Την Τετάρτη 9 -5 -2012 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης Ζωγραφικής του Βαγγέλη Ταμουτσέλη στον χώρο του Θεματικού Κέντρου Πύλης Πρεσπών υπό την Αιγίδα του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών, με θέμα «Βασίλειο Γαλήνης».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινωνίας, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών, μέλη της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, επισκέπτες από την Φλώρινα και όχι μόνο, και κάτοικοι των Πρεσπών.
Η συγκεκριμένη ενότητα των έργων που παρουσιάζεται στο χώρο του Θεματικού Κέντρου Πύλης Πρεσπών, αποτελούν τμήμα από την επιτυχημένη σειρά έργων που έχει τιτλοφορήσει και παρουσιάσει στο παρελθόν ο καλλιτέχνης με θέμα :
Πρέσπα – Κορέστια.
Η επιστροφή του καλλιτέχνη σε αυτόν τον χώρο της Ελληνικής γης, είναι και μια πράξη ανταπόδοσης, καθώς ο ίδιος αποζητά αυτήν την επαφή με τον συγκεκριμένο χώρο που έχει λειτουργήσει ως σημείο δημιουργικής έμπνευσης, ένας χώρος ενέργειας που δεν σταματά να κινείται και να προβάλει νέες οπτικές και νέες διαστάσεις.
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης θυμάται τα πρώτα του βήματα εδώ στην περιοχή, όταν φωτογράφιζε και έστηνε το καβαλέτο του για να αποτυπώσει και να απομονώσει στα έργα του, την σιωπή, την ερημιά, την γαλήνη αυτού του επίγειου βασιλείου.
Με την εργασία του αυτή εδώ στην περιοχή των αιώνιων λιμνών, των δύο Τεκτονικών συμβόλων, ο Β.Τ. προσπαθεί να μας εκφράσει αυτές τις έννοιες που ό ίδιος έχει αρχικά συλλάβει.
Οι αναφορές αυτές ξεκινούν από τις μικρούς μετασχηματισμούς του τοπίου, με το μικρό ποταμάκι που έχει εναποθέσει τις φερτές ύλες και έχει διαμορφώσει τις σημερινές διαστάσεις του χώρου. Αυτές οι διαμορφώσεις του χώρου τις αντιλαμβάνεται μέσα από τις δραστηριότητες, την αντίληψη, από το πρίσμα μιας αρχιτεκτονικής του σύμπαντος, στην οποία ο Θεός είναι ο μεγάλος αρχιτέκτονας.
Αυτές οι εναλλαγές του φυσικού τοπίου στο πέρασμα των εποχών είναι εμφανής στους πέτρινους γρανιτένιους όγκους των βράχων καθώς αποκαλύπτουν μια άλλη διάσταση του χώρου καθώς το υδάτινο στοιχείο μετακινείται και παρασύρει το παρόν.
Η Πρέσπα για τον Καλλιτέχνη παράμεινε τόπος μυστηρίου και χώρος πνευματικής αυτοκάθαρσης. Σήμερα ο ίδιος ως απλός παρατηρητής στέκεται και βλέπει το χρόνο που δεν σταματά να δημιουργεί και να αποκαλύπτει τα ανάγλυφα σχήματα στους ακατέργαστους όγκους της μεγάλης λίμνης.
Δίπλα σε αυτήν την πραγματικότητα των διαστάσεων αυτού του χώρου που έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα του χρόνου προστίθενται και οι ανθρώπινες ενέργειες και δραστηριότητες.
Παρατηρεί το τοπίο που έχει αλλάξει, καθώς και τα αρχοντικά της περιοχής δεν είναι πλέον οικοδομήματα, καθώς πέρασαν σε μια άλλη διάσταση και χάνονται μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Μαζί χάνεται και η ιδιαίτερη τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική κληρονομιά με τα χαρακτηριστικά στοιχεία της.
Τα ξύλινα δοκάρια, τα φυσικά υλικά, τα χωρίσματα από τα πλεγμένα καλάμια, τις πέτρες που συγκρατούν τα οικοδομήματα, στα χωριά της Λάσπης έτσι όπως τα αποκαλεί ο καλλιτέχνης, διότι έχουν ως κύριο υλικό τα υλικά της περιοχής, το χώμα την λάσπη τα ξύλα τις πέτρες. Το ίδιο το περιβάλλον επέβαλε σε αυτόν το τόπο ώστε τα κύρια αυτά υλικά να αποτελέσουν ένα ομοιόμορφο αρχιτεκτονικό τοπίο με μικρές διαφορές ανάλογα τον οικισμό.
Στα έργα του καλλιτέχνη η ανθρώπινη διάσταση, απουσιάζει από το σύνολο της θεματικής παρά μόνο υπάρχει αναφορά στην ανθρώπινη παρουσία μέσω της καταγραφής των δημιουργικών εκφράσεων στις κατασκευές των παραδοσιακών κτηρίων και στις παράλληλες δραστηριότητες πλάι στην λίμνη.
Ο Βαγγέλης Ταμουτσέλης θεωρεί ότι η ζωγραφική του γίνεται το μέσο για να ξαναζωντανέψει η εικόνα και να φυλαχτεί προσωρινά ο χρόνος καθώς ο ίδιος παρατηρεί ότι, οι διαδικασίες της φθοράς μέσω του χρόνου αποτυπώνονται, στο μοναδικό υγρότοπο των Πρεσπών, όπου οι μεταβολές των εποχών επηρεάζουν όχι μόνο τις ανθρώπινες λειτουργίες αλλά κυρίως τις ίδιες τις περιβαλλοντικές ακολουθίες του φυσικού και αρχιτεκτονικού τοπίου.
Νίκος Ταμουτσέλης
Εικαστικός.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι της 30 Μαΐου.