H Π. Πέρκα στη συνεδρίαση για την ενεργειακή αγορά: «Η κυβέρνησή σας καταστρέφει την παραγωγική βάση της χώρας και πρέπει να φύγει χθες» (video)

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού αρχικά στηλίτευσε το γεγονός της σύντομης συζήτησης του νομοσχεδίου -άλλο ένα νομοσχέδιο fast-track- και τις ημερομηνίες που επιλέχθηκαν για την επεξεργασία και ψήφισή του.

Στη συνέχεια, σχολίασε την τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού: «Κάθε φορά είναι σαν να πετάει την μπάλα στην εξέδρα και να απαντάει σε άλλα ερωτήματα. Επιμένει να μας λέει – σαν να μην καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί η αγορά – να μην κοιτάμε την υψηλή τιμή ρεύματος στην χονδρεμπορική, αλλά να κοιτάμε την λιανική που δήθεν είναι χαμηλή. Δηλαδή κάποιος χάνει; Ή έρχονται οι επιδοτήσεις; Δε ξέρετε κ. Υπουργέ ότι η εκ των προτέρων εξαγγελία επιδοτήσεων- σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς- οδηγεί σε επιπλέον αυξήσεις αφού αυτός που παράγει ξέρει ότι θα καλυφθεί η αύξησή του επειδή κάποιος επιδοτεί τους καταναλωτές; Αυτή είναι η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς…δεν θα σας τα μάθουμε εμείς, έπρεπε να τα ξέρετε καλύτερα».

«Απλά και πολύ καθαρά. Εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο, σημειώνουμε σε όλους τους τόνους ότι υπάρχουν υπερκέρδη στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Στην αρχή ο κ. Υπουργός έλεγε ότι δεν υπάρχουν. Μετά από πολλές πιέσεις, παραδέχτηκε ότι δημιουργούνται υπερκέρδη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είπε θα δώσω εντολή στη ΡΑΕ να τα βρει για να τα φορολογήσω με 90%. Στον δημόσιο λόγο ακούμε στελέχη της ΝΔ να λένε ότι τα φορολόγησαν…Ούτε ένα ευρώ δεν έχει φορολογηθεί μέχρι σήμερα από τα 2,2 δις που εμείς υπολογίσαμε και κανείς δεν μας είπε πως το νούμερο που βρήκαμε είναι λάθος αφού βασιστήκαμε σε στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η ΡΑΕ υπολόγισε τα υπερκέρδη σε 927 εκ. Όποιο και εάν είναι το ποσό ακόμα το ψάχνετε και προφανώς δεν έχει φορολογηθεί», παρατήρησε σχετικά με την υποτιθέμενη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια.

«Έχουν φύγει 2,2 δις από τη ρευστότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και δεν έχει επιστραφεί ούτε 1 ευρώ. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει 330 εκ. ευρώ υπερκέρδη και υπάρχει παραδοχή. Ο κ. Υπουργός μας διαβεβαιώνει ότι θα τα ανακτήσουμε…μα πότε; Το πότε έχει σημασία, γιατί ξέρετε αν κλείσουν επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολο να ξανανοίξουν. Δεν σας πιστεύουμε λοιπόν…έχει περάσει 1,5 χρόνος και ακόμα ψάχνετε τα ποσά.

Πάνω στα δις υπερκέρδη που αφήσατε τόσο καιρό να δημιουργούνται και να μη φορολογούνται, βλέπουμε μία νέα γενιά υπερκερδών. Αυτή τη φορά στη προμήθεια. Τα υπολογίσαμε κι αυτά και σας λέμε ότι πρόκειται για 485 εκ. ευρώ μόνο για τον Σεπτέμβρη. Με αυτά τι θα γίνει;

Ήρθατε τον Ιούλιο και φέρατε νομοσχέδιο για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής – που πάλι στο δημόσιο λόγο έπαιξε πολύ- γιατί ήταν όντως ήταν ληστρική και ανέβαζε τους λογαριασμούς και χάρηκε κι ο κόσμος που πίστεψε πως όντως την καταργήσατε. Το είχαμε πει πάλι τότε. Δεν την καταργείτε, την βάζετε σε κυμαινόμενα τιμολόγια και οι τιμές αυξήθηκαν παραπάνω από πριν που υπήρχε η ρήτρα.

Υποτίθεται ότι θεσμοθετήσατε κι έναν προσωρινό μηχανισμό ανάκτησης. Το είχαμε πει και τότε και σήμερα αποδεικνύεται ότι είχαμε δίκιο. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές γιατί ο μηχανισμός αφήνει μεγάλο περιθώριο κέρδους. Σας αναφέρω το παράδειγμα των υδροηλεκτρικών. Η τιμή που καθορίσατε με ΥΑ, είναι 112 ευρώ/MWH στα υδροηλεκτρικά. Ξέρετε κ. Υπουργέ πόσο κόστος έχουν τα υδροηλεκτρικά; 20-25 ευρώ! Καθίστε να τα υπολογίσετε και ελάτε να μου πείτε ότι δεν είναι έτσι.

Κι ας μη διαφωνήσουμε στα νούμερα, για να συνεννοηθούμε λοιπόν και να συμφωνήσουμε σε κάτι. Υπολογίστε ανά μονάδα παραγωγής το πραγματικό κόστος και πάνω σε αυτό βάλτε ένα εύλογο ποσοστό κέρδους 5%. Γιατί δεν κάνετε αυτό; Διότι όσο και να επιδοτείτε, στην ουσία ενισχύετε την αισχροκέρδεια. Δίνεται λεφτά στους πολίτες και τις επιχειρήσεις για να πληρώνουν τους υπέρογκους λογαριασμούς από τη μία και από την άλλη δεν μειώνετε τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ και έτσι ξαναπληρώνουν οι πολίτες από δύο μεριές – χώρια τις άδικες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ. Όλα αυτά είναι πολλά δισεκατομμύρια, τα οποία καταλήγουν σε άλλες τσέπες και όχι εκεί που υποτίθεται ότι τα δίνετε», κατέληξε.

Σχετικά με τις αναφορές του Υπουργού για τις ΑΠΕ, σημείωσε: «Με αυτό το νομοσχέδιο βλέπουμε ότι νομιμοποιείτε εκ των υστέρων. Είναι φανερό ότι την επιστήμη της χωροταξίας δεν την κατέχετε, δεν την αναγνωρίζετε και μάλλον είναι εμπόδιο για σας. Έτσι εξηγείται ότι αυτή η χώρα, που κυβερνήθηκε επί σειρά ετών από την παράταξή σας, δεν απέκτησε ποτέ κρίσιμα εργαλεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και έφτασε ως ένα σημείο στην κατάρτιση Δασικών Χαρτών, Εθνικού Κτηματολογίου και τώρα ξαναγυρίζουμε πίσω.

Εκ των υστέρων λοιπόν νομιμοποιήσεις. Να μην έχουμε Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Κάνουμε πράσινη μετάβαση με τις τοπικές κοινωνίες απέναντι. Ίσως να μην έχουν παντού δίκιο, όμως πρέπει να μπει μια τάξη, να ξέρουμε που χωροθετείται και τι. Εσείς δεν λέτε κουβέντα για το Ειδικό Χωροταξικό».

«Ηλεκτρικός χώρος κ. Υπουργέ. Είμαι Βουλευτής Φλώρινας, της λιγνιτικής περιοχής. Οργανώνεται η τοπική κοινωνία και πάει να κάνει Ενεργειακές Κοινότητες που κι αυτές τις έχετε θάψει και όταν πάνε να συνδεθούν οι άνθρωποι, δεν βρίσκουν ηλεκτρικό χώρο», σημείωσε για την ανυπαρξία ηλεκτρικού χώρου.

Έπειτα, παρατήρησε για την κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας για τη σύνδεση έργων ΑΠΕ: «Κάπου είδα μια συνέντευξή σας και απαντήσατε ότι ‘θέλουμε μεγάλες επενδύσεις’. Άλλη μια απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση είναι η κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας. Έχει δημιουργήσει τρομερή αναστάτωση στις επιχειρήσεις και τις ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες έχουν μπει σε μια διαδικασία να νοικιάσουν χωράφια, να πληρώσουν εγγυητικές, να μπουν σε έξοδα…και περιμένουν να συνδεθούν και βρίσκουν μια ΥΑ η οποία καταργεί τη χρονική προτεραιότητα για χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης και βάζει άλλα κριτήρια! Σας έχουμε καταθέσει ερώτηση και περιμένουμε απάντηση.

Έχετε αναστατώσει όλη την αγορά. Να γίνουν μεγάλες επενδύσεις, αλλά δεν πρέπει πρώτα να ωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες, οι ενεργειακές κοινότητες, οι μικρότερες επενδύσεις ΑΠΕ; Δηλαδή πάλι αυτή η συγκέντρωση σε τρεις-τέσσερις μεγάλους…έχετε πια ξεπεράσει τα όρια σε όλα τα επίπεδα».

Σχετικά με την ακρίβεια, σημείωσε: «Αμφισβητείτε και τα νούμερα. Βγήκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για τις ΡΑΕ (ACER) και λέει ότι είμαστε η τρίτη χώρα σε ακρίβεια αν υπολογίσουμε την αγοραστική δύναμη των πολιτών ενώ δίνονται πολλές επιδοτήσεις. Τα είπε πριν ο κ. Φάμελλος τα στοιχεία της Eurostat.

Ακούστε όμως λίγο. Υπάρχουν κάποια πολύ ευαίσθητα σημεία που δεν προσέχετε. Δήμοι, ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, …τι κάνετε με αυτούς; Δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Τα κόστη μετακυλίονται στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος ούτως ή άλλως πάσχει και δεν έχει πάρει καμία ανακούφιση στα αγροτικά εφόδια και στο αγροτικό ρεύμα και τώρα πλέον αυξάνονται οι τιμές των ΤΟΕΒ καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα.

Σας ενημερώνω ότι στην περιοχή μου οι κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει και σφάζουν τα κοπάδια τους. Αν η κυβέρνησή σας δεν ευαισθητοποιείται ούτε με την καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας, με ορατό τον κίνδυνο του επισιτισμού, πρέπει να φύγει χθες».

Δείτε εδώ το βίντεο:

https://youtu.be/lirVxsUjht8