H Π. Πέρκα στο ΣΚΑΙ 100,3: «Ακριβοπληρωμένα golden boys κερδοσκοπούν εις βάρος του Ελληνικού λαού» (audio)

Για την ρήτρα αναπροσαρμογής και την ενεργειακή κρίση

Από τότε που εφαρμόστηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής και είδαμε τις πρώτες αυξήσεις κάναμε ένα σωρό παρεμβάσεις και προτάσεις, που δυστυχώς η κυβέρνηση δεν ακολούθησε. Δεν ακολούθησε όχι μόνο τις δικές μας, αλλά και της εργαλειοθήκης που πρότεινε η ΕΕ. Αυτές είχαν να κάνουν με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, το παράδειγμα των χωρών της Ιβηρικής που απεξάρτησαν την χονδρική τιμή ρεύματος από τις μονάδες φυσικού αερίου, την αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία είναι ανεπαρκής και καθυστερημένη, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και άργησε και δεν τόλμησε. Είναι προφανές ότι αποτελεί πολιτική της επιλογή.

 

Για τα ουρανοκατέβατα κέρδη στην αγορά ενέργειας

Η Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια κ. Σίμσον μίλησε στη Βουλή για «ουρανοκατέβατα κέρδη».

Η ΡΑΕ έχει όλα τα στοιχεία. Δεν μας έχει απαντήσει αν τα έχει δώσει στην κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι πια κανείς δεν αμφιβάλλει ότι υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη και ότι κάποιοι αυτή την εποχή που στενάζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, έχουν βγάλει πάρα πολλά λεφτά και μιλάω για τους καθετοποιημένους προμηθευτές-παραγωγούς.

Εμείς μιλάμε για διαφάνεια, για μία ρήτρα αναπροσαρμογής που εάν είχε εφαρμοστεί τον Αύγουστο του ΄20, που είχαμε κατάρρευση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια λόγω covid, θα είχαμε μείωση των τιμών.  Δεν είδαμε ποτέ αυτή τη μείωση. Αντίθετα εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του ΄21, όπου στην πραγματικότητα, μετακύλησε όλο το κόστος στους καταναλωτές.

 

Για τον σχεδιασμό μεγάλης παρέμβασης από την κυβέρνηση:

Μακάρι να δούμε παρέμβαση για την μείωση των λογαριασμών του ρεύματος. Τώρα είμαι στη Φλώρινα, ξέρετε σας μιλώ με 9 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη περιοχή, όπου μέχρι τώρα λέγαμε ότι ο κόσμος εδώ δουλεύει για να πληρώνει λογαριασμούς για να ζεσταίνεται…Τώρα λέμε ότι δεν μπορεί να πληρώσει –όσο και να δουλεύει- με τους λογαριασμούς που λαμβάνει. Άρα θέλω να πω ότι είναι πάρα πολύ αργά και αναρωτιόμαστε κι επιμένουμε γιατί η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε και δεν εφαρμόζει αυτό που κάνουν οι χώρες της Ιβηρικής, οι οποίες μειώνουν γύρω στο 50% τις τιμές του ρεύματος, γιατί δεν μπαίνει πλαφόν στην χονδρεμπορική, γιατί δεν λειτουργεί προθεσμιακή αγορά και διμερή συμβόλαια.

Γιατί αυξήθηκε η εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο; Με πρόσχημα την απολιγνιτοποίηση μας δέσμευσαν στο φυσικό αέριο, το οποίο είναι ορυκτό καύσιμο. Εμείς λέμε απανθρακοποίηση. Αντί λοιπόν κάθε μονάδα λιγνίτη που κλείνει, να αντικαθίσταται με ΑΠΕ, είχαμε μία αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ηλεκτρικό μείγμα. Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι πρέπει να υπάρχει Ειδικό Χωροταξικό, υπάρχουν εργαλεία και μάλιστα η πράσινη μετάβαση πρέπει να έχει μαζί της την κοινωνία, να ενισχυθούν οι  ενεργειακές κοινότητες, να έχουν όφελος οι τοπικές κοινωνίες. Είμαι σε μία περιοχή που ζει αυτή τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, θέλει μέριμνα, θέλει εργαλεία.

 

Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση

Το πρόβλημα είναι ότι όταν κλείνεις μια λιγνιτική μονάδα, πρέπει να έχεις τα εργαλεία και να έχεις προετοιμαστεί. Εμείς είχαμε κάνει ήδη το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, είχαμε προετοιμαστεί νομοθετώντας τις ενεργειακές κοινότητες, ώστε να συμμετέχουν οι τοπικές κοινωνίες.

Για να λειτουργήσουν οι ΑΠΕ πρέπει να υπάρξει αποθήκευση ενέργειας. Όλη η Ευρώπη λειτουργεί με καινοτομίες. Εδώ δεν υπάρχει ούτε το θεσμικό πλαίσιο. Άρα η κριτική μας είναι ότι δεν ήθελε στην πραγματικότητα να γίνει απολιγνιτοποίηση ή απανθρακοποίηση που είναι το σωστότερο. Ήθελε να εξυπηρετήσει τα lobby του φυσικού αερίου. Γι’ αυτό εξαρτήθηκε η χώρα έτι περαιτέρω από το φυσικό αέριο, το οποίο συμβάλει πάρα πολύ στην αύξηση των τιμών. Κι επίσης να υπενθυμίσω ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή μας είπε ότι οι λιγνίτες είναι ακριβοί, βεβαίως έχουν το κόστος των ρύπων, επέμενε όμως ότι είναι πιο ακριβοί από το φυσικό αέριο.

 

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού:

Είναι αρκετή;  Δεν λέμε όχι σε όλα, κάνουμε προγραμματική αντιπολίτευση, έτσι όπως το πάνε τόσο αργά και με τέτοια ανεπάρκεια στα μέτρα, δεν λύνεται το πρόβλημα. Εμείς δεν λέμε ότι υπάρχει μαγικό ραβδί, αφήστε με όμως να σας απαντήσω και πείτε μου ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που λέει ότι είναι μια χαρά τα μέτρα. Δεν υπάρχει κανένα. Κάνουμε την κριτική μας κι έστω κι ένα ευρώ αύξηση το στηρίζουμε, προφανώς αφού υποφέρει ο κόσμος. Αλλά λέμε ότι είναι ανεπαρκή και χρειάζονται κι άλλες παρεμβάσεις.

Επειδή αναφερθήκατε στον πόλεμο και στην παγκόσμια κρίση, πρώτον επισημαίνω ότι αυτά στη χώρα μας είχαν ξεκινήσει νωρίτερα και δεύτερον είμαστε η πιο ακριβή χώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα με τους πιο χαμηλούς μισθούς. Αυτό είναι αντικειμενικό, γιατί συμβαίνει αυτό; Αυτό λέμε. Έχουμε τους πιο χαμηλούς μισθούς με την πιο υψηλή τιμή ρεύματος, 287€ ήταν προχθές το νούμερο. Μεγάλη διαφορά, απαιτείται πολιτική παρέμβαση.

 

Σχετικά με το θέμα της στοχοποίησης του Στάσση και το θέμα της ΔΕΗ

Δεν υπάρχει στοχοποίηση του κ. Στάσση, διαφωνώ. Καταγγέλλουμε την επιλογή της κυβέρνησης να αμείβεται με μισθό 360000 ευρώ τον χρόνο. Λέτε ότι επί ΝΔ και κ. Στάσση η ΔΕΗ έμεινε όρθια, αλλά γονάτισε ο κόσμος.

Υπενθυμίζω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος είχε μείωση στην τιμή του ρεύματος 12% μεσοσταθμικά και σήμερα η ΔΕΗ δεν μπορεί να καμαρώνει, ούτε η κυβέρνηση – ούτε ο κ. Στάσσης ότι αύξησε τη μετοχή της σε βάρος του λαού. Η ΔΕΗ κερδοσκοπεί ήδη από το 2019 που αγόραζε και πουλούσε 4 φορές πάνω.

Ας τον κρίνουν αυτοί που τους ενδιαφέρει αν είναι επιτυχημένος επιχειρηματικά. Εμένα πολιτικά με ενδιαφέρει, κερδοσκοπεί εις βάρος του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η κριτική και αυτή είναι η ουσία. Η ΔΕΗ και ιδιωτικοποιήθηκε που ακόμη και στη Γερμανία άνοιξε η κουβέντα για επανακρατικοποίηση δικτύων κι εργαλείων. Το ίδιο για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ λέει και η Ευρώπη. Μόνο εδώ σε περίοδο κρίσης ιδιωτικοποιούμε τα εργαλεία, που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να παρέμβουμε και να μειώσουμε το κόστος στους καταναλωτές.

Με τον κ.Στάσση δεν είναι προσωπικό το θέμα. Δεν μπορεί να ακριβοπληρώνεις τα golden boys –δεν είναι μόνο ο κ.Στάσσης– για να κερδοσκοπούν εις βάρος του ελληνικού λαού. Λέμε ότι η ΔΕΗ συμμετέχει στο καρτέλ, δεν ελέγχεται ο μηχανισμός, κερδοσκοπούν.

 

Ακούστε εδώ:

https://youtu.be/fFkZfWKcq7E