Μια πολύ ενδιαφέρουσα και συγκινητική θα έλεγα ημερίδα με τίτλο: «Απόντες» στη γενέθλια γη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.
Πρόκειται για μια διοργάνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Δήμο Φλώρινας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η οποία απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης και γενικότερα στην τοπική κοινωνία. Μάλιστα υπήρχε και σχετική με την εκδήλωση, έκθεση φωτογραφίας.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Καλυβιάνος Λεωνίδας ενώ, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο κ. Σολομών Παρέντε, εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και η κ. Αναστασία Γκίκα – Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.
Μετά το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησαν οι ομιλίες των εισηγητών που ήταν οι εξής:
Κωνσταντίνος Σεχίδης, Υποψήφιος διδάκτωρ, Δ/ντής του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας – Η Εβραϊκή κοινότητα της Φλώρινας (…-1970).
Δρ. Παρασκευή Γκόλια, Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας «Θ. Κάστανος» – Νόστος – «Ζούσαμε όλοι σαν αδέλφια».
Δρ. Βασιλική Βόντσα, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης – Το ιστορικό χρέος της σύγχρονης εκπαίδευσης είναι να μην επιτρέψει να εκκολαφθεί το αβγό του φιδιού. Εκπαιδευτικός αναστοχασμός με αφορμή το Ολοκαύτωμα.
Γιάννης Κασκαμανίδης, Δρ. Παιδαγωγικής, Δάσκαλος – Παιδαγωγική για την Ειρήνη και την Δημοκρατία. Η περίπτωση του Ολοκαυτώματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας προβλήθηκε τριαντάλεπτο βίντεο με σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την πόλη μας αλλά και μαρτυρίες κατοίκων αυτής.