Πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 29 Αυγούστου, η παρουσίαση του νέου ιστορικού μυθιστορήματος με τίτλο “Η Κατάρα της Πραξιθέας” της Σοφίας Ηλιάδου – Τάχου από τις Εκδόσεις Πηγή, την Εταιρεία Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας, την Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας και το βιβλιοπωλείο “Μ. Τσιώκας”.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν, η Αθηνά Ζωγράφου, εκπαιδευτικός, Πρόεδρος της Ε.Φ.Φ και ο Λάζαρος Λαβασίδης, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Δρ. Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέλος της Ε.Μ.Α.Ε.Φ., ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας Μιχάλης Χάτζιος, ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Ιορδανίδης και η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας Ευγενία Μαρνέρη, ενώ μέσω video χαιρέτησαν ο Αλέξης Κωστάλας και ο συγγραφέας – ηθοποιός Κώστας Κρομμύδας.
Για το βιβλίο μίλησαν, η Χριστίνα Καραγιάννη φιλόλογος, Διευθύντρια Γυμνασίου Λ.Τ Λαιμού, Αντιπρόεδρος της Ε.Φ.Φ, η Όλγα Μούσιου Μυλωνά, εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Παιδαγωγικής – Διδασκαλίας της Γλώσσας, μέλος της Ε.Μ.Α.Ε.Φ και η συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Ειρήνη Κουρεμένου, Διδάκτωρ Π.Δ.Μ., Φιλόλογος, Διευθύντρια ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ – Λ Φλώρινας, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας.
Η κ. Ηλιάδου εμφανώς συγκινημένη από την προσέλευση του κόσμου, αφού ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν αλλά και όσους συνέβαλαν και βοήθησαν ώστε να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί το βιβλίο, τόνισε: «Το βιβλίο εκκινεί από τον Μακεδονικό αγώνα, φτάνει στα διλήμματα της κατοχής, προχωράει στον εμφύλιο και δυναμικά αποστασιοποιείται από τις εύκολες λύσεις ενώ προσπαθεί να μιλήσει για όλους τους πληθυσμούς», αναφερόμενη στον έρωτα είπε: «ο έρωτας κινεί τα νήματα της ζωής, οι ιστορίες των ανθρώπων αγγίζουν και γονιμοποιούν πολλούς από τους προβληματισμούς μας, σημασία έχει να αισθάνεσαι και να οσφραίνεσαι αυτά που ο περίγυρος ακουμπά πάνω σου, καταθέτει και αυτά όλα να μετουσιώνονται σε ιστορίες που έχουν βιωματικό υπόβαθρο αλλά μιλάνε μέσα μας» ενώ καταλήγοντας σχολίασε τον τίτλο του βιβλίου: «η δική μου ανάγνωσε είναι ότι όντως η Πραξιθέα όπως ειπώθηκε είναι το σύνορο ανάμεσα στις δύο εποχές, είναι η γυναίκα η οποία δεν κάνει κανέναν συμβιβασμό στις αξίες της ακόμα και όταν αυτές θίγουν την οικογένειά της».