Τ.Ε. Φλώρινας του ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την αύξηση της τιμής του κάρβουνου για τους κατοίκους της περιοχής

Δεν έφταναν η ενεργειακή φτώχεια που εκτινάσσεται στην περιοχή και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, η ακρίβεια στο Σούπερ Μάρκετ, τα καύσιμα που κατατρώνε το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

Δεν έφτανε η «πράσινη» μετάβαση που κλείνει τον ΑΗΣ Μελίτης σπρώχνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους από τα γύρω χωριά, που στερεί την δυνατότητα φθηνής θέρμανσης μέσω τηλεθέρμανσης.

Πλέον οι κάτοικοι της Μελίτης και του Σκοπού καλούνται να πληρώσουν το κάρβουνο που αγοράζουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους  σε θέρμανση από τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, με αύξηση πάνω από 40%. Επίσης και στους άλλους οικισμούς, περιορίζεται ο όγκος του κάρβουνου που πουλιέται σε καλύτερη τιμή.

Αυτή η εξέλιξη θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή φτώχεια που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, είναι ένα ακόμα χτύπημα στο λεηλατημένο εισόδημα που δεν φτάνει ούτε για 15 μέρες του μήνα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της θέρμανσης και της ενέργειας, της στρατηγικής της «πράσινης» μετάβασης που έχει οδηγήσει το αγαθό της θέρμανσης να είναι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Η δυνατότητα φθηνής θέρμανσης του λαού  έρχεται σε σύγκρουση με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια, τις εξορύξεις. Με αυτό το κριτήριο καθορίζει ο επιχειρηματίας τις τιμές του, πατώντας στο μονοπώλιο στην εξόρυξη του κάρβουνου ανεβάζει τις τιμές για να εξασφαλίσει τα κέρδη του αδιαφορώντας για την αδυναμία των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στο υπέρογκο κόστος.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής να μην μείνει με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην εξαθλίωση που του ετοιμάζουν. Μέσα από τους φορείς του να οργανώσει τον αγώνα του και να διεκδικήσει:

  • Καμία αύξηση στην τιμή του κάρβουνου για την Μελίτη και το Σκοπό.
  • Να γίνει μείωση της τιμής για όλα τα χωριά της περιοχής δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Να συνεχίσει απρόσκοπτα ο ΑΗΣ Μελίτης τη λειτουργία του και να ολοκληρωθεί η τηλεθέρμανση για τη Φλώρινα και τη Μελίτη.

Τομεακή Επιτροπή Φλώρινας του ΚΚΕ

Φλώρινα 05/07/2024