Ενημερωτική Ημερίδα του Δήμου Αμυνταίου, στο πλαίσιο του έργου WINCOME
Ο Δήμος Αμυνταίου διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Μάρκετινγκ, προώθηση & εξωστρέφεια των οινικών προϊόντων», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, στις 09:30 π.μ. Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου.
Η πράξη με τίτλο “Κοινές Δράσεις Προώθησης της Τοπικής Επιχειρηματικότητας σε Λιγότερο Προτιμόμενες Περιοχές σε Ελλάδα και Αλβανία στον Τομέα της Αμπελουργίας και της Παραγωγής Οίνου” με το Ακρωνύμιο WINCOME, υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG IPA II CBC PROGRAMME “Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020” και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας ΙΙ (ΜΠΒ ΙΙ) (85%) και από Εθνικούς Πόρους (15%).
Το έργο WINCOME μας δείχνει πως μια κοινή εξωστρεφή πορεία προώθησης στα ΜΜΕ και των τοπικών προϊόντων οίνου σε διεθνείς αγορές μπορεί να υποστηρίξει μη ομοιογενείς περιοχές να αναπτυχθούν σε περισσότερους από έναν τομέα.
Ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι διπλός: Από τη μία, η εκδήλωση θα ενημερώσει το ευρύ κοινό για τις ενέργειες και τα αναμενόμενα οφέλη από το έργο και από την άλλη οι άμεσα και έμμεσα ενδιαφερόμενοι (Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις) θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν σχετικά με τεχνικά ζητήματα που αφορούν τις προτάσεις επιχειρηματικότητας κτλ.
Πρόγραμμα Ενημερωτικής Ημερίδας
9:30 – 10:00
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ
10:00 – 10:15
ΕΝΑΡΞΗ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
10:15 – 10:35
«Ολοκληρωμένος σχεδιασμός βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Διαχείριση Προορισμών Περιοχών με Αμπελώνες και Οινοτουριστικες Διαδρομές.»
Δρ Ευάγγελος Κυριακού, Διευθυντής τμήματος τουρισμού, πολιτισμού και περιβάλλοντος, Δημοτική Επιχείρηση Έδεσσας
10:35 – 11:00
«Στρατηγικός σχεδιασμός του Αμπελώνα και του Οινοτουρισμού»
Δρ Σπύρος Αβδημιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας
11:00 – 11:20
«Οινική πληροφόρηση: έννοιες, περιεχόμενο, αξία, εμπορικότητα»
Δρ Θεοδόσιος Τσιάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας
11:20 – 11:40
«Μάρκετινγκ, προώθηση & εξωστρέφεια των οινικών προϊόντων μέσα από γαστρονομικούς προορισμούς. Η περίπτωση της Γουμένισσας»
Δρ Φώτης Κιλιπίρης, Καθηγητής Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας
11:40 – 12:10
«Ξινόμαυρο. Μια πολυδυναμική ποικιλία»
Τσιβίκη Μαρία, Χημικός | Οινολόγος Msc «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΑΣΕΠΑ»
12:10 – 12:30
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ
12:30 – 12:50
«Εκπαίδευση, Οίνος, Γαστρονομία»
Κώστας Κοπάτσκας, Chef | Αμπελουργός | Καθηγητής Μαγειρικής
12:50 – 13:30
«Το αμπέλι στη γαστρονομία. Food & Wine pairing διεθνών εδεσμάτων
με τοπικά προϊόντα και οίνους»
Γιώργος Παλησίδης, Καθηγητής Γαστρονομίας | Σύμβουλος Επιχειρήσεων
13:30 -14:00
ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ
Τοπικά Θεματικά Αγρο-Σεμινάρια του Δήμου Αμυνταίου, στο πλαίσιο του έργου WINCOME
Ο Δήμος Αμυνταίου διοργανώνει 2 τοπικά θεματικά Αγρο-Σεμινάρια με θέμα: «Καλές πρακτικές, Έξυπνες εφαρμογές και σύγχρονες τεχνικές παραγωγής στον χώρο του κρασιού και της αμπελουργίας», που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, στις 09:15 π.μ. στην αίθουσα γευσιγνωσίας Οινοποιείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ) και θα περιλαμβάνουν θεωρητική και επιτόπια εκπαίδευση (on-site) από ειδικούς στον τομέα της Αμπελουργίας και Οινολογίας.
Η πράξη με τίτλο “Κοινές Δράσεις Προώθησης της Τοπικής Επιχειρηματικότητας σε Λιγότερο Προτιμόμενες Περιοχές σε Ελλάδα και Αλβανία στον Τομέα της Αμπελουργίας και της Παραγωγής Οίνου” με το Ακρωνύμιο WINCOME, υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG IPA II CBC PROGRAMME “Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020” και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας ΙΙ (ΜΠΒ ΙΙ) (85%) και από Εθνικούς Πόρους (15%).
Το έργο WINCOME μας δείχνει πως μια κοινή εξωστρεφή πορεία προώθησης στα ΜΜΕ και των τοπικών προϊόντων οίνου σε διεθνείς αγορές μπορεί να υποστηρίξει μη ομοιογενείς περιοχές να αναπτυχθούν σε περισσότερους από έναν τομέα.
Σκοπός των 2 τοπικών θεματικών αγρο-ημερίδων (συμπεριλαμβανομένης επιτόπιας εκπαίδευσης) είναι να προετοιμάσει κατάλληλα τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς κρασιού, έτσι ώστε να αποκτήσουν τη γνώση της εκμετάλλευσης της παραγωγής τους. Θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές, έξυπνες εφαρμογές και σύγχρονες τεχνικές παραγωγής στον χώρο του κρασιού και της αμπελουργίας, όπως αυτές θα προκύψουν από μια σειρά παραδοτέων και μελετών του έργου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ης ΑΓΡΟ-ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ – ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
09:15 – 09:45 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ
09:45 – 10:00 ΕΝΑΡΞΗ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
10:00 – 10:20 «Έξυπνες εφαρμογές και σύγχρονες τεχνικές παραγωγής στο terroir του Αμυνταίου.»
Μπουλοκώστας Κωνσταντίνος, Γεωπόνος | Οινολόγος Msc
«ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΑΣΕΠΑ»
10:20 – 10:35 «Κλιματική αλλαγή και διαχείριση αμπελώνα»
Μπουλοκώστας Κωνσταντίνος, Γεωπόνος | Οινολόγος Msc
«ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΑΣΕΠΑ»
10:35 – 11:00 «Εξειδικευμένες πρακτικές αμπελοκαλλιέργειας. Ξεφύλλισμα & κλάδεμα»
Σεραφείμ Θεοχάρης, Υπ. Διδάκτωρ Αμπελουργίας | Γεωπόνος
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γεωπονίας
11:00 – 11:15 «Η αμπελοκαλλιέργεια στο Αμύνταιο
και οι τεχνικές οινοποίησης του Αγροτικού Συνεταιρισμό Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ)»
Γιώργος Μπέικος, Τελειόφοιτος Γεωπόνος, «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΑΣΕΠΑ»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2ης ΑΓΡΟ-ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ – ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
11:15 – 11:30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ
11:30 – 11:45 «Η ζωή του αμπελουργού. Η εκμετάλλευση της παραγωγής με ολοκληρωμένες μεθόδους»
Κώστας Κoπάτσκας, Αμπελουργός
11:45 – 12:15 «Ξινόμαυρο. Η πολυδυναμική ποικιλία του Αμυνταίου»
Τσιβίκη Μαρία, Χημικός | Οινολόγος Msc
«ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΑΣΕΠΑ»
12:15 – 13:30 Επιτόπια εκπαίδευση (on-site) στην κάβα και στις δεξαμενές του ΑΣΕΠΑ (Εκπαίδευση 1ης Αγρο-Ημερίδας) για τις σύγχρονες διαδικασίες οινοποίησης και παλαίωσης
13:30 – 14.30 «Καλές πρακτικές, έξυπνες εφαρμογές και σύγχρονες τεχνικές παραγωγής στον χώρο του κρασιού.
Οινική κουλτούρα καταναλωτών.»
Γιώργος Παλησίδης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εστίασης, Τροφίμων & Προορισμών, Geogastronomy
14:30 – 14:45 ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ
14:45 – 16:00 Επιτόπια εκπαίδευση (on-site) στον Αμπελώνα του ΑΣΕΠΑ (Εκπαίδευση 2ης Αγρο-Ημερίδας) για τις νέες μεθόδους Αμπελοκαλλιέργειας