H Π. Πέρκα στο status 107,7 fm: «Ο λαός δεν πρέπει να χάσει την ιστορική του μνήμη» (ηχητικό)

Για την κηδεία του έκπτωτου:

Οφείλουμε να δώσουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους, είναι ένας θάνατος, δεν το συζητάμε. Αυτό όμως που κατά τη γνώμη μου φάνηκε είναι η έλλειψη ιστορικής γνώσης από μεγάλη μερίδα του πολιτικού και του δημοσιογραφικού κόσμου. Δεν μπορεί να ξεχνάμε, γιατί είναι πρόκληση για τον ελληνικό λαό που ψήφισε το ’74, τον ελληνικό λαό που έχει υποστεί διώξεις, βασανιστήρια, θανάτους, από τη Χούντα, για την οποία μεγάλη ευθύνη φέρει ο έκπτωτος βασιλέας Κωνσταντίνος. Πώς λοιπόν τιμούμε την ιστορική μνήμη (αποστασία, Ιουλιανά, χούντα), με τη ΝΔ αμήχανη να κάνει μπρος πίσω, τη μια θα εκπροσωπούσε την κυβέρνηση η κα Μενδώνη, μετά να κι ο κ. Πικραμμένος, να και το λαϊκό προσκύνημα. Θεωρώ ότι προκάλεσαν τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού και την ιστορία του. Και μάλιστα θα έβγαζα κι ένα συμπέρασμα, γιατί ακούω από το πρωί στις πρωινές εκπομπές ‘και τι σημασία έχουν αυτά και περάσανε κτλ’, δεν είναι έτσι, ένας λαός δεν πρέπει να χάνει την ιστορική του μνήμη.

Στην προσπάθεια του δημοσιογράφου να συγκρίνει το δημοψήφισμα του 1974 με αυτό του 2015, η κ. Πέρκα απάντησε με έντονο ύφος. Ορίστε; Να έκανε λάθος; Και ποιος δικαιούται να αμφισβητήσει το κριτήριο του ελληνικού λαού; Δεν κατάλαβα γιατί αναφέρεστε στο 2015. Ποιο ήταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος, αν δεχόμαστε τη συγκεκριμένη συμφωνία, όχι είπε ο λαός, αλλάξαμε τη συμφωνία προς το καλύτερο και στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 ο λαός μας εμπιστεύτηκε. Δε μας συμφέρει ως λαό, ως χώρα γενικότερα, η αναθεώρηση της ιστορίας, δεν ξαναγράφεται η ιστορία. Είναι δεδομένο ότι η βασιλεία στη χώρα έφερε πολλά δεινά. Αυτό ο λαός σύσσωμος θα έλεγα, δηλαδή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία το ανέδειξε στο δημοψήφισμα.

Υπέφερε ο ελληνικός λαός, πληγώθηκε η δημοκρατία με τη Χούντα, σκοτώθηκαν, βασανίστηκαν άνθρωποι, είχαμε μια ανώμαλη σκοτεινή εποχή, που εν πολλοίς οφείλεται στην βασιλεία. Αυτή την ανάγνωση λοιπόν είναι πολύ καλό να τη μάθουν και οι νέες γενιές. Αυτές τις μέρες, αντί να συζητάμε μέχρι και τι φορούσαν οι πριγκίπισσες και οι βασίλισσες και το πώς γίνεται η κηδεία, αναφέρομαι στα κανάλια, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για τη χώρα, να συζητήσουμε τα ιστορικά γεγονότα, να κατατεθούν όλες οι απόψεις γιατί ο λαός πρέπει να έχει ιστορική μνήμη και γνώση.

Ας μην ακούει εμάς, να βγουν οι δημοσιογράφοι και οι ιστορικοί στα κανάλια. Αντί για τις εκπομπές που υπήρξαν, να υπήρχαν ιστορικοί, δημοσιογράφοι, κάποιοι πολιτικοί ίσως που έζησαν τα γεγονότα, να πουν τη γνώμη τους, θα είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Για τις δήθεν βαλίτσες στο ΣΥΡΙΖΑ η κ. Πέρκα απάντησε «Εδώ θα γίνουν μηνύσεις. Η Πρόεδρος και ο δικηγόρος του κ. Καλογρίτσα, ο κ. Λοβέρδος λέει ότι δεν αναφέρθηκε στον κ. Παππά. Μια αόριστη καταγγελία, όταν έχουμε χειροπιαστά άλλα παραδείγματα. Λέω κατηγορηματικά ότι πρόκειται για ψεύδη και προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Μεγάλα πράγματα συμβαίνουν σ’ αυτή τη χώρα, καταδικαζόμαστε και είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι στην Ευρώπη γι’ αυτό που κάνουμε.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν  δέχεστε το αποτέλεσμα της δικαιοσύνης για τους 10 του σκανδάλου της Novartis, η κ. Πέρκα απάντησε.

Σε ότι αφορά στις αποφάσεις της δικαιοσύνης  τις σεβόμαστε όμως διατηρούμε το δικαίωμα της κριτικής. Τα αδιευκρίνιστα ποσά π.χ. δημιουργούν έναν προβληματισμό. Και επειδή αναφερθήκατε σε κουκουλοφόρους σας επισημαίνω ότι πρόκειται για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που όλος ο πολιτισμένος κόσμος χρησιμοποιεί για διερευνήσεις υποθέσεων διαφθοράς και καλούμε την κυβέρνηση να φέρει στη βουλή τη σχετική νομοθεσία όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το θέμα με τη Novartis είναι πολιτικό, γιατί εδώ δεν κάνουμε κυνήγι προσώπων, δεν είναι αυτό το πρόβλημα, είναι να διερευνώνται αυτά σε βάθος, άρα με όλα τα στοιχεία, χωρίς προσπάθεια συγκάλυψης. Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, για να αποκτήσει κι ο κόσμος πια την εμπιστοσύνη του στην Πολιτεία, στην πολιτική και στους θεσμούς. Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς αποτελεί βασικό παράγοντα απομάκρυνσης των πολιτών από την πολιτική. Αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες για άλλη μια φορά, είναι να πει στο τέλος ο κόσμος, όλοι ίδιοι είναι δε βαριέσαι.

Ως προς το μείζον θέμα της απαράδεκτης γνωμοδότησης του κ. Ντογιάκου, η κ. Πέρκα απάντησε «πρόκειται για θεσμική εκτροπή. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και 16 Συνταγματολόγοι και όλος ο νομικός κόσμος, από όλο το πολιτικό φάσμα, την έχουν καταδικάσει. Γιατί αναφέρεστε μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ;»

Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα, αν ο κ. Φλώρος παρακολουθείται και γιατί. Αυτός που παρακολουθεί και τον αρχηγό του στρατεύματος μπορεί και να τον εκβιάζει. Όμως το πόρισμα της χθεσινής Επιτροπής της PEGA, δεν ταιριάζει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η χώρα μας προσομοιάζει με την Ουγγαρία του Όρμπαν.  Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να φτάσει τη χώρα μας στην ελευθερία του τύπου στη θέση 108. Η έκθεση της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι καταπέλτης. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα υπήρχαν αποκαλύψεις για υποκλοπές και προσπάθεια συγκάλυψης και δεν θα έπεφτε η κυβέρνηση; Mόνο στην Ελλάδα της «Δημοκρατίας» του κ. Μητσοτάκη!

Ακούστε εδώ το ηχητικό:

Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής ΝΔ – Πέτη Πέρκα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.