Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΟΕΝΕΦ στο 2ο ΓΕΛ Φλώρινας για το σχέδιο “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές (YEEEs24)”

Η ομάδα έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, επισκέφθηκε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας με στόχο την ενημέρωση μαθητών/τριών στο πλαίσιο του σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”. Το σχέδιο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα ενημερωμένο Ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα, προκειμένου να αυξηθεί η δημοκρατική συμμετοχή στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, μια από τις πιο ευρωσκεπτικιστικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασικός στόχος του σχεδίου μέσα από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις είναι να προσεγγίσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους (17-22 χρονών) να αντιληφθούν την ιδιαίτερη αξία που φέρει η συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές του 2024, αλλά και να αντιληφθούν εις βάθος τον ρόλο και τις δημοκρατικές αξίες που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην αρχή της εκπαιδευτικής επίσκεψης ο επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων ΦλώριναςΔρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ενημέρωσε τους/ις μαθητές/τριες για τις προτεραιότητες και τη σημαντικότητα του σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”.

Στη συνέχεια η Παρασκευή Σιστάνη, μέλος της ομάδας έργου και εθελόντρια του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, προχώρησε σε μία παρουσίαση σχετικά με την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξελικτική της πορεία. Επικεντρώθηκε στον τρόπο λειτουργίας της και ειδικότερα στα θεσμικά όργανα που την απαρτίζουν, τον ρόλο και τα καθήκοντα που καθένα διατελεί. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα οφέλη που απολαμβάνει ένας Ευρωπαίος πολίτης, τονίζοντας τη διασφάλιση της δημοκρατίας και της ειρήνης. Δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες για τη διαδικασία των Ευρωεκλογών και το τι ακολουθεί έπειτα από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Παράλληλα, οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να εγγραφούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα “mazi.eu”, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο να διατηρηθεί ένας συνεχής διάλογος μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ευρωπαίων πολιτών της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας. Σε όλους/ες τους/ις μαθητές/τριες διαμοιράστηκε ενημερωτικό “flyer” για τις Ευρωεκλογές του 2024.

Μετά την παρουσίαση, ακολούθησε το διαδραστικό διαδικτυακό παιχνίδι Kahoot, όπου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ευρωπαϊκές εκλογές. Τον συντονισμό του παιχνιδιού, ανέλαβε το μέλος της ομάδας έργου του ΟΕΝΕΦ, Αλεξάνδρα Καραγκιοζίδου και στο τέλος οι νικητές/τριες επιβραβεύτηκαν με αναμνηστικά δώρα και έντυπο υλικό από τον ΟΕΝΕΦ.

Ολοκληρώνοντας την εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το παιχνίδι με τίτλο “Δημοκρατική Γωνιά” σε μαθητές/τριες ΕΠΑΣ, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους πάνω σε προτάσεις που τους τέθηκαν ανάλογα με τον αν συμφωνούν ή διαφωνούν. Τον συντονισμό του παιχνιδιού, ανέλαβε ο Βασίλης Δουδούμης, μέλος της ομάδας έργου του ΟΕΝΕΦ.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές και μαθήτριες για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική επίσκεψη. Επιπροσθέτως, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις συντονίστριες εκπαιδευτικούς του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας κΖαφειριώ Μελισίδου και κ. Αρχοντούλα Νικολάου.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τομέα της επικοινωνίας.

Μείνετε συντονισμένες/οι!

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή:

https://shorturl.at/lyOR3

Οι Νέοι Μπροστά!