Διάλεξη της εικαστικού επιτελέστριας Μαίρης Ζυγούρη στο 3ικαστικό 3ργαστήριο ΤΕΕΤ Σ.Κ.Τ Φλώρινας Π.Δ.Μ και στο Α εργαστήριο ΤΕΕΤ Α.Π.Θεσσαλονίκης με θέμα το « “Ιδιοτοπικές (Site-specific) Επιτελεστικές πρακτικές στον Δημόσιο Χώρο. Μεθοδολογίες της Διαδικασίας(in process)”. » την Τρίτη 30/11/2021 στις 11.00 πμ.
Η διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό στην δια ζώσης αίθουσα θεωρητικών του κεντρικού κτηρίου της Σχολής καλών τεχνών Φλώρινας και εξ αποστάσεως στην Εικονική Αίθουσα 3 της Σχολής καλών Τεχνών Φλώρινας – Σύνδεσμος : https://zoom.us/my/uowm.eetf3 Meeting ID 680-447-7017
Η Μαίρη Ζυγούρη ερευνά, αναπαριστά και ανασυνθέτει την πολιτική και ποιητική του αρχείου. Οι δημόσιες δράσεις της στο «πεδιο», και οι περφόρμανς της αποτελούν στοχασμούς.Η μνήμη, το τραύμα, τα συστήματα εξουσίας, παρακολούθησης, λογοκρισίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων, είναι ζητήματα που θίγει μέσω της καλλιτεχνικής της γλώσσας. Το έμφυλο σώμα της λειτουργεί ως όχημα και μέσο άρθρωσης πολιτικών και πολιτιστικών εγγραφών.Το συλλογικό σώμα που αποτελείται, από την καλλιτέχνιδα και το κοινό της/συμμετέχοντες είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές σε ένα κοινωνικό, ποιητικό τελετουργικό μεταξύ διαμαρτυρίας, πορείας και ομαδικού παιχνιδιού. Η χρονικότητα και ο τόπος δράσης, που κάθε φορά δρά, καθορίζει και τον χαρακτήρα της Περφόρμανς.(site –specificperformance).
Ο Ιστότοπος της Μαίρη Ζυγούρη σύνδεσμος εδώ
Vimeo κανάλι σύνδεσμος εδώ
H Mαίρη Ζυγούρη γεννήθηκε στην Αθήνα (1973). Zει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Σπούδασε Καλές Τέχνες στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας (1994-2000). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με «Διάκριση» στο Chelsea College of Art and Design του Λονδίνου (2001-2004).
Η Μαίρη Ζυγούρη ερευνά, αναπαριστά και ανασυνθέτει την πολιτική και ποιητική του αρχείου. Οι δημόσιες δράσεις της στο «πεδιο», και οι περφόρμανς της αποτελούν στοχασμούς.Η μνήμη, το τραύμα, τα συστήματα εξουσίας, παρακολούθησης, λογοκρισίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων, είναι ζητήματα που θίγει μέσω της καλλιτεχνικής της γλώσσας. Το έμφυλο σώμα της λειτουργεί ως όχημα και μέσο άρθρωσης πολιτικών και πολιτιστικών εγγραφών. Το συλλογικό σώμα που αποτελείται, από την καλλιτέχνιδα και το κοινό της/συμμετέχοντες είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές σε ένα κοινωνικό, ποιητικό τελετουργικό μεταξύ διαμαρτυρίας, πορείας και ομαδικού παιχνιδιού. Η χρονικότητα και ο τόπος δράσης, που κάθε φορά δρά, καθορίζει και τον χαρακτήρα της Περφόρμανς.(site –specific performance).
To 2017 συμμετείχε στην Documenta 14 ,σε Αθήνα και Κασσελ (Palais Bellevue). Έχει εκθέσει έργα της σε Μουσεία όπως: Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea (GNIAM),Ρώμη, (IT). Hermann Nitsch Museum, Ναπολη (IT), Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Mu.ZEE, Οστάνδη (BE), MOMUS Θεσσαλονίκης και αλλά. Έχει συνεργαστεί με Ιδρύματα, όπως Cittadellarte(Biella,(IT) IKSV Dutch Art Institute, Άρνεμ( (2016)· ) Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης ( 2016), Istanbul Foundation for Culture (IKSV),. Έχει πραγματοποιήσει μια σειρά Public Projects και Art Residencies σε Μόναχο, Σάο Πάολο(Βραζιλία), Κωνσταντινούπολη, Βενετία, Ρώμη, Νάπολη, Τορίνο. Το 2012 βραβεύτηκε απο την Ένωση Τεχνοκριτών (ΑICA Hellas).