Εκπαιδευτική επίσκεψη του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας στο Δημοτικό Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας

Η διαχειριστική ομάδα του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, επισκέφθηκε τη Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας με στόχο την ενημέρωση των μαθητών/τριών του Δημοτικού για το Σχέδιο JusT4Youth in Western Macedonia το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα EUTeens4Green και στοχεύει σε δύο βασικούς πυλώνες: Πρόσβαση στην πληροφόρηση των νέων τεχνολογιών που προτείνονται για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, αφήνοντας τις παλιές μεθόδους παραγωγής λιγνίτη και δεύτερον, τη συμμετοχή της νεολαίας στη διαδικασία της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Η δράση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUTeens4Green.

Μέρος του Σχεδίου JusT4Youth in Western Macedonia αποτελούν και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις τοπικών σχολείων και Πανεπιστημιακών τμημάτων στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Φιλώτα. Στόχο αποτελεί η προσέλκυση περισσότερων των 600 επισκεπτών με φιλοξενία της πλειονότητας των εκπαιδευτικών μονάδων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Χρυσικού Ερμιόνη, team leader του project “JusT4Youth in Western Macedonia” και η Σιστάνη Παρασκευή, συνεργάτης και εθελόντρια του ΟΕΝΕΦ, έκαναν μία παρουσίαση στους μαθητές/τριες για το Σχέδιο “JusT4Youth in Western Macedonia” το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα “EUTeens4Green”, σχετικά με την πράσινη μετάβαση και την μεταλιγνιτική περίοδο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κλιματική αλλαγή και τους τρόπους που μπορούμε όλοι μαζί με καθημερινές καλές πρακτικές να προστατέψουμε τον πλανήτη μας. Επιπλέον, έγινε μια συζήτηση με τους μαθητές/τριες, στο πλαίσιο του Σχεδίου “JusT4Youth in Western Macedonia”, σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια αλλά και τον ρόλο των νέων ως ενεργοί πολίτες στη διαδικασία της μετάβασης.

Επιπλέον, οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για ζητήματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και για τα οφέλη που έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Αναφορά έγινε στις πολύ σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας των μαθητών/τριών και την ενεργότερη συμμετοχή τους στην κοινωνία των πολιτών.  Στο τέλος της επίσκεψης, η διαχειριστική ομάδα του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας διένειμε ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με το πρόγραμμα “JusT4Youth in Western Macedonia” καθώς εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ιστορία, τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία τους μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας και ευελπιστούμε η διασυλλογική αυτή συνεργασία να αξιοποιηθεί και σε άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.

Μείνετε συντονισμένες/οι!

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή:

https://shorturl.at/lyOR3

Οι Νέοι Μπροστά!

#activeyouths #OENEF #EDWesternMacedonia #JusT4Youth #EUTeens4Green