Το Κιβώτιο

Αύριο Τετάρτη 10 Μαϊου και ώρα 21:00 θα πραγματοποιηθεί η παράσταση “Το κιβώτιο¨του Άρη Αλεξάνδρου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.

ακολουθεί η συνέντευξη:

  1. Ποιο είναι με δυο λόγια το θέμα που πραγματεύεται η παράσταση;

Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.

Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους.

Αυτές οι αναφορές, αποτελούν το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου και κατά συνέπεια, την διασκευή του σε θεατρικό μονόλογο.

 

Τί θα μπορούσατε να αποκαλύψετε από την υπόθεσή της;

Το κιβώτιο είναι άδειο!

 

 

Ποια ήταν η αφορμή που  ενέμπνευσε τη συγγραφή ή το ανέβασμά της;

Κάποτε ζούσε κάποιος που πίστευε σε μια αριστερά που θα καλυτέρευε τη ζωή μας και θα περιόριζε τις αδικίες και τις ανισότητες. Πίστευε σε μια αριστερά που θα έβαζε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του σε προτεραιότητα. Που θα φρόντιζε τα βασικά αγαθά όπως η τροφή, η υγεία και η εκπαίδευση, θα ήταν αδιαπραγμάτευτα και προσιτά σε όλους.

Τελευταία φορά που ψήφισε, ήταν το μακρινό 1985. Έκτοτε προτίμησε  την εκλογική σιωπή.

30 χρόνια αργότερα, υπέκυψε στον πειρασμό να πιστέψει ότι κάτι μπορούσε να αλλάξει και στις 25 Ιανουαρίου 2015 ξαναψήφισε…

Ο μόνος τρόπος να εκφράσει την απογοήτευση, την διάψευση και τον θυμό που τον έχουν κυριεύσει , είναι προς το παρόν η Τέχνη του…

Ανεβάζει “Το Κιβώτιο” του Άρη Αλεξάνδρου…

 

 

Μιλώντας για τον στόχο, τί θα θέλατε να μεταφέρετε στον θεατή;

 

Την ανάγκη της σκέψης και της Δράσης.

 

Υπάρχει αναφορά στο σήμερα και πόσο σημαντικό θεωρείτε αυτό το στοιχείο;

Η διάψευση και η προδοσία που νοιώθει ο ήρωας, είναι, δυστυχώς, παρούσες και στη σημερινή πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση που ζούμε στην χώρα.

 

Αν σας ζητούσαμε να την «κατατάξετε σε κατηγορία», πώς θα τη χαρακτηρίζατε;

 

Βαθύτατα προσωπική παράσταση και γι’αυτό μάλλον αφορά πολλούς.

 

Ποιο θεωρείτε το πιο δυνατό της σημείο και γιατί;

 

Το κείμενο φυσικά. Το Κιβώτιο χαρακτηρίζεται ένα από τα 3 κορυφαία μυθιστορήματα που γράφτηκαν στην χώρα μας. Αυτό αρκεί.

 

Τί σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά την προετοιμασία;

Το να κρατήσω το πνεύμα του μυθιστορήματος των 260 σελίδων, σε ένα κείμενο περίπου 30 σελίδων που είναι ο μονόλογος πάνω στην σκηνή.

 

Θέλετε να μοιραστείτε κάτι ενδιαφέρον από τα παρασκήνια της παράστασης;

Ίσως το γεγονός της μεγάλης διάρκειας της προετοιμασίας…περίπου ένας χρόνος.

 

 Αν ήσασταν θεατής για ποιους λόγους θα την επιλέγατε;

Για την τεράστια αξία του κειμένου και για την περιέργεια, πώς ένα εμβληματικό μυθιστόρημα μπορεί να μεταφερθεί στην σκηνή.