Παρουσιάσθηκαν οι αξιόλογοι καρποί μιας πρωτότυπης συνεργασίας Ακαδημαϊκής Κοινότητας και Εκκλησίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας η Ημερίδα Διάχυσης των Αποτελεσμάτων μιας Πρωτότυπης Συνεργασίας που έλαβε χώρα ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στις Ιερές Μητροπόλεις Λευκάδος & Ιθάκης και Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας.

Το καλοκαίρι του 2021 και μέσα στις υγειονομικές συνθήκες που επέφερε η Covid-19, δέκα (10) συνολικά φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας απασχολήθηκαν με τηλεργασία στα Κέντρα Νεότητας των δύο Ι. Μητροπόλεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Διευρυμένη Πρακτική Άσκηση Φοιτητών» που επιχορηγήθηκε με πόρους του τρέχοντος Ε.Σ.Π.Α.  

Χάρη στη φιλότιμη εργασία των φοιτητών και με βάση τη στοχοθεσία και τις ανάγκες των φορέων υποδοχής, εκπονήθηκαν ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και έντυπα (φύλλα εργασίας, επιτραπέζια παιχνίδια, κόμικς, αφίσες, εικονογραφημένα λαϊκά παραμύθια, επιμορφωτικά εγχειρίδια κ.ά.). Το πρωτότυπο αυτό καλλιτεχνικό, πολιτιστικό, λαογραφικό και θρησκευτικό υλικό χρησιμοποιείται ήδη στις δράσεις των οικείων Κέντρων Νεότητας, σε συνεργασία μάλιστα με την εκπαιδευτική κοινότητα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητής Γεώργιος Ιορδανίδης στον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε: « … εδώ έχουμε ένα πολύ πρωτότυπο παράδειγμα, πρώτη φορά το συναντάω, συνεργασιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δύο Ιερών Μητροπόλεων, Φοιτητών και Φοιτητριών που ενεπλάκησαν στην συγκεκριμένη δράση και παραγόμενα αποτελέσματα… Με βάση τα αποτελέσματα μπορούμε να αξιολογήσουμε την συγκεκριμένη δράση ως πάρα πολύ επιτυχημένη». Έκανε λόγο για ένα νέο μοντέλο Πρακτικής Άσκησης που προσαρμόσθηκε στις ανάγκες των Φοιτητριών και Φοιτητών, το οποίο και καλούνται να αξιοποιήσουν.

Η Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Καθηγήτρια Πηνελόπη Παπαδοπούλου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα οφέλη που απορρέουν από αυτή την πρακτική άσκηση για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου και σημείωσε ότι «ανοίγεται ένας μη τυπικός χώρος εκπαίδευσης για τους Φοιτητές μας … Αυτή η εκδήλωση έχει ένα πολύ θετικό πρόσημο και αδικείται στην χρονική στιγμή την οποία πραγματοποιείται … Προσδοκούμε ο καθένας τις πεποιθήσεις του να μπορεί να τις μετασχηματίσει σε δημιουργικές ιδέες προς όφελος του συνόλου, της Σχολής μας και της Εκκλησίας».

Η κ. Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας – Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Φλώρινας κ. Σοφία Φουδούλη – Τζώτζη συνεχάρη τους Φοιτητές και τους τρεις Φορείς για την συνεργασία τους και εξέφρασε την ελπίδα για πραγματοποίηση και άλλων παρόμοιων δράσεων μελλοντικά.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης οι Υπεύθυνοι των Φορέων Υποδοχής κατά την Διευρυμένη Πρακτική Άσκηση Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, Δρ. Νομικής και Θεωνάς Αθανασιάδης, Υπ. Δρ. Θεολογίας, Υπεύθυνοι Νεότητας, Ιεροκήρυκες και εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων Λευκάδος & Ιθάκης και Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας αντίστοιχα. Στον χαιρετισμό τους, αφού μετέφεραν τις ευλογίες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λευκάδος & Ιθάκης κ. Θεοφίλου και Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, οι οποίοι για λόγους ανεξάρτητους από την θέλησή τους δεν μπόρεσαν να παραστούν στην εκδήλωση, ευχαρίστησαν όλους τους εμπλεκομένους για τη συνεργασία και έδωσαν το έναυσμα για τη δημιουργία διαλόγου επάνω στα παραγόμενα αποτελέσματα.

Στην Πρακτική Άσκηση συμμετείχαν, κατά αλφαβητική σειρά, οι εξής φοιτήτριες και φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας:

κ. Βαρβάρα Κάρτα, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

κ. Εμμανουήλ Μακρής, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

κ. Ιωάννα Μουράτογλου, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών

κ. Ευγενία – Δέσποινα Παπαδάτου, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

κ. Αθηνά Ράλλη, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

κ. Κωνσταντίνα Σαρακατσάνου, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

κ. Χρυσούλα Στεργίου, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών.

κ. Έξαρχος Τσομπανόπουλος, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

κ. Ελένη Τσώτσου, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

κ. Αναστασία – Χρυσηίδα Δανιηλίδου, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή της κ. Αθηνάς Δημάκη, Γραμματέως του Γραφείου Διευρυμένης Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών μέσω ΕΣΠΑ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, από την έναρξη της Συνεργασίας των τριών φορέων μέχρι και την εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων της πρακτικής.

Η πρώτη αυτή συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και των Ιερών Μητροπόλεων Λευκάδος & Ιθάκης και Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας αποδεικνύει έμπρακτα την εξωστρέφεια και των τριών φορέων, τη διάθεσή τους για «άνοιγμα» στην ευρύτερη κοινότητα και μάλιστα στις τοπικές κοινωνίες και τον προσανατολισμό τους στην τόσο απαραίτητη σήμερα συνεργατικότητα.