Η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης “Σμύρνη μου Αγαπημένη”

Στην κατάμεστη αίθουσα του “Αριστοτέλη” δόθηκε, το βράδυ της Παρασκευής, η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης “Σμύρνη μου Αγαπημένη” από τον Σύλλογο Κιουταχειωτών – Μικρασιατών Φλώρινας.

Ο Σύλλογος, θέλοντας να τιμήσει  την επέτειο των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης, και των αλησμόνητων πατρίδων πολλών από τα μέλη του, σε συνδιοργάνωση  με τον Δήμο Φλώρινας και την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας αποφάσισε να παρουσιάσει με το θεατρικό του τμήμα την εμβληματική αυτή θεατρική παράσταση της Μιμής Ντενίση, στα πλαίσια των εορτασμών για την σημαντική αυτή επέτειο με τον τόσο υψηλό συμβολισμό, αποτείνοντας φόρο τιμής στους προγόνους που χάθηκαν στην Καταστροφή, αλλά και σε αυτούς που ξεριζώθηκαν από την πατρογονική τους γη και εξαναγκάστηκαν να φύγουν ως πρόσφυγες για τη νέα πατρίδα.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί και σήμερα Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 7:30 το απόγευμα.

Η υπόθεση

Μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ, θυμάται και νοσταλγεί την ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά, όπου ζει πια, και ξαναζεί στην χρυσή εποχή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, όταν ήταν για όλους το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς.

Ο άντρας της Φιλιώς, όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, φανατικός Έλληνας και Βενιζελικός ζει με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένειά του, επίσης πετυχημένοι έμποροι, Βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες θέλουν τη Σμύρνη αυτόνομη .

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι, απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους κυριαρχούν στο έργο.

Σημαντικό, όμως, ρόλο παίζουν και τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων ως ελευθερωτών μέχρι την καταστροφή της μοναδικής ομορφιάς της πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται και η ευρύτερη ιστορία της Σμύρνης.

Συντελεστές

Παίζουν οι ηθοποιοί του Θεατρικού Τμήματος: Σίσσυ Κόλλη Κωφίδου, Μαρία Σίσκου, Γιώτα Μπομπότα, Σοφία Γώγου, Αγνή Καπουλίτσα, Κυριακή Τριανταφυλλίδου, Μαρία Χατζηλία, , Μαρία Δεληγιώργη, Δέσποινα Κύρτσου, Νίκος Γώγος, Στέφανος Τζαραλής, Αστέριος Δαγκλής, Αντώνης Καραβασίλογλου, Χαράλαμπος Μυρωνίδης, Βαγγέλης Δεληγιώργης, Στέλιος Δόντσιος, Θεόδωρος Παπαναστασίου, Θωμάς Ματσούκας, Έλενα Τσούτρα, Όλγα Θεοδωρίδου, Μυρτώ Φίσκα

Σκηνοθεσία – Διδασκαλία ρόλων: Μαργαρίτα Ρώμπαπα

Σκηνικά – Κοστούμια: Τάσος Πρωτοψάλτου

Φωτισμοί: Εμορφίλη Τσιμπλίδου

Σχεδιασμός βίντεο: Νίκος Μότσιος

Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Βοηθός σκηνοθεσίας: Αγνή Καπουλίτσα, Κωνσταντίνος Αλεξίου

Βοηθός παρασκηνίου: Μαρία Δεληγιώργη

Υπεύθυνος τεχνολογίας: Αλεξίου Κωνσταντίνος

Βοηθοί ενδυματολογίας: Μαρία Παναγιωτοπούλου –

Κατασκευή κουστουμιών: Ελένη Κλοκίδου, Μαίρη Κλοκίδου

Βιντεοσκόπηση παράστασης: Ηλίας Ιωαννίδης

Μουσική: Ματωμένη Θάλασσα (Ορχηστρικό), Ανατολή

Ζωντανή Μουσική: Θωμάς Ματσούκας

Τραγούδι: Θωμάς Ματσούκας, Δέσποινα Κύρτσου, Έλενα Τσούτρα

Διδασκαλία Χορού: Φανή Βράντση

Χορός: Χορευτές του Τμήματος Αργεντίνικου Τάνγκο της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας

Κομμώσεις: Θεατρικό Βεστιάριο 1ου ΓΕΛ Φλώρινας

Στρατιωτικές Στολές: Εθνική Ένωση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Φλώρινας