Δράσεις του Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Σχεδίου Αλληλεγγύης “Πολιτιστικές Διαδρομές” του ΟΕΝΕΦ!

H ομάδα έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ)Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκε στο youth center του ΟΕΝΕΦ, σε ένα πλούσιο τριήμερο δράσεων,  μαθητές/τριες Δημοτικού από 6 έως 8 χρονών στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Αλληλεγγύης, με τίτλο: «Πολιτιστικές διαδρομές Φλώρινας – Florina’s Cultural Routes (FloCultuR)».  

Το πρόγραμμα για τον μήνα Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε ως εξής:

Την Παρασκευή 13/9 πραγματοποιήθηκε το workshop του Σχεδίου, που αφορούσε σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες (γνωριμίας, energizer, συνεργασίας) και παιχνίδια για παιδιά. Στη συνάντηση αυτή παίξαμε, είδαμε και σχολιάσαμε πίνακες του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, συζητήσαμε, δημιουργήσαμε πρωτότυπα έργα, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και λύσαμε απορίες μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση, με σκοπό να ενεργοποιήσουμε μορφές επικοινωνίας, συμμετοχής και κοινωνικής συνείδησης σε συνάρτηση με τη σύγχρονη τέχνη.

Το Σάββατο 14/9, υλοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη, με παράλληλη μελέτη πεδίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση, παρατηρήσαμε πίνακες και γλυπτά σύγχρονης τέχνης μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες/ουσες ήρθαν σε επαφή με την σύγχρονη τέχνη ενώ παράλληλα ψυχαγωγήθηκαν μέσω παιχνιδιών και δραστηριοτήτων με τον καλύτερο τρόπο. Σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών αξιοποιήσαμε τη δυναμική της τέχνης για να προάγουμε την σχέση της με τον πολιτισμό και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών.

Την Κυριακή 15/9 και έπειτα από την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο, υλοποιήθηκε καλλιτεχνικό εργαστήρι με τίτλο: «Εξερευνώντας τη Σύγχρονη Τέχνη». Εμπνευσμένο από το workshop και την περιήγηση στο Μουσείο, τα παιδιά σχεδίασαν και ζωγράφισαν με ακρυλικά χρώματα, πινέλα και χαρτόνια. Αρχικά σχεδιάσαν με μαύρο μαρκαδόρο ό,τι τους προκάλεσε εντύπωση από τους πίνακες που αντίκρισαν στο μουσείο και έπειτα τα χρωμάτισαν. Ο κάθε συμμετέχων/ουσα,  έδινε το έργο στον διπλανό του, ακολουθώντας τη φορά του ρολογιού. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έδωσε στους συμμετέχοντες/ουσες την ευκαιρία για αλληλεπίδραση και αλληλοβοήθεια, αποτρέποντας το άγχος ή τον φόβο της αποτυχίας και εξασφαλίζοντας την ενεργό εμπλοκή και την ισότιμη απόλαυση όλων των συμμετεχόντων/ουσών.

Συνεχίζουμε δυναμικά τις δράσεις και για τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του Σχεδίου “FloCultuR” για μαθητές/τριες Δημοτικού, ηλικίας 6 έως 8 ετών.

Συγκεκριμένα για τον μήνα Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν τρεις δράσεις αφιερωμένες σε Πολιτιστικές Διαδρομές της Φλώρινας. Θα γνωρίσουμε μνημεία και σημαντικά κτίρια της πόλης, θα μάθουμε για την αρχιτεκτονική της, μέσω του workshop και της χρήσης των ΤΠΕ, θα πραγματοποιήσουμε μια διαδρομή που θα αφορά τα παραπάνω ενώ στο καλλιτεχνικό εργαστήρι, οι συμμετέχοντες/ουσες θα δημιουργήσουν έναν χάρτη της πόλης βασισμένο στις προηγούμενες δράσεις (βιωματική μάθηση).

Το Σχέδιο Αλληλεγγύης με τίτλο: «Πολιτιστικές διαδρομές Φλώρινας – Florina’s Cultural Routes (FloCultuR)» αποτελεί ένα Έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, με φορέα υποστήριξης το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) και φορέα υλοποίησης τον Όμιλο Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ). 

Μείνετε Συντονισμένοι!  Follow us on social media! 

Οι Νέοι Μπροστά!

Δείτε παρακάτω φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις δράσεις του Σεπτεμβρίου:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ