H Π. Πέρκα στο Art FM: «Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θα εμφανιστεί ως μελλοντικός Πρωθυπουργός, διότι η χώρα έχει ανάγκη από αυτή την πολιτική αλλαγή» (audio)

Για το τι πρόκειται να πει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη ΔΕΘ

Καλώ όλες και όλους να ακούσουν τι θα πει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Θεσσαλονίκη. Πραγματικά θα είναι μια εμφάνιση ενός μέλλοντα Πρωθυπουργού, διότι η χώρα έχει ανάγκη από αυτή την πολιτική αλλαγή. Σε γενικές γραμμές θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις και προτάσεις στα προβλήματα και σε όλα αυτά που αντιμετωπίζει το σύνολο της κοινωνικής πλειοψηφίας σήμερα, σε όλα τα επίδικα.

Ξεκινάω από τα θέματα της δημοκρατίας που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες, τόσο εμείς όσο και ο διεθνής Τύπος και η διεθνής κοινότητα. Παρακολουθούμε λοιπόν τη μετάλλαξη του πολιτεύματος, τη θεσμική εκτροπή σε ό,τι αφορά στις παρακολουθήσεις, αλλά κυρίως, την προσπάθεια συγκάλυψης. Βεβαίως ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει και για τα μείζονα θέματα που αφορούν στην οικονομία, για τον πληθωρισμό και τις ανισότητες που συνεχώς διευρύνονται, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τα όρια της φτώχειας. Και φυσικά θα αναφερθεί στο ενεργειακό ζήτημα, αυτό το μείζον θέμα ενόψει και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, για το οποίο έχουμε θέσει πάρα πολλές προτάσεις εγκαίρως και έχουμε προειδοποιήσει.

Σε σχέση με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα παραπάνω ζητήματα, το οικονομικό μας πρόγραμμα είναι δουλεμένο, κοστολογημένο και πραγματικά καινοτόμο, με την έννοια ότι δε θα πάμε στις λύσεις που προτείνει ως «ασπιρίνες» κάθε τόσο ο Πρωθυπουργός της χώρας. Δηλαδή, για παράδειγμα στο θέμα της ενέργειας, το να παίρνεις τα λεφτά από τους καταναλωτές, από τα νοικοκυριά και την αγορά, όπως κάνει η κυβέρνηση, να τα βάζεις σε ένα Ταμείο κι από εκεί ως επιδότηση να επιστρέφεις ένα μικρό μέρος και να στερείς για τόσο καιρό τη ρευστότητα, δεν είναι λύση, ούτε στο ενεργειακό θέμα, ούτε στην ακρίβεια, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμού και εποπτεία. Στην πραγματικότητα επιδοτείται η αισχροκέρδεια.

Και φυσικά, περιμένουμε – κι εμείς βεβαίως και θα το πράξουμε – τη φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών, αλλά και την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική. Διότι αυτή τη στιγμή που οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, υπάρχουν 4 καθετοποιημένοι παραγωγοί/πάροχοι ρεύματος, οι οποίοι κερδοσκοπούν και συσσωρεύουν κέρδη.

Για το πρωτοσέλιδο της ‘Αυγής’ σε σχέση με την Opinion Poll

Είναι γεγονός ότι συνεχώς ανακαλύπτουμε καινούριες πληγές σε ό,τι αφορά στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, το έχουμε δει να συμβαίνει σε πολλά Υπουργεία. Από πλευράς μας, είχαμε καταθέσει αίτημα για περαιτέρω διερεύνηση, το οποίο φυσικά η κυβερνητική πλειοψηφία το απέρριψε, να μας δοθούν τα πρακτικά για να δούμε τη μέθοδο που συντελούνται οι δημοσκοπήσεις.

Μιλάμε για μία εταιρία, η οποία φαίνεται συνεχώς ότι «πέφτει έξω», αλλά προμοτάρει, δηλαδή επεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου με ανακριβείς δημοσκοπήσεις. Εδώ αποδεικνύεται με βάση αυτά που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας ότι το κάνει με το αζημίωτο. Έχει πάρει με απευθείας αναθέσεις πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ από Δήμους, πάρα πολλές χιλιάδες ευρώ από Περιφέρειες και από Υπουργεία – ειδικά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επιπλέον, ο κάτοχος της εταιρίας συμμετέχει με 5 διαφορετικές εταιρίες σε διαγωνισμούς, όπου προφανώς και μια από αυτές θα πάρει το διαγωνισμό, δηλαδή έχουμε μια πολύ στρεβλή εφαρμογή του ανταγωνισμού. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που αποδεικνύεται και δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, είναι ότι για πολλά χρόνια η εταιρία κερδοσκοπεί, παίρνει δηλαδή δημόσιο χρήμα με αδιαφανή τρόπο, σε αντάλλαγμα της υποστήριξης που δίνει σ’ αυτή την κυβέρνηση.

Για τη σημερινή κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία

Η Δυτική Μακεδονία είναι η περιοχή που στήριξε το μεγαλύτερο εκβιομηχανιστικό εγχείρημα στη χώρα, με τη ΔΕΗ, τα ορυχεία και τελικά μετά απ’ όλα αυτά μετράει τις πληγές της. Η εξαγγελία της βίαιης απολιγνιτοποίησης δια στόματος Πρωθυπουργού χωρίς καμιά προετοιμασία, είχε ως αποτέλεσμα δυστυχώς το μόνο που αυξάνεται αυτή τη στιγμή να είναι η ανεργία. Έχουμε πλέον των 4.000 νέων ανέργων λόγω των ορυχείων και τώρα ο Πρωθυπουργός ξαναπάει πίσω και λέει να ανοίξουν τα ορυχεία, αλλά χωρίς να έχει γίνει καμιά προετοιμασία. Το πιο σοβαρό όμως απ’ όλα είναι ότι μια μετάβαση για να είναι δίκαιη θέλει και πόρους – που στην περίπτωσή μας δεν είναι επαρκείς – αλλά κυρίως θέλει συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Εδώ βλέπουμε δυστυχώς δημόσιο χρήμα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και από το Ταμείο Ανάκαμψης, να πηγαίνει σε πολύ λίγες εταιρίες, μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού.

Παράλληλα, έχουν ναρκοθετηθεί τελείως οι Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ) κι ενώ η κοινωνία κινητοποιείται, δηλαδή Δήμοι, πολίτες κάνουν ΕΚΟΙΝ για να έχουν και όφελος, βλέπουμε ότι μετά δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος για να συνδεθούν. Και μάλιστα, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση που έφερε ο κ. Σκρέκας εν μέσω καλοκαιρού, στις 12 Αυγούστου, ο ίδιος θα είναι εκείνος που θα διαλέγει, με περίεργα κριτήρια, ποιες μονάδες ΑΠΕ θα μπαίνουν πρώτες στο δίκτυο, ενώ πριν υπήρχε μια προτεραιοποίηση με βάση το χρόνο κατάθεσης της αίτησης.

Όμως πέρα από αυτό, θέλω να πω ότι όταν πας να κάνεις απολιγνιτοποίηση και πράσινη μετάβαση, πρέπει και να έχεις φροντίσει να εκσυγχρονίσεις και να επεκτείνεις τα δίκτυα, να κάνεις υποσταθμούς κτλ, τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Και φυσικά δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και για ζητήματα όπως είναι η θέρμανση και η ψύξη στα σπίτια. Παράδειγμα, η τηλεθέρμανση στη Φλώρινα κόπηκε για να πάει φυσικό αέριο στα σπίτια,  τη στιγμή που όλη η Ευρώπη κάνει τηλεθερμάνσεις, αυτό είναι το μέλλον. Μιλάμε για απαράδεκτη επιλογή.

Κι όλα αυτά ειδικά στη Φλώρινα, όπου σημειώνονται οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες κάθε χρόνο. Και μιλάω για την πόλη της Φλώρινας που είναι πρωτεύουσα νομού, πόσω μάλλον για τα χωριά, που εκεί βεβαίως είναι ακόμα πιο χαμηλές οι θερμοκρασίες. Μια περιοχή που επί χρόνια στήριξε τη ΔΕΗ και ως αντάλλαγμα δεν έχει ούτε έργο τηλεθέρμανσης. Έργο που καρκινοβατούσε για πολλά χρόνια κι όταν πια ξεκόλλησε, αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να «πετάξει» το επενδεδυμένο κεφάλαιο και να φέρει φυσικό αέριο για θέρμανση στα σπίτια. Και το αποκορύφωμα, τώρα μας λένε ‘γυρίστε πάλι στο πετρέλαιο’! Αυτά δείχνουν ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και για τη Δίκαιη Μετάβαση και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και δυστυχώς την πληρώνει ο κόσμος. Όλα αυτά όμως θα τα αλλάξουμε, είναι πρώτη προτεραιότητα.

Για το αν επηρεάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή είπε «όλα στο φως», εννοώντας το. Αποδεχτήκαμε και το αίτημα να επεκταθεί η έρευνα και σε άλλη περίοδο, ζητήσαμε όμως να γίνει σε ξεχωριστή Εξεταστική Επιτροπή, διότι εδώ έχουμε πιάσει «με τη γίδα στην πλάτη» την κυβέρνηση για συγκεκριμένες παρακολουθήσεις, Κουκάκη, Ανδρουλάκη. Η κυβέρνηση τώρα προσπαθεί να συγκαλύψει τα γεγονότα επικαλούμενη το απόρρητο, ενώ βλέπουμε τους πρώην διοικητές να μην το επικαλούνται, ο κ. Ρουμπάτης στην Επιτροπή μίλησε καθαρά. Δεν υπάρχει απόρρητο ενώπιον της Βουλής, αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, έχουν τοποθετηθεί όλοι οι συνταγματολόγοι, ο κ. Καραμανλής, βουλευτές της ΝΔ. Εδώ κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια και να στρέψουν τα βλέμματα αλλού. Εμείς λοιπόν λέμε, ας αποχαρακτηριστούν όλα τα στοιχεία που έχει η ΕΥΠ για όλες τις περιόδους κι ας έρθουν στη Βουλή. Να έρθουν όμως πρωτίστως του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη, γιατί αυτό είναι το μείζον σήμερα, δεν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα από αυτή την εκτροπή.

Ακούστε εδώ το ηχητικό:

https://youtu.be/Pq88GfPChwI