ΦΥΣΗυιοθεσία

Το Ωδείο Φλώρινας επελέγη από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ένας από τους φορείς που θα επιχορηγηθούν για την υλοποίηση δράσης σύγχρονου πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικές Δράσεις Πολιτισμού στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης Αρκαδίας».

Ο τίτλος της δράσης είναι «ΦΥΣΗυιοθεσία».

Καθένας και καθεμία από τους 7 συνθέτες και τους 7 εικαστικούς δημιουργούς που συμμετέχουν στη δράση, θα «υιοθετήσει» έναν από τους 7 τόπους που έχουν επιλεγεί συμβολικά, καθώς αποτελούν εμβληματικά παραδείγματα της λιγνιτικής δραστηριότητας,  της νέας πραγματικότητας που αναδύεται με την πράσινη μετάβαση, καθώς και της διαρκούς παρουσίας της ιστορικής εξέλιξης του 20ου αιώνα στην περιοχή.

Η δράση περιλαμβάνει 7 τόπους που ξετυλίγονται μέσα από 7 διαδρομές που συγκλίνουν στη Φλώρινα και αναδεικνύουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της πόλης της Φλώρινας. (λιγνιτωρυχείο Αχλάδας, σιδηροδρομικός σταθμός Μεσονησίου, χαρακώματα Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στον Βαρνούντα, ανεμογεννήτριες (Γκολίνα), διαδρομή τραίνου Decauville Άλωνα, ορεινή θέση Τάιμa, φράγμα Τριανταφυλιάς).

Η επιτόπια παρατήρηση και οι ηχητικές καταγραφές από τους δημιουργούς, δημιούργησαν την κατάλληλη όσμωση που αποτέλεσε την βάση για τη δημιουργία των έργων.

Η τελική μορφή περιλαμβάνει μία εικαστική έκθεση-ηχητική εγκατάσταση στον 1ο όροφο του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες Σύνθια Γεροθανασίου, Γιάννης Ζιώγας, Φίλιππος Καλαμάρας, Βασίλης Ιωακειμίδης, Σοφία Παπαδοπούλου, Άννη Τσεβδομαρία και οι συνθέτες Μαρία Γούβαλη, Βασίλης Κίτσος, Γλύκα Κουτούλα, Νίκος Κοκολάκης, Δημήτρης Μπάκας, Αλέξανδρος Χατζητιμοθέου.

Σύλληψη ιδέας: Βασίλης Κίτσος

Καλλιτεχνική επιμέλεια : Γιάννης Ζιώγας-Βασίλης Κίτσος.