Προτάσεις του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν F.Timmermans για τον μετασχηματισμό στη Δυτική Μακεδονία

Έμφαση στη μετεκπαίδευση των εργαζομένων και τη βιομηχανική παράδοση της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί σε νέες επενδύσεις, δίνει ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans στην ειδική αναφορά του στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Συνεδρίασης Ευρωκοινοβουλίου -Εθνικών Κοινοβουλίων που διοργάνωσε η Πορτογαλική Προεδρία.

Σε αυτό το πλαίσιο η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη ζήτησε από τον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν να προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές ώστε να επιβραβευθούν οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας για το γεγονός ότι η  περιφέρεια  τους είναι πρωτοπόρος στην απολιγνιτοποίηση.

Ο κ. Timmermans πρότεινε συγκεκριμένα

– Επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και σε πράσινη βιομηχανία, αναφέροντας χαρακτηριστικά την πράσινη χαλυβουργία

-Ανάπτυξη μονάδων παραγωγής και μεταφοράς υδρογόνου

– Επαναπροσδιορισμό των δεξιοτήτων των εργαζομένων στο λιγνίτη, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία πρόκληση για την κυβέρνηση αλλά και για την ΕΕ

-Αξιοποίηση της βιομηχανικής παράδοσης και των  υποδομών της περιοχής μετά το λιγνίτη ,από νέες  βιώσιμες επενδύσεις

 

Ολόκληρη η συνομιλία της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Frans Timmermans έχει ως εξής :

 

Frans Timmermans:

Όσον αφορά τις περιοχές εξόρυξης άνθρακα, έχουμε τώρα την ευκαιρία να δείξουμε ότι όταν κλείνουν τα ανθρακωρυχεία, έρχονται νέες ευκαιρίες. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα ειδικά στο θέμα των δυνατοτήτων.

Πρώτον, τα δημογραφικά στοιχεία είναι στην υπηρεσία μας, χρειαζόμαστε κάθε πολίτη στην Ευρώπη για να καλύψει τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Επίσης, στη νέα οικονομία, ένα θέμα είναι οι δεξιότητες και ο επαναπροσδιορισμός δεξιοτήτων και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για τις εθνικές κυβερνήσεις αλλά και για εμάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεύτερον, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες στη νέα οικονομία που προσφέρουν ευκαιρίες στις περιοχές εξόρυξης άνθρακα. Έχουν εξαιρετικές υποδομές, μηχανικές, επί του παρόντος, έχουν πολύ εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και  υπηρεσίες που το περιβάλλουν.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν προχωρήσετε στην οικονομική πολιτική με βάση το υδρογόνο, εάν κινηθείτε προς την πράσινη χαλυβουργία, εάν κινηθείτε προς άλλες μορφές βιομηχανικής παραγωγής που είναι απαρχαιωμένες  από τις ανθρακούχες εκπομπές ή βασίζονται στην οικονομία του κύκλου, μπορείτε να δημιουργήσετε τεράστιες ευκαιρίες σε αυτές τις περιοχές εξόρυξης άνθρακα. Και αν κινηθείτε ειδικά στη βιώσιμη παραγωγή ενέργειας και πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι η πιο επείγουσα, διότι τα ανθρακωρυχεία κλείνουν τα επόμενα χρόνια, τα ορυχεία με λιγνίτες κλείνουν τα επόμενα χρόνια, οπότε ας δείξουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να κάνει τη σωστή επένδυση, ότι το υδρογόνο είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα και τις άλλες περιοχές εξόρυξης άνθρακα στην Ευρώπη και πιστεύω ότι έχουμε τεράστια ευθύνη να το κάνουμε αυτό.

Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής
Μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο