Επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Κοζάνης στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα

Η διαχειριστική ομάδα του  Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον Φιλώτα, τους/ις μαθητές/τριες και συνοδούς εκπαιδευτικούς του 1ου Γυμνασίου Κοζάνης.

Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο, αλλά και να πληροφορηθούν από την συνεργάτη του Κέντρου, Ελένη Κωνσταντίνου, σχετικά με το τί και ποιες είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τι αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τί είναι η κλιματική αλλαγή και ποια τα επακόλουθα της στο περιβάλλον. Επίσης, συζητήθηκαν τα μέσα με τα οποία μπορεί να ακολουθηθεί ένας τρόπος ζωής και σκέψης πιο φιλικός προς το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας οικολογικά υλικά, τα οποία έχουν χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο που αφορούσαν στον ορισμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στις μορφές των ΑΠΕ, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και στους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας για τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Τέλος, έγινε καταιγισμός ιδεών σχετικά με τους τρόπους που μπορεί ο άνθρωπος να αποτρέψει την κλιματική κρίση, καθώς και μια εποικοδομητική συζήτηση από την ολομέλεια των μαθητών/τριών σχετικά με τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου από τον συνεργάτη του Κέντρου, Βασίλη Δουδούμη, όπου οι μαθητές/τριες ανακάλυψαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα οικιακών φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

Στο τέλος της επίσκεψης, οι μαθητές/τριες έπαιξαν το διαδικτυακό παιχνίδι Kahoot! απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πράσινη και δίκαιη μετάβαση και την κλιματική κρίση, τον συντονισμό του οποίου, ανέλαβε η συνεργάτης του Κέντρου, Ελένη Κωνσταντίνου.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία τη διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Κοζάνης, κ. Βλαχάβα Ευανθία, τους συνοδούς/εκπαιδευτικούς την κ. Ελένη Γκόγκα, κ. Μαρία Μαλούδη και την κ. Δήμητρα Παπανώτα καθώς και τους/ις μαθητές/τριες, για τη συνεργασία και την σημαντική συμβολή τους για την επιτυχή υλοποίηση της εκπαιδευτικής επίσκεψης.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, αποτελεί αρωγό για ενημέρωση και ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Εκπαιδευτικών Δράσεων Πράσινης Ανάπτυξης και Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Μείνετε συντονισμένες/οι!

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις μας, τις προσκλήσεις μας και τα νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή:

https://shorturl.at/lyOR3

Οι Νέοι Μπροστά!

#weareyouthwork #οιΝέοιΜπροστά  #activeyouths #ΣΔΑΜ #ΑΠΕ

Δείτε παρακάτω το φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Κοζάνης στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα, στις 14/11/2023.