Τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, λόγω της μνημονιακής απαγόρευσης μόνιμων προσλήψεων επί μια δεκαετία, λειτουργούσαν χάρη στο επικουρικό προσωπικό που προσέλαβε ή ανανέωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γα να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επί θητείας της Θ. Φωτίου, με δύο νόμους, τον 4578/2018 και τον 4611/2019, συνέστησε 395 συνολικά οργανικές θέσεις στα 13 ΝΠΔΔ παροχής προνοιακής φροντίδας σε παιδιά, ηλικιωμένους και αναπήρους. Ο νόμος όριζε ότι οι πεπειραμένοι επικουρικοί εργαζόμενοι θα είχαν ιδιαίτερα αυξημένη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας τους, ώστε να έχουν αυξημένες πιθανότητες να καλύψουν εκείνοι τις μόνιμες θέσεις που θα προκηρύσσονταν.
Λόγω των εκλογών του 2019, η σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ (7Κ/2019) δημοσιεύτηκε επί κυβέρνησης ΝΔ, η οποία μείωσε τον αριθμό των θέσεων σε μόλις 317. Όταν εκδόθηκαν τα αποτελέσματα, προς μεγάλη έκπληξη των υποψηφίων, αρκετοί επί χρόνια εργαζόμενοι επικουρικοί διαπίστωσαν ότι για διάφορους ανυπόστατους λόγους, η ειδική εμπειρία τους είχε αγνοηθεί για τις θέσεις προτίμησής τους, με αποτέλεσμα να προηγηθούν στην κατάταξη υποψήφιοι χωρίς ειδική εμπειρία, λόγω τυπικών προσόντων και ποσοστώσεων.
Την ίδια στιγμή, εδώ κι ένα χρόνο, λόγω της πανδημίας, προσλαμβάνονται στα ΚΚΠΠ νέοι επικουρικοί, ορισμένου χρόνου, χωρίς ειδική εμπειρία, ενώ υπάρχει πληροφορία ότι, επειδή οι 317 θέσεις της προκήρυξης 7Κ/2019 δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των ΚΚΠΠ, το Υπουργείο Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων, προτίθεται να κάνει νέο διαγωνισμό για μόνιμο προσωπικό.
Ήδη, μόλις υπογράφεται η σύμβαση με τον επιτυχόντα σε μια θέση, ο αντίστοιχος επικουρικός απολύεται. Στο τέλος της διαδικασίας προσλήψεων, θα βρεθούν εκτός ΚΚΠΠ 150 επικουρικοί με εξειδικευμένες γνώσεις και πείρα ετών. Εδώ έχουμε άλλο ένα παράδειγμα της προσπάθειας του επιτελικού Κράτους του κ. Μητσοτάκη να ανανεώσει πλήρως το προσωπικό φορέων του δημόσιου τομέα προωθώντας τα «δικά του παιδιά», απαξιώνοντας την ειδική εμπειρία των επί χρόνια εργαζομένων.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ένα από τα βασικότερα συστατικά της ποιοτικής φροντίδας στα ιδρύματα είναι η διαπροσωπική επαφή εργαζομένων με τους ωφελούμενους, που έχουν ανάγκη μόνιμων σχέσεων οικειότητας και συναισθηματικής επαφής με τους φροντιστές τους και ότι οι αλλαγές έχουν βλαπτικές επιπτώσεις στην ποιότητα διαβίωσης, συχνά και στην ίδια την επιβίωση των ωφελουμένων.
Καλούμε την ηγεσία του Υπ. Εργασίας να μην κινείται με γνώμονα τη δημιουργία κομματικού επιτελικού κράτους, αλλά το συμφέρον των ωφελούμενων των ΚΚΠΠ και τις ανάγκες τους για σταθερότητα και ποιότητα στη φροντίδα τους. Την καλούμε να μην απολύσει τους πεπειραμένους επικουρικούς που επί χρόνια εργάζονται στα ΚΚΠΠ και να αντλήσει τους απαραίτητους επιπλέον εργαζόμενους για τα υποστελεχωμένα ΚΚΠΠ από τους επιλαχόντες της προκήρυξης 7Κ/2019, αξιοποιώντας την εμπειρία των ανθρώπων που επί δεκαετία κράτησαν όρθια τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.
Θεματική Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας