Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας συμμετείχε στο Prespa Forum Dialogue 2021

“Generations in Dialogue – mechanisms for building a culture of youth cooperation for democratic and economically progressive and resilient societies in the Covid-19 post-pandemic era”, ήταν το θέμα του πάνελ στο οποίο συμμετείχε ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων ΦλώριναςΟΕΝΕΦ, Κώστας Φιλιππίδης, στο πλαίσιο του Prespa Forum Dialogue 2021, που πραγματοποιήθηκε από 1 και 2 Ιουλίου στο Oteshevo και την Οχρίδα, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων του πάνελ ήταν η κα Elma Bešlić, από το Σαράγιεβο (Βοσνία και Ερζεγοβίνη), Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης / Εκπαιδεύτρια στην οργάνωση Νεολαία για την Ειρήνη “BiH”, ο κ. Marko Boko, στέλεχος του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κροατία, ο κ. Filip Kulakov, Επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Μονάδας Νεολαίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και η κα Elida Korac, Επικεφαλής δημοσίων σχέσεων στον φορέα νεολαίας KIC Budo Tomovic, από το Μαυροβούνιο.

Στη αρχική του τοποθέτηση ο Κώστας Φιλιππίδης, τόνισε πως το διακύβευμα της εποχής είναι η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή των νέων από τις χώρες των  Δυτικών Βαλκανίων σε μια κοινή Ευρωπαϊκή πορεία χωρίς αποκλεισμούς. Η έννοια της δημοκρατίας για όλους θα πρέπει να οδηγεί σε μία μεγαλύτερη και Ενωμένη Ευρώπη. Το ζητούμενο είναι και για τους λαούς των Βαλκανίων, να ενσωματωθούν σε μια ισχυρή, δημοκρατική Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας!

Επίσης, ο κ. Φιλιππίδης δέχτηκε ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες και αναφερόμενος στις προκλήσεις της εποχής και την ενεργή συμμετοχή των νέων δήλωσε: “Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, ο ρυθμός της ψηφιοποίησης της κοινωνίας και η παγκοσμιοποίηση διαμορφώνουν την ανάγκη δημιουργίας μιας κουλτούρας για τους νέους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δεν θα αντιγράφει μόνο τους εξωτερικούς παράγοντες αλλά θα είναι μια δυναμική συμμετοχή με τα χαρακτηριστικά και τις αξίες, που οι νέοι της περιοχής θα πρέπει να διαμορφώσουν μέσα από την περιφερειακή συνεργασία. Ο νεανικός πλούτος και η κουλτούρα μας είναι τα στοιχεία που θα συμβάλουν με θετικό τρόπο στην νέα παγκόσμια πραγματικότητα με γνώμονα το κοινό Ευρωπαϊκό μέλλον”.

Στο περιθώριο των εργασιών του Prespa Forum, υπήρξαν πολλές συναντήσεις και ιδιαίτερα εποικοδομητικές συζητήσεις με στελέχη και παράγοντες από θεσμούς της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για τη συμμετοχή του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου δικτύου υποστήριξης της νεολαίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.