Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας Β. Γιαννάκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ Μ. Τσάκα για την πορεία υλοποίησης του έργου του φυσικού αερίου
“Με την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου και παρά την ενεργειακή κρίση και τις υψηλές, προσωρινά, τιμές του φυσικού αερίου, θα λυθεί το πρόβλημα της θέρμανσης και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο κίνητρο, ώστε επενδυτές να έρθουν στην περιοχή μας και να επενδύσουν” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, στις δηλώσεις που παραχώρησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Μάριο Τσάκα.
Ο κ. Τσάκας από την πλευρά του, αφού επιθεώρησε τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα στην πόλη, υπογράμμισε πως “δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο” και πως το επόμενο διάστημα τα συνεργεία θα αυξηθούν. Σημείωσε δε πως αρχές του 2023 θα δοθεί φυσικό αέριο στα πρώτα κτίρια, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στο κομμάτι της πλήρους επιδότησης των εσωτερικών εγκαταστάσεων για όλες τις συνδέσεις.
Αναλυτικά ο κ. Γιαννάκης είπε στις δηλώσεις του: “Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε, για πολλοστή φορά, στη Φλώρινα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Μάριο Τσάκα. Είναι ο άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα μας σε ότι έχει να κάνει με την εξέλιξη του έργου του φυσικού αερίου.
Όπως ξέρετε, το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Φλώρινα είναι το πρόβλημα της θέρμανσης. Με την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου και παρά την ενεργειακή κρίση και τις υψηλά, προσωρινά πιστεύω, τιμές του φυσικού αερίου, θα λυθεί αυτό το πρόβλημα και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο κίνητρο, ώστε επενδυτές να έρθουν στην περιοχή μας για να επενδύσουν.
Ήδη, μέσα σε πρωτόγνωρους χρόνους το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, υλοποιείται, έχει σκαφτεί ένα μέρος στην πόλη, στην περιοχή του στρατοπέδου, και πιστεύω ότι όλα θα εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ώστε να γίνει πράξη αυτό το έργο, όσο κι αν το αμφισβητούν κάποιοι γιατί πολλές φορές έχουν εξαγγελθεί έργα τα οποία δεν έχουν φτάσει στην τελική τους χρήση”.
Ο κ. Τσάκας ανέφερε αναλυτικά στην τοποθέτησή του: “Το έργο αυτό ξεκίνησε, σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και δημοπρατήθηκε και φτάσαμε σήμερα να έχουμε εργολάβους που σκάβουν, σε χρόνο – ρεκόρ.
Ήταν μία επιτυχία πρωτίστως του Δημάρχου που το κυνήγησε τόσο πολύ, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού, της εταιρείας μας και των στελεχών της, το ότι καταφέραμε σε χρόνο – ρεκόρ, αν σκεφτείτε ότι οι άλλες πόλεις της περιφέρειας για δεκαετίες προσπαθούσαν να πάρουν το φυσικό αέριο. Σήμερα έχουμε εργοτάξια στην πόλη.
Ένα βασικό κομμάτι και στην εικόνα της εταιρείας μας και σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η συνέπεια. Όπως θυμάται ο Δήμαρχος, είχαμε πει δεν θα ανακοινώσουμε το έργο αν δεν γυρίσει εγκεκριμένο από το Ελεγκτικό. Στη συνέχεια, του είπα ότι θα ξανανέβω μόνο όταν σκάβουν και όχι για να μιλάμε πάλι θεωρητικά.
Σήμερα, πριν έρθουμε εδώ, επιβλέψαμε τα συνεργεία που υλοποιούν το έργο της ΔΕΔΑ. Εξελίσσεται σε δύο σημεία παράλληλα. Το χαλύβδινο δίκτυο από τον Περδίκκα προς την πόλη και το δίκτυο εντός της πόλης, για να μη χάνουμε χρόνο. Δεν υπάρχει αυτός ο χρόνος, οπότε δουλεύουμε παράλληλα. Τα συνεργεία θα αυξηθούν και άλλο για να κερδίσουμε το χρόνο, γιατί όπως ξέρετε καλύτερα από μας η Φλώρινα φημίζεται για τον δύσκολο καιρό της, για τα χιόνια και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Άρα αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε ένα διάστημα το χειμώνα στο οποίο δε θα μπορούμε να εξελίσσουμε το έργο με τον ρυθμό που θέλουμε και πρέπει να επιταχύνουμε.
Δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο. Εξελίσσονται όλα πολύ καλά, είμαστε ικανοποιημένοι και από τον εργολάβο και από τη συνεργασία όλου του συστήματος. Είμαστε σε αγαστή συνεργασία και με την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες με τους οποίους υλοποιούμε και το υπόλοιπο έργο στη Δυτική Μακεδονία. Θεωρούμε ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.
Παράλληλα, εντός των επόμενων εβδομάδων, θα έχουμε την προκήρυξη του έργου για την δωρεάν επιδότηση των εσωτερικών εγκαταστάσεων για τους πολίτες της Φλώρινας. Ένα έργο πραγματικά μοναδικό για την εποχή που ζούμε και που όλοι καταλαβαίνουνε τι σημαίνει το κόστος για να κατασκευάσει κάποιος την εσωτερική σύνδεση. Για όλους τους κατοίκους της Φλώρινας θα δοθεί δωρεάν. Θα τρέξουμε με μία fast track διαδικασία. Αιτήσεις, εγκρίσεις, υλοποιήσεις από τον τεχνικό κόσμο της πόλης, πληρωμή του έργου και αυτά τα λεφτά που θα επιδοτηθούν οι εσωτερικές εγκαταστάσεις, στόχος μας είναι να μείνουν στους κατοίκους και στους επαγγελματίες της Φλώρινας, να αποκτήσουν τη δυναμική και τη γνώση να καλύψουν όλο αυτό το μεγάλο έργο, πέραν του έργου του δικού μας, ώστε εκτός από την ζέστη τη φυσική που θα έχουν τα σπίτια από το φυσικό αέριο, να ζεσταθεί και η επαγγελματική αγορά της περιοχής και να συνεχίσουμε έπειτα με νέες και μεγάλες επενδύσεις που σχεδιάζει και η Κυβέρνηση.
Θα κλείσω με αυτό που είπε ο δήμαρχος. Οι τιμές της ενέργειας, όπως γνωρίζετε, είναι αυξημένες όλο αυτό το διάστημα. Το φυσικό αέριο θα επανέλθει, η αλήθεια είναι ότι εμείς υπολογίζαμε ότι πιο πριν θα αποκατασταθεί. Ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία να μας πάει κάποιους μήνες πίσω, αλλά όπως καταλαβαίνετε τέτοιες μεγάλες επενδύσεις δεν γίνονται με ρυθμούς επικαιρότητας, αλλά γίνονται για τα επόμενα πολλά χρόνια και πολύ σύντομα θα απολαμβάνουμε όλοι φθηνή θέρμανση από το φυσικό αέριο”.
Απαντώντας σε ερωτήσεις στη συνέχεια ο κ. Τσάκας ανέφερε:
- Τα συνεργεία, όσο ενσωματώνεται το έργο στην πόλη, θα αυξάνονται. Θα ανοίγουν νέες εστίες έργου και στο μεγάλο κομμάτι της σύνδεσης του Περδίκκα με την πόλη, αλλά και σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη τα οποία κάποια στιγμή θα ενωθούν και έτσι το έργο θα επιταχυνθεί. Είμαστε μέσα στους χρόνους που έχουμε υπολογίσει και θεωρούμε ότι το έργο είναι μεν πολύ πιεσμένο, αλλά είδατε ότι σε όλες τις ημερομηνίες που έχουμε αναφέρει καταφέραμε και πέσαμε μέσα. Θα πέσουμε μέσα και στην τελευταία που είναι να μην βγει το έργο εκτός χρόνου.
- Η Φλώρινα είναι λίγο ιδιαίτερη περίπτωση, θετικά ιδιαίτερη, και για αυτό δεν ξεκινήσαμε να δεχόμαστε και να προχωρούμε αιτήσεις σύνδεσης με τη διαδικασία που κάνουμε σε όλες τις άλλες πόλεις. Όπως σας είπα, θα προηγηθεί η διαδικασία των αιτήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, σαν να λέμε ένα Εξοικονομώ 100% για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις. Άρα, όταν ανοίξει η πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις για τις συνδέσεις στη Φλώρινα θα ενημερωθείτε άπαντες. Γιατί και αυτή η διαδικασία πρέπει να τρέξει τρομερά γρήγορα.
- Το έργο συνδέεται άμεσα με το πότε θα δοθεί από τον ΔΕΣΦΑ, που συνδέεται με την έξοδο του ΤΑΡ στον Περδίκα, αέριο. Υπήρχε η ημερομηνία στο προηγούμενο πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ που έλεγε τον Νοέμβριο του ’22 και μεταφέρθηκε για τον Ιανουάριο του ’23. Οπότε, από τη στιγμή που η έξοδος του ΔΕΣΦΑ θα είναι λειτουργική και θα δώσει αέριο, εμείς θα έχουμε φροντίσει να είμαστε ταυτόχρονα έτοιμοι ώστε το πρώτο σπίτι να μπορέσει να πάρει αέριο.
- Ο Δήμαρχος μας έχει πιέσει πάρα πολύ, ώστε αυτό το έργο του φυσικού αερίου να πάει και στα περισσότερα χωριά.
- Το έργο του Χωριού του Υδρογόνου θα είναι ένα πιλοτικό έργο, μάλλον χρονικά θα είναι το πρώτο στη χώρα που θα γίνει, στο οποίο πολύ απλά θα παράγεται υδρογόνο από φυσικό αέριο σε μια μικρή έκταση, ώστε όλα τα σπίτια να έχουν και θέρμανση από υδρογόνο και παράλληλα να παράγεται και ηλεκτρισμός από μετατροπή του φυσικού αερίου σε υδρογόνο και το υδρογόνο σε ρεύμα. Μένει σε συνεργασία με την Κυβέρνηση να καθορίσουμε το μέρος στη Δυτική Μακεδονία. Είναι πολύ πιθανό να είναι και αυτό στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας.
Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Σωτήρης Βόσδου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας κ. Θωμάς Ταλίδης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος κ. Κώστας Βελιάνης, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Φλώρινας κ. Παναγιώτης Ιωάννου, διευθυντές και υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΔΑ.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ:
Υπάρχει δυνατότητα με τα συνεργεία που έχετε, σε αυτόν τον συμβατό σχετικά σφιχτό χρόνο, να ολοκληρώσετε το έργο;
Τα συνεργεία, είμαστε σε πλήρη συνεννόηση, και τα στελέχη μας και οι διευθυντές της εταιρείας μας, αφού ενσωματώνεται στην πόλη το έργο, τα συνεργεία θα αυξάνουν, θα ανοίγουν νέες εστίες έργου και στο μεγάλο κομμάτι της σύνδεσης Περδίκα με την πόλη θα αρχίσουν σε σύντομο διάστημα να σκάβουν σε διάφορα σημεία τα οποία κάποια στιγμή θα ενωθούν και έτσι το έργο θα επιταχυνθεί. Είμαστε μέσα στους χρόνους που έχουμε υπολογίσει και θεωρούμε ότι το έργο είναι πολύ πιεσμένο, αλλά είδατε ότι σε όλες τις ημερομηνίες που έχουμε αναφέρει καταφέραμε και πέσαμε μέσα. Θα πέσουμε και στην τελευταία που είναι να μην βγει το έργο εκτός χρόνου.
Θα ξεκινήσει άμεσα και η διαδικασία δηλώσεων από τους πολίτες, από τους επιχειρηματίες, που θέλουν να ενταχθούν στο δίκτυο;
Σε σας, στη Φλώρινα, είναι λίγο ιδιαίτερη περίπτωση, θετικά ιδιαίτερη, και για αυτό δεν ανοίξαμε ήδη να δεχόμαστε και να προχωρούμε αιτήσεις με τη διαδικασία που κάνουμε σε όλες τις άλλες πόλεις, γιατί όπως σας είπα θα προηγηθεί η διαδικασία των αιτήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, σαν να λέμε ένα Εξοικονομώ 100% για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις. Άρα, όταν ανοίξει η πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις για τις 5.000 συνδέσεις στη Φλώρινα θα ενημερωθείτε άπαντες. Γιατί και αυτή η διαδικασία πρέπει να τρέξει τρομερά γρήγορα.
Μπορούμε να πούμε στους Φλωρινιώτες πότε περίπου το πρώτο σπίτι θα έχει φυσικό αέριο;
Το έργο συνδέεται άμεσα με το πότε θα δοθεί από τον ΔΕΣΦΑ, που συνδέεται με την έξοδο του ΤΑΡ στον Περδίκα, αέριο. Υπήρχε η ημερομηνία στο προηγούμενο πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ που έλεγε τον Νοέμβριο του ’22, μεταφέρθηκε για τον Ιανουάριο του ’23. Οπότε, τη στιγμή που ο ΔΕΣΦΑ θα είναι λειτουργική η έξοδος του και θα δώσει αέριο, εμείς θα έχουμε φροντίσει να είμαστε ταυτόχρονα έτοιμοι ώστε το πρώτο σπίτι να μπορέσει να πάρει αέριο.
Έχετε κατά νου να εντάξετε χωριά της περιοχής σε αυτό το πρόγραμμα των Χωριών του Υδρογόνου;
Πάμε σε άλλο αντικείμενο. Γιατί είπατε για χωριά και ετοιμαζόμουν να σας πω ότι ο δήμαρχος μας έχει πιέσει πάρα πολύ για αυτό το έργο του φυσικού αερίου να πάμε σε περισσότερα χωριά.
Το έργο του Χωριού του Υδρογόνου θα είναι ένα πιλοτικό έργο, μάλλον χρονιά θα είναι το πρώτο στη χώρα που θα γίνει, στο οποίο πολύ απλά θα παράγεται υδρογόνο από φυσικό αέριο σε μια μικρή έκταση, ώστε όλα τα σπίτια να έχουν και θέρμανση από υδρογόνο, παράλληλα να παράγεται και ηλεκτρισμός από μετατροπή του φυσικού αερίου σε υδρογόνο και το υδρογόνο σε ρεύμα. Μένει σε συνεργασία με την κυβέρνηση να καθορίσουμε το μέρος στη Δυτική Μακεδονία. Είναι πολύ πιθανό να είναι και αυτό στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας.