45o φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

ΦΛΩΡΙΝΑ: Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019, Νέο πάρκο, 9:00΄ μ.μ.

Νέε, νέα.

     Πάρε μέρος στις εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή!

Το μεγαλύτερο πολιτικό-πολιτιστικό Φεστιβάλ νεολαίας είναι για ακόμη μια χρονιά πιστό στο ραντεβού του με όλους εμάς που:

     Δεν συμβιβαζόμαστε, στον 21ο αιώνα, με την εκμετάλλευση και την αδικία. Δεν συμβιβαζόμαστε με την δουλειά χωρίς δικαιώματα, την ανεργία, τις  άθλιες συνθήκες εργασίας, την μερική απασχόληση από τη μία και τις πολλές ώρες δουλειάς από την άλλη, την έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Με τους  πολέμους για τα κέρδη των αφεντικών, τον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων από τις πατρίδες τους.

     Δεν αποδεχόμαστε όλα αυτά που το σύστημα προσπαθεί να μας παρουσιάσει ως φυσικά και δεδομένα. Δεν είναι δεδομένο να μην μπορούμε να ονειρευόμαστε, να προσπαθούμε να χωρέσουμε τις προσδοκίες μας για μια ζωή στα πλαίσια του «εφικτού» που μας παρουσιάζουν σαν ρεαλισμό! Δεν είναι μονόδρομος ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας σημαίνει μείωση των θέσεων εργασίας και αύξηση της εντατικοποίησης. Δεν είναι μοιραίο κάποιοι να ζουν στο όριο ή και κάτω από το όριο  της φτώχειας και κάποιοι να πλουτίζουν διαρκώς! Δεν είναι μονόδρομος να αναγκαζόμαστε να φεύγουμε από τη χώρα μας για να βρούμε δουλειά πάνω στο αντικείμενό μας ή να εξελίξουμε την επιστήμη μας!

     Γι’ αυτό επιλέγουμε και συμμετέχουμε στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Αυτή είναι η πραγματική απάντηση στις ανησυχίες κάθε νέου – «κάτι πρέπει να γίνει» , «πως θα αλλάξουν τα πράγματα». Γι’ αυτό αποτελεί μονόδρομο η συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για όποιον δεν συμβιβάζεται με τα όρια που  τα ου επιβάλλουν το σύστημα, το κράτος, το κέρδος των αφεντικών.

Απάντηση σε αυτά είναι περισσότεροι νέοι και νέες, εργαζόμενοι και άνεργοι, σπουδαστές στην κατάρτιση, φοιτητές και μαθητές, να δυναμώσουν με την συμμετοχή τους το κίνημα, να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, συλλόγων, μαθητικών συμβουλίων. Να ενισχυθεί η αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης για την διεκδίκηση δουλειάς, σπουδών, ζωής με βάση τις δυνατότητες που έχει η εποχή. Σ’ αυτό, τον δρόμο μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις, μπορούμε να αποσπάμε δυνάμεις, από τη λογική ότι είναι μονόδρομος ο δρόμος του περιορισμού των απαιτήσεών μας για τη ζωή και το μέλλον μας στο όνομα των «επενδύσεων», για την μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου, αρκεί ο αγώνας μας να είναι μαζικός, να έχει διάρκεια, να μας φοβούνται. Αυτό αποτελεί και την πραγματική σύγκρουση σήμερα!

Σήμερα η μοναδική ελπίδα για να αλλάξουμε τα πράγματα είναι να δυναμώσει η διεκδίκηση, να γυρίσουν περισσότεροι νέοι την πλάτη στην κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και να επιλέξουν τον συλλογικό δρόμο του αγώνα.

Γιατί οι αλλαγές που έχουμε ανάγκη σήμερα θα έρθουν από τα κάτω, μετρώντας βήματα στην αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού.

     Αυτό έχει αποδείξει και η πείρα από τις σοσιαλιστικές επαναστάσεις και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ου αιώνα: τίποτα δεν είναι δεδομένο, μπορούν να υπάρχουν αλλαγές, κλονισμοί σε αυτό το σύστημα, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν, χωρίς εκμετάλλευση.

     Μέσα από αυτόν το δρόμο δημιουργούνται οι συνθήκες για ριζικές αλλαγές και ανατροπές προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, για την Ελλάδα του Σοσιαλισμού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Έκθεση Φωτογραφίας / Συζητήσεις / Βιβλιοπωλείο / Ταβέρνα / Συναυλία /

Πολιτική ομιλία με ομιλητή τον Θανάση Χαστά, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ