Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στη Φλώρινα

Τελετή μνήμης για τη συμπλήρωση 101 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας» διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας σε συνεργασία με τον σύλλογο Κιουταχειωτών Μικρασιατών Φλώρινας «Ο Άγιος Μηνάς», την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας τελέστηκε Ιερό Μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Ακολούθως, αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Ι. Ιωαννίδη, οδός Κιουταχείας.

Την κεντρική ομιλία για το χρονικό της Τουρκικής βαρβαρότητας και τις συνθήκες αποκατάστασης των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα εκφώνησε  ο κος Χρήστος Βακάλης, εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο Φιλώτα και μέλος του συλλόγου Κιουταχειωτών Μικρασιατών Φλώρινας «Ο Άγιος Μηνάς».

Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Ι. Ιωαννίδη, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη φιλαρμονική του Δήμου Φλώρινας.

Η εν λόγω επέτειος έχει σκοπό να τονίσει και να υπενθυμίζει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των συστηματικών διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος (1912-1922) που είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.