Εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης στη Φλώρινα

Εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης συνδιοργάνωσαν το πρωί του Σαββάτου, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας – Όμιλος Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας και η ομάδα EPAS του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας, με τη στήριξη του Δήμου Φλώρινας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από τον επικεφαλής του Europe Direct Κωνσταντίνο Στεργίου, την αντιδήμαρχο Φλώρινας Σοφία Φουδούλη, η διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Ειρήνη Κουρεμένου, τον πρόεδρο του ΟΕΝΕΦ Κώστα Φιλιππίδη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Θανάση Καϊμάρα, την σύμβουλο εκπαίδευσης Λεμονιά Μπούτσκου και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Ορέστη Ορμάν.

Ακολούθησε το διαδραστικό κομμάτι, με δράσεις/δραστηριότητες όπως επιδαπέδια παιχνίδια με τίτλο “Ευρωγνώστες” που αφορά σε γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οφέλη του Ευρωπαίου πολίτη, infokiosk για την ενημέρωση των νέων σχετικά με τις ευκαιρίες κινητικότητας τα προγράμματα Erasmus+ και European SolidarityCorps αλλά και σχετικά με την πληροφόρηση των νέων για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, ώστε να αντιληφθούν την ιδιαίτερη αξία που φέρει η συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές του 2024 αλλά και να κατανοήσουν εις βάθος τον ρόλο και τις δημοκρατικές αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «EPAS: Σχολεία – Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, αλλά και συνομίλησαν με πολίτες της Φλώρινας, συμβάλλοντας ενεργά στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και κυρίως των νέων για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του Ιουνίου 2024.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τομέα της επικοινωνίας.

Η Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου και σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η 9η Μαΐου είναι και ημέρα νίκης κατά του ναζισμού και του φασισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας των λαών της Ευρώπης. Μία ημέρα όπου το σκοτάδι που είχε απλωθεί στη Γηραιά Ήπειρο έφυγε μία για πάντα.