Π. Πέρκα: Η εξόρυξη υδρογονανθράκων το 2024 είναι μία συζήτηση που αφορά μόνο το παρελθόν και σε καμία περίπτωση το μέλλον (video)

Ομιλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής επί της κύρωσης της Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ENERGEAN OIL AND GAS»

Τους λόγους για τους οποίους η Νέα Αριστερά καταψηφίζει την 7η τροποποίηση της Σύμβασης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μεταξύ της εταιρείας «ENERGEAN OIL AND GAS» και του ελληνικού δημοσίου, παρουσίασε η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, κατά τη συζήτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για εξόρυξη υδρογονανθράκων το 2024, ενώ όλοι παραδεχόμαστε ότι έχουμε πλέον κλιματική κρίση και όχι αλλαγή, ειδικά στην Ελλάδα που είναι το hot spot της κλιματικής κρίσης στον μεσογειακό χώρο, είναι μία συζήτηση που αφορά μόνο το παρελθόν και σε καμία περίπτωση το μέλλον, καθώς και αυτός είναι ο βασικός λόγος καταψήφισης της Σύμβασης.

«Όπως επισημαίνει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, για να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της αύξησης θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς κελσίου, απαιτείται μια ταχεία απεμπλοκή από τα ορυκτά καύσιμα, αρχίζοντας από μείωση για όλα τα ορυκτά καύσιμα από τώρα. Άρα δε γίνεται να δίνουμε διαρκείς παρατάσεις για δέκα και πλέον έτη σε συμβάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων. Με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε τη στάση των υπόλοιπων προοδευτικών κομμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Σύμβαση περιλαμβάνει «δώρα» για την εταιρεία και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και αναφέρθηκε στο «βεβαρυμένο», όπως είπε, ιστορικό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με το παράδειγμα της Ελληνικός Χρυσός. «επί των ημερών σας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκας, υπέγραψε την αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός. Μια εταιρεία που δεν προχωρούσε στις συμβατικές της υποχρεώσεις, δεν έχει κάνει προσλήψεις αλλά απολύσεις, δίνει ψίχουλα στο ελληνικό δημόσιο και παρόλα αυτά πήρε ό,τι ήθελε με τη νέα σύμβαση που υπέγραψε αλλά και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και σάς στενοχωρεί αυτό που λέμε; Εμάς μάς στενοχωρούν αυτά που κάνετε!».

Η Π.Πέρκα υπογράμμισε ότι στην πραγματικότητα η Σύμβαση είναι win-lose και όχι win-win όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη και ο χαμένος είναι δυστυχώς το ελληνικό δημόσιο. «Ποιος κέρδισε άραγε από το δάνειο 90 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η εταιρεία με εγγύηση ελληνικού δημοσίου το 2021; Και εάν δόθηκαν για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας πώς τελικά είχαμε 185 απολύσεις εργαζομένων; Πού διοχετεύτηκαν τα χρήματα του δανείου; Σε ποιες επενδύσεις έχει προχωρήσει η εταιρεία; Μία εταιρεία που έχει πληρώσει στο ελληνικό δημόσιο royalties μόνο το 2018 με διάφορα προσχήματα, μερικές φορές το δανεισμό της».

Σχολίασε προηγούμενη δήλωση της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Επιτροπή ότι είναι λογικό να χρειάζεται να ξαναβλέπουμε τα πράγματα,  λέγοντας ότι:

«Πράγματι είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες σήμερα σε σχέση με το 1999 που υπογράφηκε η Σύμβαση που τροποποιείτε σήμερα και όσον αφορά την κλιματική πλέον κρίση. Γιατί όμως δεν είναι άραγε διαφορετικές οι συνθήκες σήμερα, μετά από τόσες δεκαετίες εκμετάλλευσης του Πρίνου δεν οδηγούν στο να τροποποιηθεί η σύμβαση υπέρ του περιβάλλοντος και του ελληνικού δημοσίου και εν γένει του δημόσιου συμφέροντος. Γιατί δηλαδή δεν τροποποιείτε τη σύμβαση ώστε, η εταιρεία να έχει την υποχρέωση να επαναφέρει το περιβάλλον στην πρότερη κατάσταση όπως προβλέπεται στις δραστηριότητες που έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις;».

Για το μέλλον των εργαζομένων έθεσε το εξής ερώτημα στην κυβέρνηση: «Γιατί δεν ξεκινάμε μία σοβαρή συζήτηση για το μέλλον των 150 ανθρώπων όλοι μαζί με ένα στρατηγικό σχέδιο αφού, η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι μία συζήτηση που δεν αφορά το μέλλον αλλά μόνο το παρελθόν;».

Η Βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς επισήμανε επίσης ότι το νομοσχέδιο εγκρίνει αυτό που ξέρουμε ότι είναι προβληματικό: «Δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Έχουμε ήδη διαβάσει μάλιστα, πριν από την κατάθεση της Σύμβασης για πιλοτικό έργο δέσμευσης CO2 από την energean μέσω θυγατρικής της. Η θέση μας είναι καθαρή. Όλες οι εταιρείες που σχεδιάζουν τέτοια έργα πρέπει να εξηγήσουν εμπεριστατωμένα πώς θα το κάνουν τεχνικά και με ποιο θεσμικό πλαίσιο και τι γίνεται με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τέτοιων έργων».

Έκλεισε την ομιλία της κάνοντας αναφορά στην πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2022 στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Καβάλα: «για εμάς είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ότι το βράδυ της 9 Απριλίου ξέσπασε φωτιά μετά από έκρηξη σε δεξαμενή πετρελαιωμένων νερών στις εγκαταστάσεις της Νέας Καρβάλης. Που ευτυχώς μετά από πολύωρη επιχείρηση με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής έσβησε και δεν επεκτάθηκε. Από καθαρή τύχη και χάρη στην αποτελεσματικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν υπήρξαν τραυματίες και αποφεύχθηκε η περιβαλλοντική καταστροφή που θα σήμαινε η επέκταση της φωτιάς. Και τότε οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει με αποτέλεσμα μάλιστα να απολύσει τότε η εταιρεία όλο το Διοικητικό Συμβούλιο. Η εταιρεία που μάλιστα έχει οδηγηθεί, όπως μαθαίνουμε, στη Δικαιοσύνη για ζητήματα ελλιπούς ασφάλειας και αναμένεται η σχετική υπόθεση να δικαστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο».

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=NyAkUw8TLdM

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ