21/11/2019, Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ομιλία στο σ/ν: «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ»
Ξεκινάω λέγοντας ότι εκφράζω την ικανοποίησή μου και όλων των Φλωρινιωτών, γιατί επιτέλους με το άρθρο 37 αίρεται μια αδικία. Επιτρέπεται η διέλευση του οδικού άξονα Φλώρινας – Αμυνταίου από το ορυχείο της Βεύης. Για μας τους Φλωρινιώτες είναι μείζονος σημασίας και δεν μπορούμε ακόμη να καταλάβουμε και είναι ανεξήγητο για μας η επίμονη άρνηση του κ. Σταθάκη να μην το συμπεριλάβει. Μας έχει κοστίσει οκτώ μήνες στην εκπόνηση της μελέτης μας. Έχει δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη ζημιά στην ολοκλήρωση της μελέτης και δεν θα προλάβουμε το πέμπτο ΣΕΣ.
Πριν μπω στα ενδότερα του νομοσχεδίου, θέλω να πω για να γνωρίζουν οι συνάδελφοι και το Σώμα, ότι η Δ.Ε.Η. έχει ανεξόφλητα γραμμάτια στην περιοχή και απευθυνόμενος στον κ. Υπουργό και στην κυβέρνηση θα ήθελα να πω ότι, μην σώσετε τη Δ.Ε.Η. και αφήσετε τους πολίτες να πνιγούν. Πρέπει αυτά να γίνουν παράλληλα.
Ξεκινάω από ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο κανείς δεν αναφέρει, ούτε καν οι Υπουργοί. Την άνοιξη κλείνει το ορυχείο του Αμυνταίου και οι μονάδες. Δεν έχει προβλεφθεί ούτε ένα ευρώ για την αποκατάσταση του ορυχείου. Είναι μια περιβαλλοντική βόμβα.
Ακούω εδώ τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ όλοι πρόθυμοι να πάμε στην μεταλιγνιτική περίοδο, να φύγουμε από το κακό λιγνίτη. Τεσσεράμισι χρόνια το λέω σε όλους τους υπουργούς και στον κύριο Λαφαζάνη και τον κ. Σταθάκη και στον κ. Σκουρλέτη, που ήταν εδώ, κάντε έναν κουμπαρά για την αποκατάσταση των βλαβών στο περιβάλλον που προκάλεσε η Δ.Ε.Η..
Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ. Πάνω από 50 εκατομμύρια κοστίζει η αποκατάσταση του ορυχείου και όλων αυτών των χιλιάδων τόνων τσιμέντου από τις δύο μονάδες που θα κλείσει η Δ.Ε.Η.. Ποιος θα τα κάνει αυτά; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πετούσε χαρταετό. Τώρα η ευθύνη πέφτει σε εμάς. Δεν υπάρχει, λοιπόν, ούτε ένα ευρώ.
Θέλω να ενημερώσω όλους τους υπέρμαχους του καθαρού περιβάλλοντος, ότι το καθαρό περιβάλλον κοστίζει. Με επιθυμίες και με ευχές δεν έχουμε καθαρό περιβάλλον. Τα λεφτά ποιος θα τα βάλει;
Λέω, λοιπόν, κ. Υπουργέ, κ. Θωμά, κάντε, έστω και τώρα έναν κουμπαρά, ο οποίος θα πληρώνεται από τα τιμολόγια της Δ.Ε.Η.. Γιατί πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι επί 70 χρόνια όλοι επιδοτούνταν στο ρεύμα. Το ρεύμα για να πάει από τη Φλώρινα στην Αθήνα η κιλοβατώρα από τρία λεπτά κόστιζε εννιά λεπτά, ο Αθηναίος όμως πλήρωνε ίδιο ρεύμα με τον Φλωρινιώτη.
Στα νησιά δίναμε κατ΄ έτος 700 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώνουν η Κρήτη, η Μύκονος, Σαντορίνη, η Κέρκυρα, με τι μέσο εισόδημα, ίδιο ρεύμα με τη Φλώρινα. Ήρθε η ώρα λοιπόν, να βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη, εφόσον θέλουμε καθαρό περιβάλλον, για να γίνει αυτός ο κουμπαράς και να γίνει αυτή η αποκατάσταση των βλαβών, που αφήνει πίσω η Δ.Ε.Η..
Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρουμε τελικά πότε θα κλείσει ο ΑΗΣ Μελίτης. Εύχομαι μετά το 2028, μπορεί το 2025. Πρέπει να προνοήσουμε, στα επόμενα δύο χρόνια, να γίνουν, όπως και στο Αμύνταιο και για την Μελίτη και για την Φλώρινα, για την τηλεθέρμανση, δύο μικρές μονάδες, μέσα από πρόγραμμα, με φυσικό αέριο, ή με βιομάζα και φυσικό αέριο, αν είναι δυνατόν, για να μην μείνουν στον αέρα αυτές οι τηλεθερμάνσεις. Σας υπενθυμίζω και ξέρω ότι καταβάλλετε προσπάθειες και θέλω να μας πείτε πού βρίσκεται το θέμα του αναπτυξιακού πόρου, που πρέπει να καταβληθεί μέσα στο Δεκέμβρη, επιτέλους. Ξέρω ότι κάνετε αυτές τις προσπάθειες. Γιατί και η τηλεθέρμανση Αμύνταιου και οι τηλεθερμάνσεις Φλώρινας και Μελίτης, θα βρεθούν στον αέρα και θα εκτεθούμε απέναντι στους πολίτες.
Ένα άλλο τραγελαφικό. Στην κοινότητα Αναργύρων το 2017 έγινε κατολίσθηση. Τα μισά σπίτια καταστράφηκαν, εκκενώθηκε ο οικισμός. Το 2017, 2018 και 2019 πιέζουμε την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να τους απαλλάξει από τον ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι μεγάλο το ποσό. Είναι 50 με 80 € ανά οικογένεια. Είναι συμβολικό. Δεν μπορεί στον σεισμό της Μυτιλήνης, ή στην φωτιά που έγινε στο Μάτι και δικαίως έγινε, για τα κατεστραμμένα σπίτια, εκείνοι οι άνθρωποι να πληρώνουν και για τα κατεστραμμένα σπίτια λόγω κατολίσθησης, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να πληρώνουν. Δηλαδή, θα γίνουμε ανέκδοτο. Το έχω μεταφέρει στον κ. Βεζυρόπουλο, κύριε Υπουργέ, θέλω και την δική σας την παρέμβαση. Είναι ένα δίκαιο αίτημα και πρέπει και αυτό να ικανοποιηθεί.
Ένα τελευταίο και πολύ σημαντικό, κ. Υπουργέ. Η άποψή μου είναι, ότι από τις 14 λιγνιτικές που θα κλείσουν, οι δύο καθαρές, η Μελίτη και η Πτολεμαΐδα 5, πρέπει να συνεχίσουν και μετά το 2028. Σας το λέω πολύ απλά. Περιβαλλοντικά δεν επιβαρύνουν σχεδόν καθόλου. Πάμε στο οικονομικό κόστος: 200 εκατ. και 300 εκατ. είπε ο κ. Χατζηδάκης ότι επιβαρύνουν, οι 14. Οι 2, εάν το διαιρέσουμε διά του 14, είναι 15 εκατ. εκάστη. Με όλη αυτή τη μεταρρύθμιση που κάνετε, οι υψηλόμισθοι να φύγουν, να πάρουμε χαμηλόμισθους και να μειωθεί το προσωπικό, ήδη, αυτές οι δύο μονάδες θα έχουν πολύ χαμηλό κόστος. Και αν σκεφτείτε, ότι επειδή κλείνουν σωρηδόν οι λιγνιτικές, στο χρηματιστήριο ρύπων θα πέσουν αυτές οι τιμές, αυτές θα είναι και κερδοφόρες.
Διαβάσατε την χθεσινή έκθεση που βγήκε από την Κομισιόν; Εδώ θα τρελαθούμε σε αυτήν την κοινωνία. Η Κομισιόν τι λέει σήμερα; Λέει, «βάλτε ιδιώτες στις λιγνιτικές μονάδες». Τελικά τι γίνεται; Θα κλείσουν ή θα μείνουν; Άρα, επειδή βλέπω ότι μπορεί να μείνουν, ας τις έχουμε. Και πιστεύω ότι και η μελέτη της ενεργειακής ασφάλειας κάτι τέτοιο θα μας συμβουλεύσει, ας φτάσουμε λοιπόν σε αυτό το σημείο και ας είμαστε έτοιμοι, να υπάρχουν και δύο, τρεις καθαρές λιγνιτικές, γιατί προέχει να στηριχθούμε και στον λιγνίτη και στο φυσικό αέριο. Προ τεσσάρων, πέντε ετών, μας εκβίαζαν με το φυσικό αέριο, όταν είχε ενσκήψει η βαρυχειμωνιά και δεν μας έδιναν αέριο. Και τότε η Δ.Ε.Η., άρον άρον, πήγαινε να ανοίξει τις μονάδες, οι οποίες δεν λειτουργούσαν και τις πληρώσαμε εις δεκαπλούν. Αυτά όλα ξέρω ότι τα γνωρίζετε. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Κάποτε, πρέπει να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μας κάνει μαθήματα οικειοποίησης του κρατισμού. Καταρχάς, τον ενημερώνω ότι πιο κρατικίστικο κόμμα από τη Ν.Δ. δεν υπάρχει. Όλα αυτά τα κρατικά πανεπιστήμια η Ν.Δ. τα έκανε. Την κρατική Δ.Ε.Η. η Ν.Δ. την έκανε. Την κρατική Ολυμπιακή η Ν.Δ. την έκανε. Πλην όμως, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Το 1970 κρατικοποίησε την ιδιωτική Ολυμπιακή, γιατί το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας ήταν να είναι κρατική. Επί Χατζιδάκη την ιδιωτικοποίησε, γιατί το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας ήταν να γίνει ιδιωτική. Γιατί η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα, το οποίο δεν βαδίζει με παρωπίδες και με έμμονες. Όταν βλέπει ότι ο κόσμος είναι ανταγωνιστικός και πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, το κάνει προς συμφέρον των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας. Ας αφήσουν λοιπόν τα μαθήματα. Ξέρω ότι τα κάνουν επειδή έχουν το ενοχικό σύνδρομο γιατί ψήφισαν το μνημόνιο και τώρα προσπαθούν να εμφανιστούν υπέρμαχοι του κρατισμού, για να μπορέσουν να σώσουν τα προσχήματα.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να πω το εξής: Περιέγραψα προηγουμένως τι προβλήματα κληρονομεί η περιοχή, οι περιβαλλοντικές βόμβες και άλλα, από την αποχώρηση της Δ.Ε.Η.. Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο, ένα masterplan, για να σώσουμε τη περιοχή, το ξέρετε πολύ καλά και αφήνουμε απέξω την κυρίως υπεύθυνη, που είναι η Δ.Ε.Η.. Τι εννοώ. Η Δ.Ε.Η. πρόκειται να κάνει προσλήψεις. Θα σας παρακαλέσω πολύ να προβλέψετε μια μοριοδότηση 10% για τους πέντε ενεργειακούς δήμους. Έχουμε 325 ενεργειακούς δήμους, δεν είναι κακό να δώσετε 10% μοριοδότηση, η Δ.Ε.Η. να βάλει και η ίδια το χέρι στην τσέπη για τις ζημιές που έχει κάνει. Δεν μπορεί να πληρώσει όλος ο ελληνικός λαός για τα χρήματα που θα πάρουμε από τον προϋπολογισμό και να μην δώσουμε ένα μικρό ποσοστό. Είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η κυβέρνηση έτσι δείχνει, ότι νοιάζεται, ότι έχει ευαισθησίες γι’ αυτό το θέμα και επί της ουσίας, μη νομίζετε ότι θα μπουν και πολλοί. Στους 100, αν μπούνε 5-6. Άρα, σας παρακαλώ πολύ, να το συμπεριλάβετε μέσα. Είναι πολύ σημαντικό.