To Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Yυπάρχει η κουλτούρα σεβασμού των διαφορετικών απόψεων στο κόμμα μας, οι οποίες στο τέλος κάθε συνεδρίου καταφέρνουν να συντεθούν, μέσω ενός παραγωγικού και γόνιμου διαλόγου. Οι σύνεδροί μας δεν είναι χειροκροτητές, αλλά συμμετέχουν επί της ουσίας με τοποθετήσεις και με ψηφοφορίες. Θα ήθελα να επισημάνω ότι στο πλαίσια του συνεδρίου έχουμε και κάποια ειδικά τραπέζια, όπου θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, για παράδειγμα εγώ συμμετέχω στο τραπέζι της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής με σημαντικούς συνομιλητές την Παρασκευή, 15.4.2022. Όπως και σε όλα τα θεματικά τραπέζια, θα μπορούν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες να τα παρακολουθήσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Περιμένω ότι θα είναι ένα συνέδριο προωθητικό, ενωτικό και θα ανταποκριθεί στον τίτλο του που σημαίνει «Νέα Αρχή». Πάμε όλοι μαζί με μεγάλη εμπειρία, εφοδιασμένοι και με την εμπειρία της διακυβέρνησης, για την οποία βεβαίως θα γίνει και η σχετική αποτίμηση, γιατί προφανώς υπήρξαν και λάθη και ολιγωρίες. Η μεγάλη εικόνα όμως είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια που άλλοι την είχαν βάλει, να ρυθμίσει το χρέος, να ανασχέσει την ανθρωπιστική κρίση και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας να αφήσει αποθεματικό 37 δις. Βεβαίως θα κάνουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την δεύτερη φορά αριστερά, που σύντομα από ότι φαίνεται θα έρθει στην χώρα μας.
Για την εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση
Πάμε σε συνέδριο πολύ δημοκρατικό, επομένως οι προτάσεις αυτές για να ισχύσουν πρέπει πρώτα να ψηφιστούν-δεν είναι δεδομένο-θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις, οφείλω να το πω. Καταρχήν η επιτροπή καταστατικού υπό τον Γ. Δραγασάκη έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με καινοτομίες, όπως είναι η ποσόστωση φύλου στο 50% για όλες τις θέσεις-επιτέλους αυτό έπρεπε να συμβεί-, η επιτροπή δεοντολογίας, ο περιορισμός των θητειών σε όλες τις θέσεις. Έχει και κάποια σημεία, στα οποία μπορεί και εγώ προσωπικά να έχω μια διαφορετική άποψη.
Ο μεν πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αδιαμφισβήτητος πρόεδρος, δεν υπάρχει δεύτερη υποψηφιότητα. Στο ζήτημα της εκλογής της κεντρικής επιτροπής η δική μου άποψη -αυτή είναι και η άποψη της αριστεράς διαχρονικά, θα δούμε πώς θα κριθεί-είναι ότι πρέπει τα βουλευόμενα όργανα και το Συνέδριο, το οποίο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος, να εκλέγει την ηγεσία του, η οποία ηγεσία θα λογοδοτεί σε αυτό. Αν η Κεντρική Επιτροπή εκλεγεί από ένα ευρύ σώμα, δηλαδή ψηφίσουν κάποιοι άνθρωποι που μπορεί να μην ξαναεμφανιστούν, χάνεται η έννοια της λογοδοσίας. Είμαι χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και έχω μια σχετική εμπειρία.
Η πρόταση της ποσόστωσης φύλου 50% σε όλες τις θέσεις
Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται η ποσόστωση γι’ αυτήν έστω τη συμμετοχή. Όσο λοιπόν γυναίκες δεν βγαίνουν χωρίς ποσόστωση, πρέπει να υπάρχει η ποσόστωση. Θα πρέπει να δοθεί χώρος στις γυναίκες. Είναι λοιπόν ένα εργαλείο η ποσόστωση,-δεν είναι η λύση- η λύση θα ήταν να υπάρχει ίση συμμετοχή ούτως ή άλλως. Θα δοθεί λοιπόν ένα βήμα σε περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν δια της εκλογής τους και προφανώς έτσι θα υπάρξει η δραστηριοποίησή τους. Πολλές γυναίκες που είμαστε στελέχη του κόμματος από παλιά, δεν χρειαζόμαστε την ποσόστωση για να εκλεγούμε. Υπάρχουν όμως άλλες γυναίκες-και νεότερες γυναίκες- που μεγαλώνουν παιδιά, δουλειά κτλ. δεν έχουν τα ίδια περιθώρια να ασχοληθούν με τα κοινά, άρα τους δίνουμε αυτό το εργαλείο. Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να υποστηρίξουμε και τα αιτήματα ισότητας και ορατότητας της LGBTQ+ κοινότητας.
Για την διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ από το 3% σε ένα κόμμα εξουσίας
Βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα από την ιστορική μας διαδρομή. Θέλω να θυμόμαστε, και θα το πω και στο συνέδριο, πώς το 2015 συνέβη επειδή, ήδη από το 2012, με ένα ριζοσπαστικό λόγο, καθαρό, με μια άλλη πολιτική, απευθυνθήκαμε στην ελληνική κοινωνία και της είπαμε ότι υπάρχει κι ένας άλλος δρόμος. Δεν είναι δεδομένο και αυτοτέλεια ότι πάντα θα υπάρχουν διαπλεκόμενες κυβερνήσεις, οι οποίες συνδιαλέγονται με τα μεγάλα συμφέροντα και όλο αυτό που ζούμε. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μονόδρομος.
Προοδευτική Ριζοσπαστική Αριστερή Πολιτική
Στην παρούσα συγκυρία που βιώνουμε τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ, που είμαστε στην σκιά του πολέμου, που βιώνουμε την ενεργειακή κρίση, η οποία δεν είναι φυσικό φαινόμενο-είναι αποτέλεσμα πολιτικών και δη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν τολμάει να βάλει κανόνες στη χειραγώγηση των τιμών και στα καρτέλ στον τομέα της ενέργειας. Η ενεργειακή πολιτική είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαφορετικών πολιτικών μεταξύ των συντηρητικών και προοδευτικών κομμάτων. Όταν όλες οι χώρες μειώνουν σταδιακά την εξάρτησή τους στο φυσικό αέριο και πηγαίνουν σε ΑΠΕ και σε άλλες μορφές ενέργειας πιο πράσινες, η κυβέρνηση με πρόσχημα την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη μετάβαση, πήγε και δέσμευσε έτι περαιτέρω, περίπου 24% τη χώρα στο φυσικό αέριο. Αυτά τα είχα πει εγκαίρως, αν θυμάστε, με αφορμή και την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, που έλεγα είναι state of the art.Όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις, σε πράσινα δίκτυα και εμείς αφήσαμε τις τηλεθερμάνσεις και πήγαμε σε φυσικό αέριο. Και εμείς λέγαμε ότι θα κλείσουμε τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες, σταδιακά όμως και θα τις αντικαθιστούσαμε με ΑΠΕ όχι με φυσικό αέριο.
Όλα αυτά είναι θέμα πολιτικής. Η συγκυρία λοιπόν μας επιβάλει μία πολιτική προωθητική, ριζοσπαστική και αριστερή. Βλέπουμε και τις εκλογές στη Γαλλία. Σε περιόδους κρίσης οι κοινωνίες ριζοσπαστικοποιούνται γιατί υπάρχει ανέχεια-έχουμε ιστορικά παραδείγματα. Την ιστορία πρέπει να την διαβάζουμε και να βγάζουμε συμπεράσματα. Το φαινόμενο της Λεπέν στη Γαλλία, πρέπει να μας ανησυχήσει πάρα πολύ. Ας σκεφτούμε, τι έγινε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης πριν την άνοδο του Χίτλερ. Άρα θέλει προσοχή, καθαρή πολιτική, καθαρό λόγο, αλήθειες στο λαό, τόσο για τις δυσκολίες όσο και για τις εναλλακτικές επιλογές. Όλα αυτά λοιπόν νομίζω ότι θα τα συζητήσουμε και θα αποτυπωθούν πολύ ενωτικά και σωστά στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου.
Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/3ll1zE4orvI