Π.Πέρκα: «Η απάντηση της κυβέρνησης έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης είναι ‘σταθερά λιγότερο κράτος’ και μετακύλιση των ευθυνών στους πολίτες»  (video)

Ομιλία στην Ολομέλεια για το νομοσχεδίου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας περί ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών 

Τους λόγους για τους οποίους η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών ανέλυσε κατά την τοποθέτησή της η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς.

Αναφέρθηκε στα δύο διακριτά πολιτικά σχέδια σε ό,τι αφορά τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Η Νέα Αριστερά έχει ως πυρήνα του σχεδίου της έναν ισχυρό ρόλο για το κράτος, αφού η ασφάλεια έναντι των φυσικών καταστροφών δεν αποτελεί ατομική υπόθεση, αλλά ευθύνη της πολιτείας. Ενώ αυτό που λέει στην πράξη η κυβέρνηση είναι ‘σταθερά λιγότερο κράτος’ και ‘αγορά’, ως η μόνη απάντηση. Και μάλιστα χωρίς ξεκάθαρους κανόνες, για να γίνεται ‘παιχνίδι’ αλά καρτ και να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα.

«Κρατικοδίαιτος καπιταλισμός, σε συνδυασμό με σκληρό νεοφιλελευθερισμό – αυτή είναι η συνταγή της πολιτικής σας», σχολίασε δηκτικά. «Πώς εκφράζεται αυτό στο πεδίο της προσαρμογής στην κλιματική κρίση; Σε σχέση με την Εθνική Στρατηγική, αλλά και τις προβλέψεις του Εθνικού Κλιματικού Νόμου, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Τα Περιφερειακά Σχέδια δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το Παρατηρητήριο και το Εθνικό Συμβούλιο δεν έχουν συσταθεί. Ο δικτυακός τόπος κλιματικού διαλόγου στον ΟΦΥΠΕΚΑ δεν υπάρχει. Ούτε η Επιστημονική Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής».

«Αλλά τι λέω, δεν σας χρειάζεται η επιστήμη – ειδικά όταν δεν συμφωνεί μαζί σας. Το είδαμε και με τη μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, που έγινε με πολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια».

Η Βουλεύτρια Φλώρινας συνέχισε λέγοντας: «Σάς αφορά μόνο ό,τι μπορεί να παράξει οικονομικό όφελος και αδιαφορείτε για το κοινωνικό και δημόσιο όφελος, σάς είναι άγνωστες ή επαχθείς λέξεις. Πώς μεταφράζεται αυτό; Με ρεκόρ καμένων δασικών εκτάσεων δυστυχώς για δύο συναπτά έτη. Με τα 3.500 κενά να παραμένουν στην Πυροσβεστική και με πυροσβέστες πολλών ταχυτήτων. Από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές χθες σε διάφορα σημεία της χώρας, είδαμε τη φωτιά στη Σέριφο να σταματάει στη θάλασσα, αφού έκαψε ολοσχερώς το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Σ’ αυτήν την άνιση μάχη πάλευαν μόνοι τους επί ώρες οι μόλις 4 πυροσβέστες του νησιού, 2 μόνιμοι και 2 εποχικοί.

Για αυτά τα προβλήματα διαμαρτύρονται δικαίως οι Πυροσβέστες, που πριν λίγες μέρες συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο, 17 σωματεία από όλη τη χώρα, ενώ αντέδρασαν και κατά την ακρόαση των φορέων στο νομοσχέδιο. Κύριε Υπουργέ, ίσως πρέπει να σταματήσετε να τους χειροκροτάτε και να ακούσετε τι λένε», σημείωσε δηκτικά.

Αφού σχολίασε το πώς πορεύεται η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τις φωτιές – 112, έμφαση στην καταστολή αντί για πρόληψη και στην κατατρομοκράτηση αντί για ενημέρωση – υπενθύμισε ότι η απορρόφηση στο Ταμείο Ανάκαμψης για πυροπροστασία είναι μόλις 1%. Παράλληλα όμως, η ΝΔ επιβάλλει στους πολίτες ασφυκτικές προθεσμίες και ανεφάρμοστες διαδικασίες για μέτρα πυροπροστασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το «μπάχαλο» με την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας, όπου οι πολίτες βρίσκονται υπό την απειλή προστίμων που φτάνουν τα 54 χιλιάδες ευρώ, τη στιγμή που Δήμοι, αλλά και ιδιώτες μηχανικοί δηλώνουν ότι τα μέτρα αυτά είναι ανεφάρμοστα. Ενώ και ο Συνήγορος του Πολίτη έκρινε ότι με την πρόσφατη ΚΥΑ – την οποία έφερε η κυβέρνηση για να μειώσει τα μέτρα που έπρεπε να πάρουν οι πολίτες, αλλά και να κατευνάσει τις αντιδράσεις – θίγεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, δηλαδή το Άρθρο 17 του Συντάγματος. Κι αυτό, επειδή κάποιοι θα υποχρεωθούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους, λόγω των υπέρογκων εξόδων για τα μέτρα πυρασφάλειας ή θα βρεθούν υπόχρεοι καταβολής υψηλών προστίμων. Ενώ πιθανότατα θα προκύψει και ζήτημα δυσχέρειας ασφάλισης της περιουσίας κατά της πυρκαγιάς – και πάλι σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη.

Η Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς συνέχισε με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) και συγκεκριμένα τις δυσλειτουργίες και τις εκκρεμότητες που η κυβέρνηση δημιούργησε λόγω της μεταφοράς των υπηρεσιών στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ανέφερε ειδικότερα: «Κύριε Υπουργέ, τα λάθη σας ταλαιπώρησαν, εκτός από τους υπαλλήλους, που υποκριτικά αποκαλείτε «συνεργάτες» σας, και τους πολίτες όλων των περιοχών που επλήγησαν από την κλιματική κρίση και τους σεισμούς. Αναφέρω χαρακτηριστικά τη Φλώρινα, που εκτεθήκατε για τις τρομερές καθυστερήσεις για την απόδοση της 2ης δόσης της κρατικής αρωγής.

Δεν υπάρχει καμία αίσθηση ευθύνης – σήμερα αυτοί οι ‘συνεργάτες’ έχουν 4ωρη στάση εργασίας, για ανεξόφλητα οδοιπορικά και εκτός έδρας 300 χιλιάδων ευρώ,  που οδεύουν στη συμπλήρωση 9μηνου, και για την τεράστια αδυναμία να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του έργου τους, ενώ παράλληλα τα αιτήματα για να συναντήσουν την πολιτική ηγεσία μένουν αναπάντητα.

Μετακινήσατε τη ΓΔΑΕΦΚ και επαίρεστε για τη διόρθωση των σφαλμάτων σας, ώστε να προσαρμοστεί η χώρα στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, όπως λέτε, αλλά ακόμα λειτουργείτε με τα παλιά δεδομένα, λόγω της ιδεοληψίας σας. Καμία προσπάθεια για τη δημιουργία Οργανογράμματος, για τη διευκόλυνση της λειτουργίας μιας καθόλα κρίσιμης υπηρεσίας, καμία αξιοποίηση του εργασιακού δυναμικού της, με σύσταση οργανικών θέσεων κατ’ αντιστοιχία με το προσωπικό της. Ο Σύλλογος μιλά για επίδομα ετοιμότητας και σεις κωφεύετε. Έχουμε προσωπικό σε επιφυλακή δίχως καμία αμοιβή. Αυτός όμως είναι δυστυχώς ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε την εργασία, σάς το λέω αυτό σήμερα, 1η Ιουλίου, που «εγκαινιάζετε» την εξαήμερη εργασία, όταν η Ευρώπη έχει αρχίσει να εφαρμόζει πιλοτικά τετραήμερη εργασία».

Η Π. Πέρκα ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Δεν πρόκειται να συναινέσουμε με την ψήφο μας στη ‘συντηρητική σας απραξία’ έναντι της προσαρμογής και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στο σχέδιό σας να μετακυλίσετε τις ευθύνες στους πολίτες και να απογυμνώνετε και να αποδυναμώνετε με κάθε σας πολιτική το κράτος. Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/o92CjcR0aTU

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ