Σήμερα συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιμ. Κρίσης και Πολ. Προστασίας για την «ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσ. καταστροφών, την κρατ. αρωγή και την στεγαστική συνδρομή».
Τοποθετούμενος στην Ολομέλεια ο Βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Στ. Παπασωτηρίου αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που μαίνονται σε ολόκληρη τη χώρα και ευχαρίστησε τους ανθρώπους που αγωνίζονται στη 1η γραμμή για να προστατεύσουν ολόκληρη την κοινωνία.
Μιλώντας για τον πυρήνα του νομοσχεδίου, ο Στ. Παπασωτηρίου επεσήμανε ότι σχετίζεται άμεσα με τη διαχείριση τέτοιων φυσικών καταστροφών και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Βασικό εργαλείο σε αυτή τη προσπάθεια είναι ο μετριασμός των επιπτώσεων τους μέσω της:
- υποχρεωτικής ασφάλισης των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών
- και της ενίσχυσης της κρατικής αρωγής – στεγαστικής συνδρομής στους πληγέντες.
Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 5 εισάγεται η υποχρεωτική ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων – με ετήσια ακαθάριστα έσοδα πάνω από 2 εκατ. ευρώ – έναντι φυσικών καταστροφών. Υπογραμμίζεται ότι η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης αφορά μόνο τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και δεν επεκτείνεται σε κατοικίες ή σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες.
Σε ό,τι αφορά τα πληγέντα νοικοκυριά, δίνεται η δυνατότητα χορήγησης από το κράτος και κατοικιών 6 διαφορετικών τύπων -αντί της συμβατικής στεγαστικής συνδρομής- προκειμένου να μπορούν πλέον να επιλέγουν οι ίδιοι οι δικαιούχοι τον τύπο εκείνο στεγαστικής συνδρομής που θα τους διευκολύνει περισσότερο. Ταυτόχρονα με υπουργικές τροπολογίες διευθετήθηκαν θέματα πρωτογενούς παραγωγής. Συγκεκριμένα:
- προσαρμόζεται η διαδικασία οριοθέτησης μιας φυσικής καταστροφής από τον ΕΛΓΑ, ώστε να μπορούν να καλύπτονται και επιχειρήσεις χωρίς κτιριακές υποδομές, όπως τα θερμοκήπια και τα φωτοβολταϊκά
- σε σχέση με τους ιδιοκτήτες αγροτικών εκμεταλλεύσεων – και μη κατ’ επάγγελμα αγρότες- επεκτείνεται η παροχή προκαταβολής της κρατικής αρωγής μετά από μια μεγάλη φυσική καταστροφή.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Στ. Παπασωτηρίου απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς αναφέρθηκε σε θέματα της Π.Ε Φλώρινας που εκκρεμούν όπως:
- η οικονομική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου του νομού λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν ιδιαίτερα τις Πρέσπες και το Πισοδέρι το 2023. Έγινε ειδική αναφορά στο σχεδιαζόμενο Prespa Pass, το οποίο θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια για τις πληγείσες τουριστικές επιχειρήσεις της Φλώρινας και σύμφωνα με τον Στ. Παπασωτηρίου θα πρέπει να εξετασθεί από την Επιτροπή Κρατικής Αρωγής κατά προτεραιότητα
- η ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Αμύνταιο Φλώρινας σε συνδυασμό με τη δημιουργία Βάσης Ελικοπτέρων για εναέρια διάσωση και επείγουσες αεροδιακομιδές.
Ειδικά σε σχέση με την τελευταία πρόταση, ο Στ. Παπασωτηρίου υπογράμμισε ότι μια τέτοια εγκατάσταση θα εξυπηρετούσε στο σύνολό της τη Δυτική Μακεδονία, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις λόγω της ορεινότητας των δασών της και της ανάγκης για άμεση υγειονομική φροντίδα με επείγουσες αεροδιακομιδές ασθενών, εναέριες διασώσεις τουριστών που επισκέπτονται ορεινά δάση ή μονοπάτια, τραυματισμένων χιονοδρόμων, ορειβατών κοκ.