H Π. Πέρκα στο κανάλι της Βουλής: «Οι πολίτες εκτός από το πιο φτηνό βενζινάδικο, τον πιο φτηνό πάροχο ενέργειας κάθε μήνα, τώρα θα ψάχνουν και το πιο φτηνό σουπερμάρκετ ανά είδος» (video)
Η κα Πέρκα αναφέρθηκε αρχικά στο «καλάθι του νοικοκυριού», σχολιάζοντας ότι στην ουσία η ΝΔ «βρίσκει κόλπα, που προσομοιάζουν λίγο με ευχές», αντί να κάνει ό,τι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μειώσει δηλαδή τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Ειδικότερα, σημείωσε: «Η οικονομία και η κοινωνία υποφέρουν εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Οι φορείς της αγοράς, οι καταναλωτικές οργανώσεις, αλλά ακόμα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχουν επισημάνει τον κίνδυνο πως το μέτρο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις σε προϊόντα εκτός καλαθιού του νοικοκυριού και είναι αλήθεια πως κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι αυτό δε θα συμβεί.
Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο δυσμενών επιπτώσεων στους πιο μικρούς προμηθευτές, γεγονός εξίσου σοβαρό. Έλεγχοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δε γίνονται, έχουμε κάνει και σχετικές ερωτήσεις ως Κοινοβουλευτική Ομάδα για το πόσα πρόστιμα και πόσα φαινόμενα αισχροκέρδειας έχουν καταλογιστεί και είναι ελάχιστα.
Φυσικά και υπάρχει ενδιαφέρον για το ‘καλάθι του νοικοκυριού’ από τους καταναλωτές. Οι πολίτες της χώρας έχουν φτάσει να ψάχνουν το πιο φτηνό βενζινάδικο, τον πιο φτηνό πάροχο ενέργειας κάθε μήνα, τώρα θα ψάχνουν και το πιο φτηνό σούπερ μάρκετ στα συγκεκριμένα είδη. Αυτό όμως καταλαβαίνετε ότι δεν είναι μια άμεση παρέμβαση στην πηγή, στην αισχροκέρδεια και κυρίως στη συγκράτηση των τιμών».
Η Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνέχισε με τα επίμαχα ζητήματα της ενέργειας και δη της ακρίβειας στο ρεύμα. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον πόλεμο ως άλλοθι για την αύξηση στις τιμές του ρεύματος, αφού η είχε ξεκινήσει πολύ πριν, ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019 και συνεχίστηκε το 2020 με την έναρξη του target model. Για τη δε ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, επεσήμανε ότι δεν εφαρμόστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τη ΝΔ τον Αύγουστο του 2021, σε μια ρηχή αγορά ενέργειας, χωρίς εποπτεία και έλεγχο. Και βεβαίως δεν καταργήθηκε, όπως λέει η Κυβέρνηση, αλλά στην πραγματικότητα ενσωματώθηκε στην κυμαινόμενη τιμή.
«Σε ό,τι αφορά στα υπερκέρδη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ υπολόγισε 2.2 δισ. υπερκέρδη για το διάστημα Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022. Η κυβέρνηση τα έψαχνε μέχρι χθες, χρειάστηκε δηλαδή 8 μήνες για να τα μειώσει, κάτω από κάθε προσδοκία, μόλις σε 415 εκ. ευρώ! Βεβαίως μέχρι σήμερα δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά και όταν αυτό γίνει με βάση τη δέσμευση, στην οποία υποχρεώθηκε ο κ. Μητσοτάκης για φορολόγησή τους κατά 90%, η ουσία παραμένει ότι εκλάπησαν από τους καταναλωτές 1.8 δισ. ευρώ για χάρη του καρτέλ ενέργειας. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας του φυσικού αερίου δεκαπλασίασε τα κέρδη της, η κυβέρνηση είπε ότι θα τα ανακτήσει και αυτά, μέχρι σήμερα όμως κι εδώ δεν έχει ανακτηθεί ούτε ένα ευρώ. Όλο αυτό το διάστημα τα νοικοκυριά, η αγορά και οι επιχειρήσεις στερήθηκαν ρευστότητάς εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.
Ξέρετε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι προμηθευτές μετέτρεψαν μονομερώς τα σταθερά τιμολόγια σε κυμαινόμενα και στη συνέχεια επέβαλαν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης; Είναι δηλαδή σαν να έχεις ένα δάνειο από την τράπεζα με σταθερό επιτόκιο και να το αλλάξει μόνη της, να το κάνει κυμαινόμενο, επειδή δεν την συμφέρει. Η κυβέρνηση δεν έκανε καμία αναφορά σε ανάλογη τιμωρία αυτών των καταχρηστικών αλλαγών των όρων των συμβολαίων».
Ειδικά για το μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών που εφαρμόστηκε πρόσφατα, η κα Πέρκα τόνισε δηκτικά: «Θα μιλήσω με ένα παράδειγμα, τα υδροηλεκτρικά. Εκεί το κόστος παραγωγής είναι περίπου 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ο ‘κόφτης’ αφήνει περιθώριο μέχρι τα 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μιλάμε για μεγάλο περιθώριο κέρδους και θα σας πω και το εξής: Έχουμε νέα γενιά υπερκερδών, πλέον στη λιανική. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο η μεσοσταθμική τιμή ήταν 767 ευρώ η μεγαβατώρα. 150 από αυτά είναι η παρακράτηση για να δοθούν ως επιδότηση, δηλαδή τα πληρώνουν οι πολίτες για να τα πάρουν ως επιδότηση, 343 ευρώ ήταν το κόστος παραγωγής, εμπορίας κτλ, συν ένα εύλογο κέρδος και τελικά μένουν 274 ευρώ υπερκέρδος. Μιλάμε για 500 εκ. ευρώ περίπου υπερκέρδη το Σεπτέμβριο, άλλα τόσα τον Οκτώβριο, στο σύνολο 1 δισ.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ που έχει 1.1 δισ. πλεόνασμα και εξακολουθεί ο κόσμος να τον πληρώνει, τις ΥΚΩ που έχουν κι αυτές υπερπλεόνασμα και αντί να μειωθεί η χρέωσή τους ή να καταργηθεί -διότι έχουν γίνει διασυνδέσεις στα νησιά – στο τελευταίο νομοσχέδιο ήρθε τροπολογία με νέα χρέωση ΥΚΩ για αντιστάθμιση κινδύνου, την οποία θα πληρώσουν οι πολίτες απ’ την τσέπη τους για να προστατευτούν, καταλαβαίνετε ότι δεν πάει άλλο, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Αυτό που λέμε εμείς, είναι ότι πρέπει κατ’ αρχάς να επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ, το δημόσιο να ανακτήσει τουλάχιστον το 51%, διότι η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά και παρασύρει υψηλά τις τιμές. Αν δούμε τις τιμές αναλυτικά, η ΔΕΗ έχει τις πιο υψηλές. Επίσης, η τιμή της χονδρεμπορικής πρέπει να διαμορφώνεται, αν στο πραγματικό κόστος ανά μονάδα παραγωγής προσθέσουμε το κόστος προμήθειας, το κόστος εξισορρόπησης και ένα εύλογο κέρδος 5% και τίποτα παραπάνω.
Η κυβέρνηση όμως είναι πάρα πολύ καλή στο να κάνει εξαγγελίες. Όλοι γνωρίζουμε ότι σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, όταν προαναγγέλεις ότι θα επιδοτήσεις την αύξηση, αυτή δεν σταματάει. Σήμερα ο κόσμος πληρώνει υπέρογκους λογαριασμούς, τα έσοδα των οποίων πάνε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και πληρώνει και έμμεσους φόρους – έχουμε 4 δισ. παραπάνω έσοδα απ’ τον ΦΠΑ – που πάνε στον κρατικό προϋπολογισμο. Άρα οι πολίτες, είτε ως καταναλωτές, είτε ως φορολογούμενοι, πληρώνουν. Και στη συνέχεια τους επιστρέφεται ένα μικρό μέρος ως επιδότηση, ενώ όλο το ποσό πηγαίνει στις τσέπες των καθετοποιημένων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας».
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την απολιγνιτοποίηση και ειδικότερα για την στήριξη στη Φλώρινα ως προς τη μετάβαση, η κα Πέρκα υπενθύμισε αρχικά ότι με βάση το χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων, οι λιγνιτικές περιοχές έχουν σχεδόν τις ίδιες ενισχύσεις με όλη την Ελλάδα. Ακόμα και το 10% επιπλέον λόγω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης αφορά όλες τις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, και όχι μόνο τις λιγνιτικές. «Οι πόροι δεν επαρκούν, το πιο σημαντικό όμως είναι το πώς προχωράει η μετάβαση. Δεν υπάρχει καμιά συμμετοχή της κοινωνίας, δεν έχει γίνει καν η αποκατάσταση των εδαφών, δεν έχουν ολοκληρωθεί τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία είναι τα βασικά εργαλεία για την επαναπόδοση εδαφών στην τοπική κοινωνία και τον πρωτογενή τομέα και τελικά το μόνο που συμβαίνει είναι η αύξηση της ανεργίας.
Υπάρχει απελπισία, εδώ έχουμε και πολύ κρύο και αφού μιλάμε για ευρωπαϊκές πολιτικές, θέλω να πω ότι το τραγικό που έγινε στην περιοχή μας είναι ότι έκοψαν το έργο της τηλεθέρμανσης για να εγκαταστήσουν φυσικό αέριο (φ.α.) για θέρμανση στα σπίτια. Η κυβέρνηση αύξησε ούτως ή άλλως την εξάρτηση της χώρας από το φ.α., ως μη όφειλε. Μιλάμε για ένα ορυκτό καύσιμο που έχει ημερομηνία λήξης. Το 2030 πρέπει να έχουμε απεξαρτηθεί και η ΝΔ έβαλε μια περιοχή που έδωσε φως σε όλη τη χώρα και έχει πληγές, να κόψει την τηλεθέρμανση, να βάλει φ.α. στα σπίτια και σε λίγα χρόνια να γίνει ξανά αποεπένδυση (αποαεριοποίηση)».
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με αναφορά στην πράσινη μετάβαση και στην ανάπτυξη των ΑΠΕ επί κυβέρνησης ΝΔ, με την κα Πέρκα να σχολιάζει: «Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ‘φούσκα’ που έχουμε δει ποτέ στη χώρα. Με 100GW παραγωγού κι ένα δίκτυο που δεν είναι ικανό να σηκώσει ούτε το 10%, χρεώνοντας τους παραγωγούς με 1.75 δισ. εγγυητικές και τάχα οδηγεί τη χώρα στην πράσινη μετάβαση. Μάλιστα ο Υπουργός εν μέσω Δεκαπενταύγουστου άλλαξε τους όρους σύνδεσης στις ΑΠΕ, μοίρασε τον ηλεκτρικό χώρο στους εκλεκτούς και όλη η εγχώρια αγορά ΑΠΕ βουίζει. Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και καυχιέται στα συνέδρια ότι προχωράει τις ΑΠΕ, ενώ έχουν φύγει πια και οι επενδυτές. Έχουμε μόνο μεγάλα έργα ΑΠΕ από 2-3 επενδυτές, χωρίς αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, με την κοινωνία απέναντι. Έτσι όμως δεν πάει μπροστά η πράσινη μετάβαση. Ειδικά εμείς στις λιγνιτικές περιοχές, το ζούμε. Θέλει πολλά παραπάνω».
Δείτε εδώ το video:
https://youtu.be/zA05UtcXoe4