H Π. Πέρκα στο Flash 99.4 Θεσσαλονίκης: «Η κοινωνία και η οικονομία χρειάζονται τολμηρές παρεμβάσεις και όχι επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας και καλάθια χωρίς περιεχόμενο» (audio)
Η Πέτη Πέρκα ξεκίνησε σχολιάζοντας την πρώτη μέρα για το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού» που έφερε η κυβέρνηση. «Είναι μια κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντι στους καταναλωτές. Αντί η ΝΔ σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο να πράξει το απαραίτητο, το κρίσιμο, να μειώσει δηλαδή τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, κάνει μια πολιτική marketing θα έλεγα, σαν αυτή που κάνουν ούτως ή άλλως οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε κάποια προϊόντα. Βεβαίως, να μη μας διαφεύγει ότι οι τιμές – ακόμα κι αυτές στο καλάθι – παραμένουν υψηλές. Η κυβέρνηση δηλαδή δεν λύνει κανένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά, τα οποία σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.
Δεν έχουμε να πούμε κάτι παραπάνω στον κόσμο, γιατί ζει αυτή την πραγματικότητα, ο καθένας ξέρει. Λέμε λοιπόν ότι θα μπορούσε και θα έπρεπε να γίνουν πολύ σημαντικότερες παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση δεν επιλύει το πρόβλημα».
Στη συνέχεια η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε στα ενεργειακά θέματα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παρεμβαίνει στην πηγή, εκεί δηλαδή που δημιουργείται η αισχροκέρδεια. Είπε χαρακτηριστικά: «Το έχουμε αναδείξει από την πρώτη στιγμή, οι τιμές είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ειδικότερα όταν ξεκίνησε το target model, η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας χωρίς έλεγχο και εποπτεία, είχαμε και παραδοχή από την ίδια τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι υπάρχουν υπερκέρδη.
Θα ήθελα όμως με απλά λόγια να εξηγήσω τι συμβαίνει σε σχέση και με τις επιδοτήσεις. Οι καταναλωτές – τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις – πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς, από τους οποίους δημιουργούνται υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι επιδοτήσεις προέρχονται άμεσα και έμμεσα από τους καταναλωτές. Άμεσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και έμμεσα, από τους έμμεσους φόρους που πληρώνουν , όπου έχουμε υπερέσοδα, πχ στον ΦΠΑ έχουμε αύξηση 4 δισ. Ευρώ – αυτά τα λεφτά όπως καταλαβαίνετε- είναι των καταναλωτών. Άρα πληρώνουν από δυο μεριές και στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και στον προϋπολογισμό κι ένα μικρό μέρος από αυτά γυρίζει ως επιδότηση, ενώ μένει ανέγγιχτη η κερδοσκοπία.
Έχουμε αποδείξει ότι τον τελευταίο καιρό, πέρα απ’ το χρηματιστήριο ενέργειας, δημιουργείται και νέα γενιά υπερκερδών, στη λιανική αυτή τη φορά. Το Σεπτέμβριο μόνο υπολογίσαμε 485 εκ. ευρώ υπερκέρδη. Αυτό συνεχίστηκε και τον Οκτώβρη, δηλαδή μιλάμε για 1 δισ. ευρώ σε δυο μήνες. Σε αυτά να προσθέσουμε και τα 330 εκ. από την εμπορία φυσικού αερίου που έχει παραδεχτεί η ίδια η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Κυρίως όμως, να προσθέσουμε τα 2.2 δισ. που υπολογίσαμε με βάση στοιχεία του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ για το διάστημα Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, όπου ο Πρωθυπουργός – όταν πια τον Μάρτιο παραδέχτηκε ότι υπάρχουν υπερκέρδη – είχε πει ότι θα τα φορολογήσει κατά 90%. Τόσο καιρό όμως έψαχναν τρόπους να μειώσουν το συνολικό ποσό επί του οποίου θα γίνει η φορολόγηση, με αποτέλεσμα να μην έχει φορολογηθεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ. Είναι ντροπή να ανακοινώνει η Κυβέρνηση ότι θα ανακτήσει μόνο 373,55 εκ. ευρώ. Μιλάμε για τη απόλυτη κοροϊδία με τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Πρακτικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης σημαίνει ότι 1,8 δισ. ευρώ κλάπηκαν από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και δίνονται δώρο στο καρτέλ ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης δεν έχει φορολογηθεί τίποτα ούτε από τη διύλιση, όπου μιλάμε για 1.79 δισ. με τον τρόπο υπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα λεφτά πρέπει να ανακτηθούν και να επιστραφούν στους πολίτες.»
Για τις υποκλοπές και την επικείμενη συνεδρίαση στη χώρα μας της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (Predator), η κα Πέρκα σχολίασε τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό και διεθνή τύπο, όπου καταγγέλεται πως έγιναν προσπάθειες από πλευράς κυβέρνησης για να αποφύγει την Επιτροπή, γεγονός που δεν είναι καλό για την εικόνα της χώρας μας. Αναφέρθηκε μάλιστα σε δημοσίευμα του Economist, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει ευθύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών και μάλλον θα χάσει τις εκλογές.
«Παρ’ όλα αυτά, είναι γεγονός ότι ο κ. Μητοτάκης αρνείται την ευθύνη, ενώ ο κ. Δημητριάδης που υποτίθεται ότι ανέλαβε και την πολιτική ευθύνη, όπως δεν ήρθε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, φαίνεται ότι δε θα εμφανιστεί ούτε στην PEGA να δώσει εξηγήσεις. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα, προφυλάσσουν αυτούς που ευθύνονται, αφού έχουμε πια αποδείξεις ότι το Predator είναι ένα λογισμικό που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε μαζί με την ΕΥΠ. Και βεβαίως θα δούμε αν θα επικαλεστεί και πάλι ενώπιον της Επιτροπής το απόρρητο, το οποίο είναι απαράδεκτο. Δεν υπάρχει κάτι ανεξέλεγκτο στη Δημοκρατία που δεν μπορεί να ελεγχθεί από μια ειδική Επιτροπή της Βουλής. Περιμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις.»
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με απάντηση της κας Πέρκα σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την τουρκική ρητορική. «Για το ότι ο Ερντογάν μέρα με τη μέρα αναβαθμίζει τη ρητορική του, είναι ανησυχητικό, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος. Θα μπορούσε να ερμηνευτεί και για λόγους εσωτερικής σκοπιμότητας, διότι πάει για εκλογές – η αντιπολίτευση φυσικά είναι ακόμα σκληρότερη-. Το θέμα όμως είναι τι κάνουμε εμείς. Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι θα έπρεπε σ’ αυτή τη χρονική στιγμή να προχωρήσουμε σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η κατάλληλη στιγμή για να μη δημιουργηθούν άλλα δεδομένα.
Ακούμε και τους στρατιωτικούς και τους απόστρατους για το πώς εκτιμούν την κατάσταση, νομίζω πραγματικά ότι κάποια στιγμή πρέπει να δείξουμε ότι δε συζητάμε να χάσουμε ούτε ένα εκατοστό της κυριαρχίας μας. Στην Κρήτη θεωρητικά δεν υπάρχει το casus belli, παρ’ όλα αυτά ο Ερντογάν συνεχίζει τις απειλές του. Θέλω όμως να σχολιάσω ότι η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να έχει πάρει πιο καθαρή θέση. Δεν μπορεί για παράδειγμα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη να μην συμμετέχει η Ελλάδα, ενώ ήταν παρούσα η Τουρκία. Επομένως θέλει μια πιο ενεργή και πιο σκληρή διπλωματία, νηφάλια βεβαίως, γιατί εμείς είμαστε μια χώρα υπέρ της ειρήνης.
Ακούστε εδώ το ηχητικό: