Υπό την προεδρία του κ. Μιχάλη Χάτζιου συνεδρίασε, με τηλεδιάσκεψη, το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, με τέσσερα (4) θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης ενημέρωσε το σώμα για μια σειρά θεμάτων και ειδικότερα:
Συνάντηση με Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του νέου υπουργού για τα θέματα της περιοχής μας, των οποίων ήταν γνώστης αφού διετέλεσε τομεάρχης σε ενεργειακά θέματα.
Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε καταρχάς στην επαναφορά του ποσοστού των εσόδων των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020 από το 1% στο 6%, γιατί το ποσοστό αυτό πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο και αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο όλων των δήμων για την μετάβαση στην μετά λιγνίτη εποχή.
Επίσης, αναφέρθηκε στην αλλαγή του χρονοδιαγράμματος της απολιγνιτοποίησης, γιατί έχει περάσει 1,5 χρόνος από τότε που εξαγγέλθηκε και ακόμα τα βήματα που έχουν γίνει είναι μικρά.
Τόνισε την περίπτωση των απαλλοτριώσεων και της μετεγκατάστασης της κοινότητας Αχλάδας και συζήτησε εκτενώς την άμεση ανάγκη εκπόνησης ειδικού χωρικού σχεδίου για τα ορυχεία μας, έτσι ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένες χρήσεις της γης για να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία.
Όλοι οι δήμαρχοι ζήτησαν την εφαρμογή της εντοπιότητας μέσω αυξημένης μοριοδότησης τόσο στις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας, όσο και στο σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αν ένας τοπικός επιχειρηματίας θέλει να επενδύσει στην περιοχή μας, να έχει μια επιπλέον μοριοδότηση έτσι ώστε να προηγείται όλων των άλλων επενδυτών.
Ως κύριο θέμα για την περιοχή μας ο κ. Γιαννάκης ζήτησε την αδιάλειπτη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων της Αχλάδας, αλλά και της ΜΕΤΕ, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης τουλάχιστον ως το 2023, που είναι και το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση και στη συνέχεια την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων για εξωηλεκτρικές χρήσεις, σύμφωνα με πρόταση που είχε γίνει και από την Ακαδημία Αθηνών.
Τέλος, ζήτησε τη στήριξη της παραγωγής πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ, με τρόπο συντεταγμένο, μέσα από ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο, την ολοκλήρωση του άξονα Πτολεμαΐδα – Φλώρινα άμεσα καθώς και τη σύνδεση της Φλώρινας με την Πρέσπα, την ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Φλώρινα, αλλά και της γραμμής Φλώρινα – Βόρεια Μακεδονία, την ολοκλήρωση των αναδασμών και σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπλαση των διατηρητέων κτισμάτων, ζήτησε, να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση, ώστε ο Δήμος να έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει στην αποκατάσταση τους.
Χωροταξικός Σχεδιασμός
Το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Γιαννάκης ήταν οι προτάσεις στα πλαίσια επικαιροποίησης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως ανέφερε “κατατέθηκαν οι προτάσεις όπως είχαμε συμφωνήσει οι αρχηγοί των παρατάξεων προς την Περιφέρεια. Το επόμενο βήμα είναι το τεχνικό συμβούλιο που έχει αναλάβει, από την Περιφέρεια, τη σύνταξη ή την επικαιροποίηση αυτού του Σχεδίου να καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο κείμενο που θα πρέπει να κατατεθεί στα δημοτικά συμβούλια για να κάνουμε τις τελικές μας παρατηρήσεις. Οι προτάσεις που κατέθεσα ήταν μία σύνθεση των προτάσεων που κατέθεσε ο συνδυασμός του κ. Κωνσταντινίδη και ο δικός μου”.
Στήριξη επιχειρήσεων λόγω Covid-19
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Χρήστου Μπαρδάκα, ο κ. Δήμαρχος ανέφερε:
«Τους τελευταίους μήνες η περιοχή μας διέρχεται από μια παρατεταμένη ύφεση λόγω της απολιγνιτοποίησης και της πανδημίας, με κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις. Το υφεσιακό σοκ που δέχεται η περιοχή μας θα είναι πολύ μεγάλο και μάλιστα αυτό το σοκ μας βρίσκει εν μέσω μιας ισχυρής ύφεσης.
Στόχος όλων μας πιστεύω ότι είναι, και θα πρέπει να είναι, η διασφάλιση θέσεων εργασίας και η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.
Η δημοτική αρχή παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε πλήρη ετοιμότητα, στάθηκε δίπλα στους συνδημότες της προσαρμόζοντας δράσεις και ανάγκες λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα.
Τα μέτρα που έχει λάβει μέσα από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και τα οποία μέτρα ισχύουν μέχρι σήμερα είναι:
- Η απαλλαγή πληρωμής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού των επιχειρήσεων για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί,
- Η αναστολή πληρωμής μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων και η απαλλαγή τους για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί,
- Η αναστολή πληρωμής των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων, και απαλλαγή για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί,
- Η απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων,
- Η αναστολή του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης,
- Η αναστολή καταβολής μισθωμάτων για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και η απαλλαγή από αυτό για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί ,
- Η αναστολή καταβολής δόσεων και χρεών, που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.
- Η αναστολή καταβολής οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί,
- Η απαλλαγή καταβολής της οικονομικής συνδρομής, όλων των αθλητικών σωματείων και συλλόγων που χρησιμοποιούν δημοτικούς χώρους,
- Τέλος εξετάζεται, νομικά, η αλλαγή της σύμβασης και η δυνατότητα ποσοστιαίας μείωσης του ενοικίου όλων των δημοτικών καταστημάτων.
Σύμφωνα με τα παραπάνω μέτρα στο άμεσο μέλλον για όσους είχαν ήδη πληρώσει θα γίνει κάποιος συμψηφισμός με ενδεχόμενα χρέη προς τον δήμο και στους υπόλοιπους θα τους επιστραφούν χρήματα. Επιπρόσθετα, αν χρειαστεί επικαιροποίηση των μέτρων είμαστε έτοιμοι να την κάνουμε.
Με στόχο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της ακριτικής περιοχής μας η δημοτική αρχή έκανε παρεμβάσεις και στην κεντρική εξουσία και συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών, στον κ. Σκυλακάκη, και κατέθεσε προτάσεις πολλές από τις οποίες αξιοποίησε ο υπουργός, όπως και πολλές που κατατέθηκαν μέσω της ΚΕΔΕ.
Έτσι αναφέρω
- Την αναπλήρωση του τζίρου που χάθηκε στις επιχειρήσεις από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο λειτουργίας τους.
- το χάρισμα του 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής και τη μείωση του πλαφόν δικαιώματος σε 5.000 ευρώ γιατί πολλές τοπικές επιχειρήσεις δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν την επιστρεπτέα,
- τη διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης προς χρηματοδότηση για το σύνολο των επιχειρήσεων που επλήγησαν,
- την αναστολή πληρωμής των επιχειρηματικών δανείων και την πλήρη απαλλαγή τους από τους τόκους,
- την ρύθμιση πληρωμής των επιταγών των επιχειρήσεων και την παραχώρηση ισόποσου ποσού κεφαλαίου από τις τράπεζες αλλά με εγγύηση του κράτους,
- τη ρύθμιση σε βάθος δεκαετίας των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε δήμους, ασφαλιστικούς οργανισμούς και εφορεία και σε όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας.
Σήμερα όλοι αναζητούμε λύσεις άμεσης εφαρμογής γιατί οι κραδασμοί ήδη φαίνονται στην περιοχή μας, οπότε θα πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας αλλά και να ενισχύσουμε όποια επενδυτική πρόταση υπάρξει”.
Ο ισολογισμός του 2019
Αναφερόμενος στην προηγούμενη ειδική συνεδρίαση, ψήφισης του ισολογισμού 2019, από την οποία απουσίαζε, ο κ. Γιαννάκης είπε:
“Τελειώνοντας την ενημέρωση και την απάντηση στον κ. Μπαρδάκα θα ήθελα να αναφερθώ στην προηγούμενη συνεδρίαση του ισολογισμού, επειδή έλειπα.
Μου έκαναν εντύπωση δύο γεγονότα. Το πρώτο έχει να κάνει με την καταψήφιση του ισολογισμού, από κάποιους που είχαν ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019 και μάλιστα λειτούργησαν με αυτόν τον προϋπολογισμό, αλλά και τις αναμορφώσεις του και δεν ψήφισαν τα αποτελέσματα του. Ένα γεγονός που με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Το δεύτερο έχει να κάνει με κάποιες εκφράσεις συμβούλων, άκομψες κατά την άποψη μου, σε ότι έχει να κάνει με την τωρινή διοίκηση που έκανε το αυτονόητο ψηφίζοντας τον ισολογισμό πιστεύοντας στη συνέχεια του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημοτικής αρχής. Όταν αναλάβαμε την διοίκηση είπαμε από την αρχή ότι είμαστε μια συνέχεια της προηγούμενης με την έννοια ότι δεν βάζουμε μια deadline και αρχίζουμε από την αρχή. Ότι χρέη υπήρχαν από τον δήμο ή και προς τον δήμο, όλα αυτά είναι διεκδικούμενα από μας.
Θα ήθελα να αναφέρω τρία νούμερα:
Τα υπόλοιπα σε προμηθευτές, αυτά που χρωστούσε ο δήμος 31/8/2019 που αναλάβαμε τη διοίκηση ήταν 2.036.000 ευρώ περίπου και στις 31/12/2020 ήταν 693.202 ευρώ.
Τα υπόλοιπα των δικαστικών αγωγών στις 31/8/2019 ήταν 2.982.000 ευρώ και στις 31/12/2020 ήταν 1.600.000 ευρώ.
Τα υπόλοιπα των πελατών, δηλαδή αυτά που μας χρωστάνε, και τα οποία πρέπει να τα διεκδικήσουμε και ήδη από πέρσι αρχίσαμε εμείς να στέλνουμε ειδοποιήσεις ήταν στις 31/8/2019 2.006.000 ευρώ και στις 31/12/2020 2.129.000 ευρώ.
Θα αναφέρω και ένα παράδειγμα που έχει να κάνει με το πετρέλαιο θέρμανσης, με αφορμή ερώτηση που είχε κάνει ο κ. Φαρμακιώτης. Στο Νομικό Πρόσωπο το 2017 για πετρέλαιο θέρμανσης καταναλώθηκαν 379.000 ευρώ, το 2018 καταναλώθηκαν 289.000 ευρώ, το 2019 101.000 ευρώ και το 2020 43.000 ευρώ.
Από τη μεριά του δήμου, πάλι για πετρέλαιο θέρμανσης, το 2016 168.000 ευρώ, το 2017 71.000 ευρώ, το 2018 72.000 ευρώ, το 2019 ευρώ, το 2020 29.500 ευρώ.
Επειδή κάποιοι μπορεί να πουν ότι έχουμε μείωση του πετρελαίου επειδή χρησιμοποιούσαμε κλιματιστικά και δε ξέρω τι άλλο, ενδεικτικά θα αναφέρω ότι το 2016 οι λογαριασμοί στη ΔΕΗ ήταν 59.000 ευρώ, το 2018 ήταν 116.316 ευρώ και το 2020 73.371 ευρώ”.
Κτηματολόγιο
Απαντώντας στη συνέχεια σε σχετικό ερώτημα του κ. Μπαρδάκα για το Κτηματολόγιο, ο κ. Δήμαρχος υπογράμμισε:
“Σε ότι έχει να κάνει με το Κτηματολόγιο. Ήσασταν και αντιδήμαρχος Οικονομικών και γνωρίζετε ότι υπήρχε μία μεγάλη αβελτηρία της προηγούμενης διοίκησης ως προς αυτό το θέμα. Θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη το Κτηματολόγιο και αυτή τη στιγμή να μπορούμε να ξέρουμε και για τι περιουσία του δήμου μιλάμε και τι μπορούμε να δώσουμε εκεί που μας ζητάνε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα. Έχουν μπει στο αυλάκι όλες οι διαδικασίες και νομίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και να εγγραφεί όλη η περιουσία του δήμου στο Κτηματολόγιο.
Να αναφέρω εδώ ότι κάτι αντίστοιχο με το Κτηματολόγιο που είναι και το Μητρώο Υλικού, το οποίο δεν είχε ο δήμος. Δηλαδή, δεν ξέρουμε τι έχει ο δήμος ως υλικά. Δεν είχε γίνει καμία καταγραφή, ποτέ. Ξεκινήσαμε τώρα αυτή τη διαδικασία της καταγραφής και θα μπει barcode παντού, σε κάθε συσκευή και υλικό, για να γνωρίζουμε την περιουσία του δήμου”.
ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε ένα θέμα:
“Μεταβίβαση αρμοδιότητας στην Οικονομική Επιτροπή” με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Χατζητιμοθέου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωακειμίδης, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μπαρδάκας ψήφισε “παρών”.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
- «Απαγόρευση βοσκής στα κοινοτικά δάση Ατραπού και Σκοπού» με εισηγητή τον κ. Δημήτριο Θεοφανίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του Δρ. Ιωάννη Μουντούση, Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
- «Σχετικά με την αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2021 του Δήμου Φλώρινας» με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Χατζητιμοθέου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Τορλαχίδης, Ιωακειμίδης, Μπαρδάκας, Καρυπίδης.
- «Ορισμός υπεύθυνου αιρετού και υπαλλήλων για τη διανομή προϊόντων ΤΕΒΑ, έτους 2021, και για την υπογραφή των πρωτόκολλων ενδο-διακίνησης του Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων» (Τ.Ε.Β.Α.)» με εισηγητή τον κ. Παναγιώτη Τσακμάκη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
- «1η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Φλώρινας έτους 2021» με εισηγητή τον κ. Δημήτριο Θεοφανίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του κου Δημητρίου Παπαναστασίου, Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Τορλαχίδης, Ιωακειμίδης, Μπαρδάκας, Καρυπίδης.