Επίσκεψη των μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα!

Η διαχειριστική ομάδα του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ)Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον Φιλώτα, τους μαθητές της Γ’, Ε’ & ΣΤ’ τάξης καθώς και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου. Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο αλλά και να πληροφορηθούν από τον Πρόεδρο του ΟΕΝΕΦ, κ. Κώστα Φιλιππίδη, σχετικά με το τί είναι οι ανανεώσιμες πηγές, τι είναι η κλιματική αλλαγή και ποιες οι συνέπειές της και παράλληλα να συζητήσουν  για την πράσινη ενέργεια και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στη συνέχεια,  τα παιδιά παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης, ποιες οι επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου, πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τον πλανήτη μας.

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε παρουσίαση των μοντέλων του Κέντρου, όπου οι μαθητές ανακάλυψαν και γνώρισαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.  Στην παρουσίαση συμμετείχαν τα μέλη του ΔΣ του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Χρήστος Θωμαΐδης, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου και Χρήστος Μογλενίδης.

Παράλληλα, οι μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, μέσω ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού γνώσεων. Τον συντονισμό του επιδαπέδιου παιχνιδιού, ανέλαβε η συνεργάτης του Κέντρου, Ελένη Κωνσταντίνου. Μέσα από τις ερωτοπαντήσεις και το παιχνίδι, τα παιδιά κατάφεραν, σε σημαντικό βαθμό, να καταλάβουν πως οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη επηρεάζουν την ζωή μας και τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι/ίδιες καθημερινά για να βοηθήσουν στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030.

Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές, εκπαιδευτικούς καθώς και τον Διευθυντή κ. Πρόδρομο Γεωργιάδη, για τη συμμετοχή, ενδιαφέρον και ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, έχει στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Εκπαιδευτικών Δράσεων Πράσινης Ανάπτυξης και Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Οι Νέοι Μπροστά!