’: Ζαμπούνη Πασχαλιά
>> Δ’: Γρέζου Μάρθα
1o ΕΠΑΛ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Τάξη Α’: Αργύρη Ειρήνη
>> Β’: Θεμέλκο Μιλίκα
>> Γ’: Γκουγέ Κριστίνα
ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΙΜΟΥ
Τάξη Α’: Τρέντου Πασχαλινή
>> Β’: Μιχαηλίδου Σουζάνα
>> Γ’: Παπαδόπουλος Κων/νος
ΣΔΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Μαλεζίδου Βασιλική