Δράσεις του ΟΕΝΕΦ – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2024

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας αποτελεί μία ετήσια εκδήλωση για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, με πάνω από 3.000 πόλεις και κωμοπόλεις να συμμετέχουν από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024. Φέτος, κεντρικό θέμα ήταν ο «Κοινός Δημόσιος χώρος», με στόχο να αναδειχθούν τα οφέλη μιας πιο ισορροπημένης κατανομής του οδικού χώρου και του σεβασμού για τους άλλους χρήστες.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2024, τα στελέχη της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Αμμοχωρίου, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης, οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για βιώσιμα πρότυπα κινητικότητας και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε ενημερωτικές δράσεις και παιχνίδια για την κυκλοφοριακή αγωγή, στο πλαίσιο του προγράμματος Moving Stars (MOVING Safely To All Roads) “Αστεράκια σε κίνηση», το οποίο αποτελεί ένα έργο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος Erasmus+, Βασική Δράση 2 στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα συντονίζεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” και περιλαμβάνει δραστηριότητες Κυκλοφοριακής Αγωγής και εκπαίδευσης στην Κινητικότητα, βασισμένες σε τεχνικές μάθησης, με επίκεντρο το παιχνίδι (παιχνιδοκεντρική μάθηση, Game Based Learning–GLB) και την κίνηση. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά κατάφεραν να εξοικειωθούν με τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τις πινακίδες σήμανσης αλλά και να ψυχαγωγηθούν με διαδραστικά επιδαπέδια παιχνίδια που καλλιεργούν τους κανόνες οδικής, υπό την καθοδήγηση των στελεχών του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις των στελεχών του φορέα μας με νέες και νέους εθελοντές/ντριες στο youth center του Ομίλου, με απώτερο σκοπό την ενημέρωση για την European Green Deal (EGD), την πράσινη μετάβαση, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και ευαισθητοποίηση των νέων πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους, ώστε να μειώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση και να γίνουν οι πόλεις μας πιο ασφαλείς, πιο «πράσινες», πιο συμπεριληπτικές και προσβάσιμες για όλους.

Ευχαριστούμε θερμά τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αμμοχωρίου, κ. Κωνσταντίνο Τσολoπάνη, τους/τις εκπαιδευτικούς, τους/τις μαθητές/τριες καθώς και τα ενεργά μέλη και εθελοντές/ντριες του ΟΕΝΕΦ για τη συμβολή τους στην επιτυχή διεξαγωγή των δράσεών του, δίνοντας έμφαση στην προστασία του κοινού δημόσιου χώρου και τη διεύρυνσή του ώστε να τον απολαμβάνουμε και να τον χρησιμοποιούμε με ασφάλεια, την προώθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, χωρίς διακρίσεις, καθώς και στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

**** Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί μέλος του πανευρωπαϊκού «Δικτύου Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT» υπό τον συντονισμό της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Τα στελέχη της ομάδας έργου του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Κέντρου, υλοποιούν εκστρατείες ενημέρωσης για σειρά θεμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με εκδηλώσεις και ομιλίες στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε σχολικές μονάδες ώστε να υλοποιούν ενημερωτικές εκδηλώσεις είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, με τη διανομή σχετικού εντύπου και οπτικοακουστικού ενημερωτικού υλικού.

Μπορείτε να δείτε και τη σχετική δημοσίευση στον επίσημο ιστότοπο του Δημοτικού Σχολείου Αμμοχωρίου.

Μείνετε Συντονισμένοι!  Follow us on social media!

Active Youths: https://shorturl.at/zbmaQ

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/gvav7

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή:

https://shorturl.at/p8hJO

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ