Τηλεθέρμανση με βιομάζα από πέλλετ: ακριβότερη από το πετρέλαιο!

Η τηλεθέρμανση με βιομάζα είναι ένας στόχος που οραματιστήκαμε από την περίοδο της δικής μου δημαρχείας (2011 – 2014) και είχαμε δρομολογήσει την απεξάρτηση της τηλεθέρμανσης από την ΔΕΗ, με χρόνο υλοποίησης το αργότερο έως το 2018. Η απεξάρτηση της τηλεθέρμανσης από τη ΔΕΗ αφορούσε τους οικισμούς Αμυνταίου, Φιλώτα και Λεβαίας, στους οποίους συμπεριλαμβάναμε το Λέχοβο, το Βαρικό και την Κέλλη. Σε όλους αυτούς τους οικισμούς θα λειτουργούσε άμεσα η τηλεθέρμανση με βιομάζα, καθώς βλέπαμε από τότε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τα επερχόμενα αδιέξοδα. Οι μελέτες που κάναμε έδειξαν ότι υπάρχει άφθονη βιομάζα στις αγροτικές μας καλλιέργειες, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλαπλά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία: στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, θέσεις εργασίας και φθηνή καύσιμη ύλη για τη μονάδα παροχής τηλεθέρμανσης με καύση βιομάζας και λιγνίτη.

Δυστυχώς, η διοίκηση Θεοδωρίδη άλλαξε τον σχεδιασμό αυτό, που προέβλεπε αξιοποίηση βιομάζας από τις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής μας και η σημερινή δημοτική αρχή συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Η μονάδα που θα δίνει ενέργεια στο Αμύνταιο, τον Φιλώτα και τη Λεβαία θα κάνει καύση πέλλετ, τα οποία είναι η ακριβότερη μορφή βιομάζας και φυσικά θα γίνεται προμήθειά της από το εμπόριο.

Αυτό σημαίνει καταρχάς ότι οι αγρότες μας δεν θα έχουν κανένα οικονομικό όφελος από την τηλεθέρμανση με βιομάζα, όπως είχαμε σχεδιάσει αρχικά! Όλοι ξέρουν να μιλούν για την αγροτική οικονομία και τη στήριξη των αγροτών, όταν όμως έρθει η ώρα να κάνουν κομβικές επιλογές τότε προτιμούν τις εύκολες λύσεις από την πραγματική στήριξη της αγροτικής οικονομίας και την αύξηση των εσόδων των αγροτών μας.

Επιπλέον, θα υπάρχουν δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς ένας από τους στόχους της αξιοποίησης της βιομάζας της περιοχής ήταν ο περιορισμός των καύσεων καλαμιώνων και υπολειμμάτων αγροτικών καλλιεργειών. Η περιβαλλοντική αξία της χρήσης της βιομάζας της περιοχής είναι μεγάλη και θα είχε και αυτή την συμβολή της στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία ενός τόπου που θέλει να αναπτύξει περισσότερο τον εναλλακτικό τουρισμό. Αλλά με λόγια δεν έρχεται η ανάπτυξη…

Κρίσιμο σημείο είναι οι θέσεις εργασίας! Με την επιλογή της καύσης πέλλετ μοιραία δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας στην περιοχή μας για τη συγκέντρωση και διαχείριση της βιομάζας. Προφανώς οι τελευταίες διοικήσεις του Δήμου Αμυνταίου προτιμούν να δημιουργούν θέσεις εργασίας στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, από τις οποίες σκοπεύουν να εισάγουν την ακριβή βιομάζα κακής ποιότητας…

Αυτό όμως που θα δει ο χρήστης της τηλεθέρμανσης άμεσα στο πορτοφόλι του είναι η τιμή της τηλεθέρμανσης. Υπολογίζεται ότι με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και την τηλεθέρμανση να αξιοποιεί πέλλετ θα είναι οικονομικότερο να καίμε πετρέλαιο! Να χάσουμε δηλαδή ένα από τα ελάχιστα πλεονεκτήματα που μας άφησε ο λιγνίτης και να μείνουμε με μόνη προίκα την μόλυνση εδάφους και των νερών μας, την ατμοσφαιρική ρύπανση και, φυσικά, την υπανάπτυξη που θα αφήσει η μεταλιγνιτική περίοδος.

Με άλλα λόγια οι επιλογές Θεοδωρίδη – Μπιτάκη απαξιώνουν το δίκτυο τηλεθέρμανσης που είναι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την μετάβαση της τοπικής οικονομίας στην μετά λιγνίτη εποχή!

Εγκληματική αδιαφορία και κακός σχεδιασμός που θα έχουν επιπτώσεις σε όλους μας!

Σε κάθε περίπτωση εύχομαι να λειτουργήσει η τηλεθέρμανση έστω και έτσι…

 

Μάκης Ιωσηφίδης

π. Δήμαρχος Αμυνταίου

π. Πρόεδρος Δικτύου Ενεργειακών Δήμων

 

Υ.Γ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός Δήμαρχος, κ. Μπιτάκης, τοποθετήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΤΕΠΑ από το 2014, δηλαδή από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου και της ΔΕΤΕΠΑ ο τότε δήμαρχος κ. Θεοδωρίδης.  Διοίκησαν μαζί την επιχείρηση και από κοινού αποφάσισαν να σταματήσουν το πρόγραμμα της βιομάζας που είχαμε ξεκινήσει, ως διοίκηση Ιωσηφίδη (2011 – 2014), διότι ήταν έργο δικό μας. Το αποτέλεσμα των επιλογών τους είναι σήμερα να ζούμε την αγωνία της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης…