Π. Πέρκα: «Η κυβέρνηση εδραιώνει την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης, ως υπόθεση μεγάλων ιδιωτικών εταιριών και των πολιτών εξατομικευμένα» (video)

Ομιλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέως της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων»

Τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διαχείριση αποβλήτων και εν γένει την πολιτική της κυβέρνησης τα τελευταία πέντε (5) έτη επισήμανε η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα.

-την ιδιωτικοποίηση των πάντων, σε πλήρη αντίθεση με το μάθημα που μάς δίνουν οι πολλαπλές κρίσεις των καιρών μας, είτε με απευθείας πώληση ή εκχώρηση μετοχών του δημοσίου σε κρίσιμες εταιρείες και υποδομές, είτε μέσω ΣΔΙΤ, είτε με παραχώρηση λειτουργιών ή και αρμοδιοτήτων που ανήκαν στο δημόσιο ή και στην τοπική αυτοδιοίκηση

-την επιβολή από τα πάνω «μεταρρυθμίσεων» που δικαιολογημένα προκαλούν έντονες αντιδράσεις των άμεσα εμπλεκόμενων, χωρίς καμία διαβούλευση

-την περαιτέρω συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και μεταφορά αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση στο κεντρικό κράτος

-τη θέσπιση ενός συγκεντρωτικού μοντέλου διαχείρισης χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση για αυτήν την επιλογή

-τη νομοθέτηση ακόμη και σε αντίθεση με προβλέψεις του Συντάγματος με μοναδική πυξίδα την εξυπηρέτηση συμφωνιών και συγκεκριμένων συμφερόντων

«Αυτό βλέπουμε στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων που συζητάμε σήμερα. Για να συνοψίσω τη λογική σας: Ενισχύετε το πανάκριβο και αναποτελεσματικό  συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που υιοθετείται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Το σχέδιο νόμου θέλει μεγάλες μονάδες επεξεργασίας και καύσης, εδραιώνει και ενισχύει την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης και κυρίως προωθεί τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι το θέμα της ανακύκλωσης δεν είναι κοινωνική συλλογική υπόθεση που πρωταγωνιστικό ρόλο και αρμοδιότητα έχουν οι δήμοι σε συνεργασία με τους δημότες, αλλά είναι υπόθεση των μεγάλων ιδιωτικών εταιριών και των πολιτών εξατομικευμένα. Επί της ουσίας ιδιωτικοποιείται πλήρως η ανακύκλωση με τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ιδιωτικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) και για να γίνει αυτό επιχειρείται η υφαρπαγή κρίσιμων αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και η μεταφορά τους σε Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ».

Η Πέτη Πέρκα απάντησε στη συνέχεια στα περί δαιμονοποίησης των ανεμογεννητριών από την αντιπολίτευση εκ μέρους του εισηγητή της πλειοψηφίας. Υπέδειξε συγκεκριμένα στην κυβέρνηση ότι: «θα μπορούσατε να το είχατε αποτρέψει με την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, του χωρικού σχεδιασμού στο θαλάσσιο χώρο. Φταίει όμως η «υπερθέρμανση» και η φούσκα με τις βεβαιώσεις παραγωγού ΑΠΕ που έχουν γεμίσει τον γεωπληροφοριακό χάρτη της αρμόδιας αρχής ΡΑΑΕΥ με έργα που δεν θα γίνουν αλλά, έχουν εύλογα προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών. Θα μπορούσατε να είχατε διασφαλίσει ότι το χαμηλό κόστος παραγωγής των ΑΠΕ θα αποτυπώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος. Κυρίως όμως θα μπορούσατε να μην αφήνετε τη μετάβαση στις δυνάμεις της αγοράς και να ενισχύατε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, αλλά και με μέριμνες για τις ανισότητες. Δεν κάνετε όμως κάτι από όλα αυτά.

Στάθηκε στη συνέχεια, στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τη  συμφωνία-πακέτο που επιβάλλει από τα πάνω η κυβέρνηση για τις τηλεθερμάνσεις της Δυτικής Μακεδονίας, ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στο παρόν νομοσχέδιο ως τροπολογία.

«Η φοβερή πράσινη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε μία παγκόσμια πρωτοπορία. Να ακυρώσει το έργο τηλεθέρμανσης της Φλώρινας για να προωθήσει έργα ορυκτού αερίου για θέρμανση. Ακολουθεί τώρα αυτή η εκβιαστική θα έλεγα λύση για τις τηλεθερμάνσεις της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου. Όπως είπα και κατά την παρέμβασή μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας η κυβέρνηση και η ΔΕΗ επέβαλαν τη συμφωνία πακέτο με καθαρό εκβιασμό. Η ΔΕΗ εκβίασε για την υπογραφή σύμβασης για να δώσει θερμική ενέργεια ώστε να λειτουργήσουν οι τηλεθερμάνσεις, παρόλο που έχει υποχρέωση αυτής της παροχής δεδομένου ότι υπάρχει ενεργή σύμβαση με τους Δήμους».

Ξεκαθάρισε ότι είναι διαφορετικό ζήτημα η διαχείριση των χρεών που έπρεπε να ρυθμιστούν, με διαπραγμάτευση όμως και όχι μονομερώς από τη ΔΕΗ και άλλο ο σχεδιασμός ενός μακροπρόθεσμου πλάνου για τις τηλεθερμάνσεις.

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε για τις λιγνιτικές περιοχές που έχουν βιώσει τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη όλα αυτά τα χρόνια. Αντί λοιπόν να κάνετε ένα καινοτόμο έργο, επιλέγετε τη ΔΕΗ που λειτουργεί πλέον ως αμιγώς κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία, εν προκειμένω, μετράει μόνο τα χρέη αλλά δεν μετράει τα δικά της οφέλη από τις αποκαταστάσεις, για παράδειγμα, που όφειλε να κάνει. Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσει αυτή η λύση και μάλιστα με εκβιασμό».

Υπογράμμισε ότι η «λύση» αυτή θα δεσμεύσει τις λιγνιτικές περιοχές στο ορυκτό αέριο καθώς και ότι έχει μεγάλο κόστος για τους πολίτες αφού, εξαρτάται από την τιμή του ορυκτού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στο μέλλον που προφανώς θα αυξάνονται. «Πείτε απλά ότι θέλετε να προχωρήσετε αυτήν την επένδυση και ότι θέλετε οι πολίτες να την πληρώσουν. Αυτό, τίποτε άλλο. Παρακαλώ τους συναδέλφους όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης να σκεφτούν αν θα ψηφίσουν τα σχετικά άρθρα που θα κατατεθούν ως τροπολογία».

Η Βουλεύτρια Φλώρινας σχολίασε ότι τα ενεργειακά άρθρα του νομοσχεδίου είναι ατάκτως ερριμμένα άρθρα, με ένα ή δύο να έχουν θετικό περιεχόμενο και τα υπόλοιπα να κάνουν να ψάχνουμε να βρούμε τι ακριβώς φωτογραφίζουν.

Σχολίασε τέλος, ένα απαράδεκτο, όπως είπε, άρθρο που ήταν στην ύλη του νομοσχεδίου κατά τη δημόσια διαβούλευση και έφυγε ευτυχώς από το νομοσχέδιο. «Το άρθρο που προέβλεπε την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και έργων παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα εντός Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης. Αυτό ενώ, οι δραστηριότητες εντός των ζωνών απολιγνιτοποίησης διέπονται από τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ), καθώς και από το αντίστοιχο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ) 2021- 2027 και πουθενά σε αυτά τα έγγραφα δεν υπάρχει αναφορά σε έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα. Παρότι το εν λόγω άρθρο δεν συμπεριλήφθηκε, επειδή η πρότερη αρνητική εμπειρία δεν μάς επιτρέπει να σάς εμπιστευτούμε, ζητάμε να δεσμευτείτε ότι δεν θα φέρετε κάποια σχετική νομοθετική διάταξη στο μέλλον».

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=FDZMyGlVtoY

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ