Υπόμνημα προς πρωθυπουργό για θέματα που αφορούν το επιμελητήριο Φλώρινας

Προτάσεις του Επιμελητήριου Φλώρινας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητήριου Φλώρινας κ. Σαπαλίδη Σαββα με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και το Υπουργικό Συμβούλιο ενόψει της ΔΕΘ στο Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης.

Κύριε Πρόεδρε,

Θα θέλαμε κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση σας στην σημερινή συνάντηση για να συζητήσουμε από κοντά τα θέματα που αφορούν τον ρόλο των επιμελητηρίων στην προώθηση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στο Επιμελητήριο Φλώρινας, το οποίο εκπροσωπώ, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι απαριθμεί σήμερα περίπου 2.600 ενεργές επιχειρήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις (2.400, 92%), και μόνο 133 επιχειρήσεις είναι κεφαλαιουχικές (5%). Υπάρχουν επίσης και 13 συνεταιριστικές επιχειρήσεις (0,5%).

Τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Φλώρινα είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και υπάρχει τεράστια έλλειψη μεσαίων προς μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι με βάση τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Φλώρινας, την τελευταία δεκαπενταετία έχει μειωθεί ο συνολικός αριθμός  των επιχειρήσεων από 3.400 στις 2.600, δηλαδή ποσοστό συρρίκνωσης της τάξης του 25%, καθώς σχεδόν κάθε έτος οι διαγραφές είναι περισσότερες από τις εγγραφές.

Μπορούμε λοιπόν, με βεβαιότητα να πούμε ότι η Φλώρινα αποτελεί μια περιοχή που φθίνει  δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια, με τις αλληλοδιαδεχόμενες οικονομικές,  υγειονομικές, και ενεργειακές κρίσεις, να αποτελούν τροχοπέδη της οποιαδήποτε αναπτυξιακής πορείας της περιοχής.

Η φθίνουσα αυτή πορεία όμως της Π.Ε. Φλώρινας, δεν οφείλεται όμως μόνο στις παραπάνω οικονομικές κρίσεις, οι οποίες είναι πασιφανές ότι την επιτάχυνε, αλλά οφείλεται κυρίως στην πάγια  έλλειψη από την πλευρά όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, μιας στρατηγικής ισόρροπης  περιφερειακής ανάπτυξης.

Ως συνέπεια αυτής της έλλειψης ισόρροπης περιφερειακής πολιτικής η Φλώρινα, αλλά  αντιμετωπίσθηκε ως μια παραμεθόριος μειονεκτική περιοχή της Ελλάδας, αντί να της αναγνωριστεί η γεωπολιτική της σημασία ως Νότιας Πύλης Εισόδου της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια.

Κύριε Πρόεδρε,

Η Π.Ε. Φλώρινας είναι κυρίως γνωστή μέχρι τώρα ως ένας από τους κύριους Ενεργειακούς Κόμβους Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με βάση τον λιγνίτη. Οικονομική όμως δραστηριότητα η οποία όμως αργά ή γρήγορα θα εκλείψει και θα πρέπει να αντικατασταθεί με άλλες τουλάχιστον εξίσου προσοδοφόρες παραγωγικές δραστηριότητες.

Ο πρωτογενής τομέας και ο αγροδιατροφικός κλάδος θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή αυτή του παραγωγικού μοντέλου, καθώς η περιοχή παράγει μια σειρά υψηλής διατροφικής αξίας αγροδιατροφικά προϊόντα, όπως φασόλια, πιπεριές, κρασιά, τυροκομικά προϊόντα, τα οποία όμως δεν μπορέσαμε να πιστοποιήσουμε, να τυποποιήσουμε και να προωθήσουμε επαρκώς στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, με εξαίρεση μόνο τα κρασιά.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από αξιόλογο φυσικό πλούτο και σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση του τουρισμού είναι η κατάλληλη προώθηση του τουριστικού προϊόντος και η αναζήτηση νέων αγορών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Τέλος, οι δυνατότητες ανάπτυξης βιομηχανικών και εμπορευματικών υποδομών στην περιοχή μας είμαι τεράστιες, λόγω ακριβώς του ρόλου που μπορεί διαδραματίσει ως Νότιας Πύλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, μετεξελισσόμενη σε ένα  διαμετακομιστικό κέντρο, διεθνούς εμβέλειας, πέραν του ενεργειακού της χαρακτήρα.

Οι δυνατότητες αυτές θα πολλαπλασιαστούν εκθετικά εφ’όσον πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες αποτελούν πάγιο αίτημα του Επιμελητηρίου μας:

  • Ολοκλήρωση του κάθετου άξονα στην Εγνατία Οδό: Κοζάνη – Πτολεμαΐδα – Φλώρινα – Νίκη.
  • Εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκη – Φλώρινα, και σύνδεση με το αντίστοιχο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βορείου Μακεδονίας.
  • Αναβάθμιση της ΒΙΠΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ και σύνδεση της με το κεντρικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.
  • Δημιουργία κέντρου Agrologistics στην Περιοχή του Αμύνταιου.

Επιπροσθέτως, θα απαιτηθεί η υλοποίηση μιας σειράς μέτρων για την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, όπως:

  1. Δημιουργία ουσιαστικών κινήτρων (κυρίως φορολογικών) για την προώθηση των συνεργασιών/συγχωνεύσεων των πολύ μικρών επιχειρήσεων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας τους.
  2. Δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών μηχανισμών ίδρυσης και λειτουργίας τοπικών δικτύων επιχειρήσεων (clusters), με την συμμετοχή υφιστάμενων πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και νέων επιχειρηματιών, και με την ενεργό υποστήριξη του Επιμελητηρίου Φλώρινας.
  3. Χρηματοδοτική ενίσχυση επενδύσεων που υλοποιούν Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες συνοριακές περιοχές, όπως είναι η Φλώρινα.
  4. Χρηματοδοτική υποστήριξη νέων για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων με τοπική προστιθέμενη αξία, και με σκοπό την κάλυψη αναγκών της τοπικής αγοράς, αλλά και την αξιοποίηση των τοπικών ιδιαίτερων συγκριτικών πλεονεκτημάτων, (κάτι το οποίο δεν επιτυγχάνεται μέχρι στιγμής με τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά μέσα).

Τέλος, θα απαιτηθεί η σχεδίαση και εφαρμογή ενός άλλου Εθνικού Αναπτυξιακού Μοντέλου Ανασυγκρότησης της περιοχής, ενός Μοντέλου που θα βασίζεται στις αρχές του ολοκληρωμένου και αειφόρου τοπικού και περιφερειακού σχεδιασμού, και θα αξιοποιεί τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Η υλοποίηση αυτού του νέου Αναπτυξιακού Μοντέλου, θα επιτρέψει να μετατραπεί η Φλώρινα από μια απομακρυσμένη και παρηκμασμένη οικονομικά περιοχή σε μια ανθούσα οικονομικά και ισχυρή γεωπολιτικά περιοχή.

Κύριε Πρόεδρε,

Στο υπόμνημα αυτό περιγράψαμε συνοπτικά τις θέσεις και απόψεις του Επιμελητηρίου Φλώρινας,  για το κρίσιμα θέματα της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης στην Π.Ε. Φλώρινας.

Είμαστε σε κάθε περίπτωση διαθέσιμοι να αναλύσουμε περαιτέρω τις θέσεις μας αυτές, ευελπιστώντας ότι θα συμβάλουν θετικά σε έναν ανοιχτό και δημιουργικό κοινωνικό διάλογο.

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας

Σάββας Σαπαλίδης