Μήνυμα Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας για τη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Οι Τρείς Ιεράρχες, Οικουμενικοί δάσκαλοι και Επίσκοποι της Εκκλησίας μας, που τιμούμε στις 30 Ιανουαρίου, ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, κατόρθωσαν με το πνευματικό τους έργο και τη ζωή τους να συγκεράσουν αρμονικά την παιδεία με τη χριστιανική πίστη. Αφουγκράστηκαν τον πόνο των ανθρώπων και θέλησαν να τον απαλύνουν με κάθε τρόπο. Έτσι τα ταλέντα και οι γνώσεις τους έγιναν εργαλεία αγάπης.

Εστίασαν στη διάπλαση των ανθρώπων, όχι μόνον με γνώσεις, αλλά με ήθος, με αρχές και αξίες, όπως η αγάπη, η αλληλεγγύη και η δικαιοσύνη. Δίδαξαν με τον λόγο, την πένα, και, κυρίως, με τη ζωή τους, πως ο καλύτερος κόσμος θα προέλθει από ανθρώπους με υψηλή μόρφωση, εσωτερική γαλήνη και έργα αγάπης προς όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως.

Οραματίζονταν μια Παιδεία που καλλιεργεί όλα τα κέντρα της ανθρώπινης ύπαρξης, τη λογική, το συναίσθημα, τις δεξιότητες και το σώμα, που μεριμνά για τα μεγάλα προβλήματα της οικουμένης και που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν πρόσωπο του Θεού.

Έτσι καθιερώθηκαν ως φορείς και θεμελιωτές ενός πολιτισμού με Χριστοκεντρικό προσανατολισμό και με μια Παιδεία που δίνει προτεραιότητα στην πνευματικότητα και στο ήθος και συνακόλουθα στη γνώση. Μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Παιδείας, την οποία απαιτεί όσο ποτέ άλλοτε η σύγχρονη εποχή και οι αδήριτες ανάγκες της κοινωνίας. Για αυτό και το μήνυμα των Τριών Ιεραρχών είναι πιο επίκαιρο και πιο ουσιαστικό σήμερα στο πλαίσιο της σύγχρονης πραγματικότητας.

Χρόνια πολλά και φωτισμένα σε όλη την Εκπαιδευτική Κοινότητα και σε όλους τους ανθρώπους των Γραμμάτων!

 

Όλγα Μούσιου Μυλωνά

Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας